NAUJOVĖS

Andrius VAINORAS

TROLEIBUSE, ATSILIEPK


Naujuosius pultelius vilniečiai išbandė dar 2003 metų rudenįIr atsilieps, ir pasakys, kur važiuoja, ir nebereikės klausinėti žmonių, lyg ištiesus kepurę prašinėti išmaldos...

2003 m. pabaigoje Vilniuje išmėginta akliesiems skirta troleibusų ir autobusų informavimo sistema. Neregys rankoje turi nedidelį distancinio valdymo pultelį, atvažiavus į stotelę autobusui ar troleibusui jį paspaudžia ir išgirsta transporto priemonės numerį bei maršruto pavadinimą.

Optimistiškai buvo teigiama, kad tokios sistemos bus pradėtos diegti jau 2004 m., tačiau laikas ėjo, o Vilniaus troleibusai ir autobusai kaip tylėjo, taip tylėjo. Daugelis, žinojusių apie bandymą juos "prakalbinti", turbūt pagalvojo, kad numirė arba pasiklydo valdininkų stalčiuose dar viena gera idėja. Naujasis pultelis Dabar jau galime pasidžiaugti, kad šitaip neatsitiko: 2004 m. pabaigoje pasirašyta sutartis tarp Vilniaus miesto savivaldybės bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos, kuria pradedamas vykdyti projektas "Vilniaus miesto viešojo transporto pritaikymas žmonėms su regėjimo negalia". Projekte numatyta, kad iki 2007 m. garsinės informavimo sistemos turės būti sumontuotos visuose Vilniaus troleibusuose ir autobusuose. Iš viso projektui įgyvendinti reikės 211 tūkst. Lt. 185 tūkst. įsipareigoja duoti Vilniaus miesto savivaldybė, 26 - suras Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga.

2004 m. Vilniaus miesto savivaldybė šiems reikalams skyrė 24,6 tūkst. Lt. Už šiuos pinigus planuojama įsigyti daugiau nei 800 distancinio valdymo pultelių ir pagaminti bei sumontuoti 20 informavimo sistemų. Pirmiausia tokios sistemos bus sumontuotos 13-ojo ir 16-ojo maršruto troleibusuose. Kaip sakė LASS Vilniaus ir Alytaus apskričių tarybos pirmininkas Sigitas Bilevičius, tai turėtų būti padaryta jau šių metų vasario kovo mėn.

2005 m. informavimo sistemos bus įdiegtos visuose Vilniaus troleibusuose, o 2006 m. - autobusuose.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]