LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Zinaida RAKAUSKIENĖ

TEGUL ATSIVERIA AKYS


Kam gi mes gyvename, jei ne tam, kad vienas kitam palengvintume gyvenimą (G. Eliot).

Tokiu kreipiniu buvo išdalinti kvietimai vaikams, jaunimui su negalia. LASS Kelmės rajono organizacija 2004 m. spalio 29 dieną organizavo renginį, remiamą Šiaurės ministrų tarybos Lietuvoje finansuojamo projekto: "Veikime kartu". Jį paruošė jaunimo karjeros klubo vadovė A. Vinčienė ir kitos organizacijos, dirbančios su neįgaliaisiais. Renginys "Jauno žmogaus su negalia integracija į visuomenę" suteikė dalyviams džiugių emocijų. Svečiai ir jaunimas galėjo pabendrauti, pažaisti, pasimokyti darbelių iš šiaudų. Kaip nusipinti sodą ir juo papuošti kambarį, kuo nuoširdžiausiai aiškino ir praktiškai rodė tautodailininkė K. Lopetienė.

Jaunimas ir juos lydintys asmenys apžiūrėjo žmonių su regėjimo negalia darbus iš vytelių, megztas servetėles bei gaminius iš to, ką duoda gamta. Savo darbus demonstravo A. Ivoškienė ir aš pati.

Renginio dalyviai

J. Kasparas aiškino brailio rašto vingrybes ir kitų tiflopriemonių svarbą. Dauguma pirmą kartą susipažino su neregių raštu. Pati vadovė A. Vinčienė panoro išmokti šį raštą.

Daug teigiamų emocijų ir džiaugsmo suteikė mano organizuojami žaidimai, kurių metu komandos turėjo parodyti savo vikrumą, sumanumą, greitą reakciją. Neliko nuskriaustų, visi laimėjo prizus: vaisių ir šokolado.

Įdomu buvo stebėti, kaip sveikos mergaitės užrištomis akimis dengia stalą, o berniukai pjausto duoną ir kt. Kai buvo nurištos skarelės ir pamatė rezultatą, suprato, kad ne toks baisus tas neregių pasaulis.

Prie gražiai padengto stalo vyko diskusija, visi vaišinosi sumuštiniais, vaisiais, gaiviaisiais gėrimais. Visi rado bendrą kalbą. Tos akimirkos užfiksuotos nuotraukose. Gražu, kai galime pabūti kartu, pratinamės mylėti šalia esantį žmogų, suteikti reikiamą pagalbą. Renginyje kiekvienas gali pasidalinti problemomis, rasti teisingą sprendimą.

Kiek mažai sveikų žmonių supranta žodžio "gyventi" vertę. O turėtume į pasaulį žvelgti sielos akimis, padėti kitiems, nerūstauti, kad ne viskas taip gerai sekasi, kaip norėtųsi.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]