RENGINIAI

Gražina SIDEREVIČIENĖ

SEPTINTOJI KŪRYBOS PARODA


Meninė kūryba - hobis, laisvalaikio atokvėpio valandos, gyvenimo būdas. Kiekvieno kelias į ją, kaip ir forma, skirtingi.

Septintoji respublikinė neregių ir silpnaregių meninės kūrybos paroda "Atrask save" buvo surengta Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje gruodžio 1-10 dienomis. Surengta menų skyriuje, tikrai nestandartinėje erdvėje, šalia knygų lentynų ir stalų skaitytojams. Šeimininkai svetingai mus sutiko, priėmė, visokeriopai rėmė, o bibliotekos direktorius Alvydas Samėnas priminė, kad biblioteka - visų skaitytojų, o ne jų nuosavybė, todėl esame laukiami. Sužinojome, kad neįgalieji čia jau yra eksponavę savo meninius dirbinius.

Parodos lankytojams malonių emocijų sukėlė  minkšti žaislaiGruodžio 1-ąją vykusio parodos atidarymo metu lankytojai buvo supažindinti su 32 dailiųjų amatų kūrėjų darbais. Nors ir ne itin gausi, bet įvairiaspalvė paroda atrodė patraukli ir įdomi. Eksponuojami rankdarbiai (mezgimas, siuvinėjimas, karpiniai, medžiaginiai žaislai), paveikslai, pynimo iš vytelių, molio dirbiniai. Patį gausiausią derlių atvežė vilniečiai: Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro rankdarbių klubas "Vaivos juosta" (vadovė tautodailininkė Lina Norkienė) ir patyrę keramikai Mindaugas Rutkauskas, Gintaras Knieža ir kt. Čia puikavosi Stasės Puriuškytės dailios dekoratyvinės pagalvėlės, šalikai, vyniojosi žalčiukas, čia buvo ir darbščiosios tautodailininkės Elenos Joneliūkštienės gobelenai ir paveikslas, Linos Norkienės nerta apykaklaitė, staltiesėlės, akį patraukė tautodailininkės Birutės Janušonytės puodkėlių komplektas ir pagalvėlė. Originalius siuvinėtus paveikslus pristatė prieniškė Elena Lijana Keršienė - jie tikrai patiko ne vienam. Netradiciniai Teresės Sobestijanskienės paveiksliukai. Natiurmortų ir peizažų pateikė Birutė Račinskienė iš Panevėžio. Su įdomiais karpiniais atkeliavo rokiškietė Bronė Elena Misiūnienė. Visko ir nesuminėsi.

Parodą savo nuoširdžiais paveikslais ir keramikos darbeliais labai sušildė mažieji menininkai iš Kauno silpnaregių internatinės mokyklos. Jų mokytojos - Virginija Šiaulinskaitė ir Asta Lapėnienė.

Prie sienos, ant patogios sofutės, šauniai įsitaisė Vidos Strazdienės žaislai: besišypsantis kiškelis, lėlės.

Kaip visada dailiai atrodė kauniečio Virgilijaus Šlipaičio iš vytelių pinti darbai - kelioninis krepšys, pintinė, lėkštė vaisiams. Pakalbintas Virgilijus vėliau sakys, kad daugelis parodoje eksponuoja ne pačius geriausius darbus, nes dauguma išdalinti bičiuliams, parduoti.

Parodos atidarymas prasidėjo lyriška lietuvių liaudies daina, atliekama Onutės Matusevičiūtės, jaudindamasi labai šiltai parodą "Atrask save" pristatė bibliotekos parodų kuratorė Vilma Šidiškytė. Kauno ir Marijampolės apskričių aklųjų ir silpnaregių tarybos pirmininko pavaduotojas Egidijus Urna sakė, kad mes jau seniai atradome save meninėje saviraiškoje ir kad pasirinktas kelias bei noras realizuoti savo kūrybinius sugebėjimus akivaizdžiai padeda visuomenei artimiau ir geriau pažinti žmones su regėjimo negalia. Išsamiau su eksponuojamais meniniais dirbiniais ir jų kūrėjais supažindino parodos Kaune iniciatorė, LASS centro tarybos kultūros ir informacijos patarėja Danutė Cidzikienė. Ji savo kurso draugui Alvydui Samėnui įteikė ir dovanų - informacinių leidinių apie LASS istoriją ir dabartį. Direktorius juokavo, kad ir jis turįs dovanų, kurioms tikrai prireiks mašinos.

Neliko be dėmesio dailiųjų amatų meistrai, meistreliai ir meistrės. Lina Norkienė trumpai supažindino su rankdarbių klubo "Vaivos juosta" veikla, Birutė Račinskienė sakė tapybą pamėgusi jau vaikystėje ir tai daranti iki šiol, nes šis užsiėmimas dovanoja laimingų valandų. Kaunietė menotyrininkė Aušra Kargaudienė, jau ne pirmą kartą lankanti neregių ir silpnaregių rengiamas parodas ir artimai bendraujanti su prieniške menininke Elena Lijana Keršiene, pasidžiaugė eksponuojamais darbais ir siūlė rengti akcijas bei kitus renginius, kurie dar labiau patrauktų visuomenės dėmesį ir duotų realią naudą.

Viena garbingiausių parodos "Atrask save" lankytojų oftalmologė profesorė Emilija Daktaravičienė linkėjo kuriantiems akliesiems ir silpnaregiams kuo daugiau tokių ir panašių renginių, padėkojo už pakvietimą ir viltį teikiančius, su meile sukurtus darbus.

Knygų ir kitų menų šventovėje - Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje - skambėjo kompozitorių mėgėjų Petro Barškiečio, Audriaus Lenkšo, Arvo Kunder kūriniai, kuriuos atliko ir renginiui gyvumo bei smagumo suteikė instrumentinis ansamblis, vadovaujamas Liongino Matusevičiaus.

Visi dailiųjų amatų kūrėjai, pateikę savo darbų parodai, buvo apdovanoti padėkos raštais, kuriuos rengėjų vardu įteikė Egidijus Urna.

Viliamės, kad parodą aplankę kauniečiai ir jų svečiai patyrė netikėtų įspūdžių ir sugebės nauju žvilgsniu pažvelgti į šalia esančius, kuriančius, mylinčius gyvenimą neregius ir silpnaregius.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]