REDAKTORIAUS ŽODIS

Vytautas GENDVILAS

SULAUKĖME 2005-ŲJŲ


Vienų laukti, kitų - ne, tačiau 2005 - ieji jau atėjo. Žiema ta proga pasirodė visokia: lietinga, snieguota, vėjuota, šilta, šalta... Matyt, ir metai tokie bus: tai smagesni, tai liūdnesni, tai kupini staigmenų. O kur įvairovė, ten nuoboduliui vietos nėra. Lai Jums, mieli "Mūsų žodžio" skaitytojai, atėję metai tokie ir būna: nenuobodūs, džiaugsmingi, kūrybingi ir visokių gėrybių nestokojantys.

Žiūrint "iš mūsų varpinės", žurnalo redakcijai 2004 -ieji buvo neblogi. Štai jau penkeri metai bendradarbiaujame su Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija. Jai parėmus 2004 metais skaitytojus per Lietuvos aklųjų biblioteką pasiekė dešimt naujų knygų brailio raštu. Leidome ir Europos delegacijos Lietuvoje informacinį biuletenį. Gaila tik, kad, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, "propagandinis" leidybinis darbas aprimo. Tačiau gyvenimas tuo ir įdomus, kad vienus dalykus keičia kiti.

2004 metai džiugino tuo, kad neregių problemų supratimo sulaukėme iš dviejų svarbių valstybės institucijų: Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Vyriausiosios rinkimų komisijos. Pirmosios institucijos lėšomis brailio raštu išleista informacija apie gyventojų pajamų mokesčio deklaravimą. Antrosios dėka - leidinys brailio raštu, padėjęs susivokti kandidatų į Lietuvos Respublikos Seimą gausoje. Tikimės su šiomis institucijomis sėkmingai bendradarbiauti ir ateityje.

Metų pradžia - tinkamas laikas naujovėms. Tų naujovių reikėtų ieškoti žurnalo "pabaigoje". Viena iš jų - konkursas šaškininkams. Šaškės - žaidimas, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo vaikiškai. Tačiau ilgiau pasėdėjus, atsiveria visas šio demokratiško žaidimo grožis. O svarbiausia tai, kad šis žaidimas tinka ir neregiams. Pradėdami konkursą, tikimės šaškininkų pagausėjimo.

Rubrikoje "Tiflohumoras" nuo šiol kas mėnesį rasite po kelis anekdotus. Tikimės, kad visi jie bus su tiflologiniu ar okulistiniu atspalviu. Klausiantiems "Ar galima šaipytis iš aklumo?" norisi atsakyti: stipresnis tas, kuris moka iš savo negandos pasišaipyti nei tas, kuris ją dievina.

2005 metai temų straipsniams nestokos. Keičiasi gyvenimas Lietuvoje, o su juo - aklieji ir silpnaregiai. Štai nuo šių metų vidurio iš žmonių su negalia įstatymų dėka tapsime žmonėmis, iš dalies netekusiais darbingumo. Visuomeninių organizacijų gyvenimą ims "reguliuoti" Asociacijų įstatymas. O kur nauji Seimo sumanymai, apie kuriuos dar nieko net negirdėjome. O dar 2006 metais įvyksiantis eilinis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos suvažiavimas. Taigi darbo "Mūsų žodžio" žurnalistams ir talkininkams tikrai bus. Vadinasi, bus ką veikti ir skaitytojams. O "Mūsų žodžio" talkininku tapti nėra sunku. Reikia tik dalyvauti LASS ir Lietuvos gyvenime, jį stebėti, radus laiko, šį tą parašyti ir išsiųsti redakcijai. Galima rašyti brailio, reginčiųjų raštu arba pasinaudoti elektroniniu paštu. O jei rašyti tingisi, tai galima paskambinti į "Mūsų žodį" ir pasiūlyti temą rašiniui.

Žurnalo darbuotojų ir neetatinių žurnalistų vardu noriu padėkoti visiems, "Mūsų žodį" užsiprenumeravusiems 2005 metams. Ačiū, kad likote ištikimi "Mūsų žodžiui". Stengsimės Jūsų lūkesčių neapvilti ir šiais metais.

Džiugu ir tai, kad aklųjų ir silpnaregių poreikį spausdintam žodžiui supranta vietos valdžia, kad LASS rajonų tarybų paprašyti, socialinės globos ir rūpybos skyriai pasirūpino prenumerata. Visiems Jums esame labai dėkingi.

Dar kartą sveikinu visus Jus su Naujaisiais metais! Lai atsitinka taip, kad jiems pasibaigus galėtumėte pasakyti: "Taip, geri buvo metai".

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]