VIRŠELIS

 

A. MAKNOVAS. AKLASIS MUZIKANTAS (FRAGMENTAS)


Parašas po iliustracija

Mūsų žurnalo skaitytojai jau yra susipažinę su šiuolaikinio rusų dailininko Aleksandro Maknovo, iliustravusio populiarią Vladimiro Korolenkos apysaką "Aklasis muzikantas", darbais.

Jaunam neregiui muzikantui Piotrui jo senasis mokytojas Fiodoras Kandiba papasakojo apie neregius elgetas. Šis pasakojimas giliai sukrėtė Piotrą. Jis lengvai galėjo įsivaizduoti, koks likimas jo būtų laukęs, jei jis būtų gimęs neturtingų tėvų šeimoje.

Šis pasakojimas - Aleksandro Maknovo piešinio esmė. Pro debesis prasimušusi vasaros saulė užliejusi žemę keista geltona spalva. Ši šviesa užliejusi ir kaimo vieškeliu keliaujančius tris neregius elgetas. Priekyje - matosi, gerai žinomu keliu - su lazda rankoje žengia žilabarzdis senolis. Jis vilki ilgą apsiaustą, ant peties - krepšys. Už jo koja kojon eina aukštas ir liesas jaunuolis - irgi su lazda. Trečiasis, užsidėjęs seną skrybėlę, kiek atsilikęs nuo anų dviejų likimo draugų, rankose su instrumentu, panašiu į mandoliną, irgi eina tuo pačiu kaimo vieškeliu. Regis, trečiojo rankos - ant instrumento stygų: galbūt šitaip muzikos garsais trumpinamas savo ir kitų keleivių kelias. Tolumoje boluoja ukrainiečių pirkia - balta, šiaudiniu stogu. Galima nuspėti - kelias veda į kitą kaimą.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]