NAUJI LEIDINIAI

Juozas GRŪDA

ŠIRDY IŠNEŠIOTA DAINA


Kompaktinės plokštelės viršelisŠių metų spalio pradžioje Lietuvos aklųjų biblioteka tokiu pavadinimu išleido panevėžiečio dainų kūrėjo ir atlikėjo Arvydo Markevičiaus kompaktinę plokštelę. Plokštelėje skamba 26 autoriaus dainos. Idomu, kad net 11 dainų yra sukurtos neregių poetų - V. Areimos, A. Jonyno, Z. Kavaliausko, B. Kondrato, A. Narijauskienės - tekstais. Keturias dainas A. Markevičius įdainavo duetu su Petru Simonaičiu. Norintys paklausyti šią plokštelę ras Lietuvos aklųjų bibliotekoje, o norintys įsigyti turėtų kreiptis į autorių.

Trumpai apie autorių ir atlikėją.

Daina ir muzika panevėžietį Arvydą Markevičių lydi nuo pat vaikystės... Mamos nuostabiai gražiai dainuotos lopšinės, vėliau vaikystės duetai su mama išugdė Arvydo Markevičiaus meilę dainai ir muzikai. Dar ketvirtoje klasėje pedagogai, pastebėję gražų Arvydo balsą, pasiūlė lankyti tuo metu labai populiarų berniukų "Ąžuoliuko" chorą (Panevėžyje veikė jo filialas). Chorinis dainavimas, neatskiriama Arvydo gyvenimo dalis, yra ir ligi šių dienų: Panevėžio 9-oje vidurinėje mokykloje dainavo moksleivių chore, studijų metais Kaune dalyvavo Kauno politechnikos instituto studentų chore "Jaunystė", o dabar - Panevėžio politinių kalinių ir tremtinių chore "Likimai".

Penkiolikos metų savarankiškai išmoko groti gitara. Aktyvią koncertinę veiklą pradėjo prieš 10 metų. Koncertuoja vienas ir su dainininku Petru Simonaičiu. Prisimindamas pirmąjį viešą pasirodymą publikai atlikėjas sako, kad tai įvyko per pirmąją Lietuvos aklųjų maldos dieną Šiluvoje 1993 m. vasarį. Miestelio vidurinės mokyklos salėje vyko susitikimas su vietos gyventojais. Renginį nuotaikingai vedė Katalikiškojo Prano Daunio fondo prezidentas mons. Juozapas Antanavičius, jis ir paragino Arvydą padainuoti keletą dainų. Publika negailėjo aplodismentų, pora dainų teko pakartoti. A. Markevičius savo repertuare turi sukaupęs daugiau nei 150 įvairių dainų. Koncertuoja ne tik Panevėžyje, bet yra kviečiamas ir į kituose miestuose vykstančius renginius. Atlikėjas per savo pasirodymus ne tik dainuoja ir groja gitara, bet programą paįvairina skaitomais poezijos ir prozos kūriniais. Jo atliekamos dainos jau skambėjo Latvijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje.

Silpstant regėjimui likimas Arvydą suvedė su neregiais ir jų organizacijomis. Susidomėjęs nuoširdžia neregių literatų kūryba, jis poezijos posmus pavertė dainomis ir gitaros akordais... Įkvėptas įvairios poezijos, autorius sukūrė daugiau kaip 50 dainų.

Kompaktinė plokštelė "Širdy išnešiota daina" - pirmasis Arvydo Markevičiaus, dainininko, gitaristo ir kompozitoriaus, prisistatymas klausytojams ir muzikos mylėtojams. Subtiliai atliekamos dainos ir malonus gitaros stygų skambesys, paryškinantis dainos žodžius, sužavės ne vieną muzikos mylėtoją.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]