TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŠĮKART - OBUOLIAI


Manoma, kad obelų tėvynė - Kaukazas, o šių vaismedžių auginimo istorija siekia netgi pirmykščių žmonių amžių. Antai kelių tūkstančių metų egiptiečių piešiniuose buvo rasta kultūrinių obelų atvaizdų, o senoviniuose Romos ir Graikijos raštuose aprašų, kaip auginti, prižiūrėti vaismedžius.

Dėl savo maistinių savybių obuoliai puikiai tinka ir jauniems, ir seniems, nes šių vaisių rūgštis ne tik žadina apetitą, bet ir padeda geriau virškinti įvairų maistą. Obuoliuose yra gliukozės, fruktozės, organinių rūgščių, vitamino C ir ląstelienos, kuri pagerina medžiagų judėjimą žarnynu.

Ar žinote, kad suvalgę tris šimtus gramų obuolių savo organizmą vitaminu C aprūpinate visai parai?

Ne veltui anglai sako: "Vienas obuolys per dieną - ir nereikia jokio gydytojo".

Šiuose vaisiuose yra pektino, kuris padeda šalinti žalingus sunkiuosius metalus. Be to, pektinas sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Taigi užtenka dviejų vidutinio dydžio obuolių per dieną, ir jus aplenks sklerozė bei infarktas, o cholesterolio kiekis kraujyje bus normalus.

Jeigu negalite valgyti šviežių obuolių, išgerkite pusę stiklinės obuolių sulčių. Negalintiems valgyti šviežių vaisių, tinka ir kompotai, kepti obuoliai, obuolių košės.

Jeigu laikomi obuoliai susiraukšlėjo ir apvyto, keletui valandų pamerkite juos į šaltą vandenį.

Obuolius paskubėkite džiovinti pirmomis valandomis po skynimo - tada jie išlaiko daug vitamino C.

Obuolių žievelė greičiau nusilups, jei prieš tai juos keletą minučių pamirkysite karštame vandenyje.

Konservuodamos obuolius neišmeskite nuluptų žievelių - jas išdžiovinkite kartu su sėklalizdžiais ir palikite žiemai. Galėsite išsivirti gardžios arbatos.

Paruošti salotoms obuoliai netamsės, jei kelioms minutėms pamerksite juos į pasūdytą vandenį.

Kepami obuoliai nesutrūkinės ir neprilips prie indo, jei keliose vietose juos pradursite, ir į indą, kuriame kepate, įpilsite truputį vandens.

 

Obuoliai su lašiniais

Vienam antaniniam ar kitam rūgščiam obuoliui - gabalėlis rūkytų lašinukų, 1 šaukštas marinuotų žirnelių, pusė svogūno, majonezo.

Iš antaninių obuolių išimamas graižtas, obuolių nenulupame. Prikemšame išskobtus obuolius įdaro, ant viršaus uždedame majonezo. Kepame orkaitėje 15 - 20 min.

Įdaro paruošimas: rūkytus lašinukus supjaustome mažais kubeliais, smulkiai supjaustytus svogūnus apkepiname aliejuje. Lašinukus, pakepintus svogūnus ir žirnelius sumaišome ir prikemšame išskobtus obuolius.

Atšaldžius labai tinka su vynu ir alumi.

Saldesnius obuolius labai tinka farširuoti su pasaldinta varške. Iškepus apipilti medumi ar uogiene.

 

Obuolių pyragas

2 stiklinės miltų, 2 stiklinės manų kruopų, 2 stiklinės cukraus (jeigu labai saldūs obuoliai, cukraus imame šiek tiek mažiau), margarino, 9 vidutinio dydžio obuoliai.

Miltus, manų kruopas ir cukrų sumaišome viename inde ir padaliname sausą masę į 3 dalis.

Skardą ištepame margarinu. Ant dugno išpilame vieną trečdalį sauso mišinio, ant viršaus, per stambią burokinę trintuvę sutarkuojame tris obuolius, tolygiai paskirstome skardoje ir toliau taip susluoksniuojame likusią dalį mišinio ir obuolių - tris kartus (sausa masė - obuoliai - sausa masė - obuoliai - sausa masė - obuoliai). Viršų apdedame plonais gabalėliais margarino. Kepame orkaitėje apie pusvalandį.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]