TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PRIESKONIŲ GYDOMOSIOS SAVYBĖS


Prieskoniai ne tik pagerina maisto skonį, bet ir daro jį sveikesnį. Mokslininkai nustatė, kad kai kuriuose prieskoniuose yra nemažai antioksidantų. Didžiausia antioksidantų koncentracija yra šalavijuose, raudonėliuose, čiobreliuose, gvazdikėliuose, kvapiuose pipiruose ir cinamone.

Mitybos specialistai teigia, kad pusė arbatinio šaukštelio prieskonių per dieną padvigubina gaunamų antioksidantų kiekį. Daugiau jų turi šviežios prieskoninės žolelės, tačiau naudingos ir džiovintos. Štai keletas jų.

Krienai. Jie žadina apetitą ir gerina žarnyno veiklą. Šviežios krienų sultys efektyviai gydo gastritą sumažėjus skrandžio rūgštingumui. Liaudies medicinoje krienais varomas šlapimas sergant šlapimo pūslės akmenlige, podagra, reumatu. Šaknų košele įtrinamos skaudamos vietos, taip pat ir sergant radikulitu. Krienų lapais apvyniojamos skaudamos kojos ar rankų sąnariai. Lapai mažina skausmus ir nuima patinimą. Šaknų košelė ir antpilas vartojami nuo pūlinių žaizdų, opų, ausų uždegimo. Skiestomis krienų sultimis skalaujama gerklė prasidėjus uždegimui ir anginai, valomas veidas nuo šlakų ir pigmentinių dėmių.

Mairūnas. Jo nuovirai ir antpilai liaudies medicinoje vartojami kaip tonikai - nuo spazmų ir katarų. Kaip papildomo vaisto jų duodama sergant paralyžiumi, neurastenija, depresija, taip pat nuo galvos skausmo, galvos svaigimo, spazminio kosulio, astmos ir slogos. Mairūno aliejumi įtrinami mazginiai venų išsiplėtimai, podagros ir reumato apimti sąnariai.

Paprika. Medicinoje labiau vertinamos aitriųjų paprikų rūšys. Jos labai žadina apetitą. Paprikos trauktinė naikina uždegimus sukeliančias bakterijas, o sumaišytą su saulėgrąžų aliejumi ją galima vartoti kaip tepalą raumenų uždegimams gydyti.

Muskatas. Senovės arabų ir kitų šalių medicina muskatu siūlydavo gydyti vidurių pūtimą, viduriavimą, vidurių dieglius, peršalimus ir kitas ligas. Manoma, kad muskatas tonizuoja nervų sistemą. Kai kur malti muskato riešutai naudojami nuo impotencijos. Homeopatijoje muskato aliejus vartojamas nuo pilvo skausmų.

Krapai. Visose šio augalo dalyse yra eterinio aliejaus, provitamino A, vitamino C. Liaudies medicinoje krapų žalėsiai vartojami rūgimo procesams žarnyne slopinti, virškinimui gerinti. Krapų antpilas mažina arterinį kraujospūdį, išplečia kraujagysles, atpalaiduoja žarnyną, skatina šlapimo išsiskyrimą.

Cinamonas. Graikiškai šio augalo pavadinimas reiškia "nepriekaištingas prieskonis". Liaudies medicinoje cinamonas vartojamas apetitui žadinti, nuo dujų susidarymo žarnyne, nuo skrandžio ir žarnyno skausmų, taip pat viduriavimui slopinti, kraujavimui stabdyti. Cinamono žievė naikina mikrobus, todėl jos esencija gydomas gripas.

Gvazdikėliai. Hipokratas buvo vienas iš pirmųjų gydytojų, panaudojusių gvazdikėlius kaip vaistą. Nuo tų laikų jie vartojami virškinimui gerinti, atminčiai stiprinti. Vandeniniu gvazdikėlių ekstraktu gydomos akių ligos, aliejumi malšinamas dantų skausmas, gvazdikėlių dedama į vaistažolių mišinius, kuriais gydomi piktybiniai augliai.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]