RENGINIAI

Stasė MAŽUOLIENĖ

NORIM GYVENTI SAUGIAI


Gruodžio 13 d. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Švenčionių rajono organizacija miestelėnus kvietė į netradicinį renginį - seminarą su praktiniais užsiėmimais "Neįgalusis ir bendruomenė". Šio renginio tikslas - išsiaiškinti, ar neįgalieji (silpnaregiai, akli ir vyresnio amžiaus žmonės) saugūs gatvėje, ar jiems pritaikyta aplinka viešosiose vietose, ar savarankiškai gali apsipirkti parduotuvėse, ar pastebi juos praeiviai, ar pasiūlo jiems pagalbą.

Nuo ankstyvaus ryto mieste buvo jaučiamas sujudimas: vieni kitų klausinėjo, kas čia bus, ką ir kodėl filmuos?

Nuo 10 valandos ryto aktyvesni sąjungos nariai su palydovais ir baltosiomis lazdelėmis rinkosi į organizacijos darbo kabinetą. Į pagalbą atskubėjo ir Švenčionių rajono policijos komisariato viešosios policijos vyriausiasis patrulis Piotras Dementjevas ir vyresnysis patrulis Arvydas Tverijonas. Buvo ir Švenčionių rajono paslaugų centro socialinio darbo organizatorius Tomas Žeimys su filmavimo kamera. Dar kartą viską aptarėme ir grupelė neįgaliųjų su baltosiomis lazdelėmis išėjo į Švenčionių miesto Strūnaičio gatvę. Neįgaliuosius filmavo T. Žeimys, o vairuotojų pastabumą ir eismo taisyklių išmanymą vertino policijos darbuotojai. Deja, daug vairuotojų invalidų nepastebėjo ir nepraleisdavo einančių per gatvę su baltąja lazdele. Renginio dalyviai įsitikinę, kad ties poliklinika, Strūnaičio gatvėje, reikalinga pėsčiųjų perėja. Pasiekėme Švenčionių ligoninės polikliniką, sunkokai užlipome laiptais, nes nėra turėklų. Apsilankėme pas akių ligų gydytoją Laimą Karvelienę. Buvom maloniai sutikti. Pasitikrinę regėjimą išskubėjome tvarkyti dokumentų į "Sodrą". Tolimesnis maršrutas - "Saulutės" parduotuvė. Jos direktorė Nina Kazinec leido filmuoti. Darbuotojai mus pastebėjo, o pirkėjai nesuprato, kodėl prašome patikslinti prekės kainą ar perskaityti prekės aprašymą. Iš parduotuvės ėjome į "Euro vaistinę". Pirkome raminamųjų vaistų. Prie kasos užkalbinti, eilėje laukiantys žmonės irgi nelabai įsivaizdavo aklo ar blogai matančio žmogaus buities sunkumų.

Neįgaliųjų ir pagyvenusių žmonių dienos užimtumo centre "Verdenė" peržiūrėjome nufilmuotą medžiagą, dalijomės įspūdžiais, diskutavome. Aptarime dalyvavo Švenčionių miesto gyventojai, renginio dalyviai, LASS centro tarybos reabilitacijos ir švietimo patarėja Irena Matulienė, LASS Vilniaus ir Alytaus apskričių tarybos socialinio darbo koordinatorė Likumida Orlova. Seminare dalyvavo Švenčionių rajono "Sodros" vedėja Audronė Pavliukevičienė, kuri organizuotu renginiu liko patenkinta, nes jis vyko pačiu laiku. Mūsų organizacijos narių patarimai pritaikant aplinką akliems ir silpnaregiams bus panaudoti atnaujinant "Sodros" pastatą: bus įvažiavimai žmonėms su vežimėliais, laiptai apkraštuoti ryškiai geltonos spalvos juostomis ir padengti reljefine danga. Lauke iš gatvės pusės lipant laiptais į pastatą bus ir turėklai. O skyriuje spausdinami blankai bus ryškesni ir didesnio šrifto.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]