TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŠOKOLADĄ VALGYTI SVEIKA


Turbūt nėra abejingų šokoladui. Tai bene mėgstamiausias vaikų ir suaugusių gardėsis. Burnoje tirpstantys šokoladiniai desertai - puiki vaišių pabaiga.

Tai, kad šokoladas itin kaloringas, žino visi. Tačiau daugelis net nenutuokia, jog šokoladas žmogaus organizmą aprūpina variu, saugančiu nuo mažakraujystės ir reguliuojančiu kraujospūdį.

Netiesa, kad šokolade daug kofeino. Trečdalyje šokolado plytelės jo yra ne daugiau nei puodelyje kavos be kofeino. Kavos puodelyje kofeino yra 20 kartų daugiau.

Netiesa, kad šokoladas kenkia jautriai odai. Mokslininkai nustatė, kad pūlingas išbėrimas visiškai nesusijęs su šokoladu.

Dešimt priežasčių mėgti šokoladą.

1. Šokoladas - puikus antioksidantas. Jis padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir gerina širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą. Gydytojai nepataria visiškai atsisakyti šokolado net ir laikantis dietos.

2. Daugumos šokolado rūšių sudėtyje yra 0,4 procento alkoloido teobromino. Tai optimali dozė, suteikianti produktui stimuliuojamųjų savybių.

3. Šokolade gausu mikro- ir makroelementų: geležies, magnio, kalio, vario, cinko, būtinų energijai palaikyti. Taip pat jame yra daug vitaminų.

4. Valgant šokoladą galvos smegenyse išsiskiria daugiau serotonino - geros nuotaikos hormono, medžiagų, sukeliančių euforiją. Šokoladas dar vadinamas laimės hormonu.

5. Šokolade nėra konservantų. Net dešimt metų laikomas jis nesugenda, tik šiek tiek "pražyla" - apsitraukia balzgana cukraus ir natūralių riebalų plėvele.

6. Šokoladas įtrauktas į sąrašą produktų, kurių atsargos kaupiamos ekstremaliems atvejams (pvz., karui, stichinėms nelaimėms) - mat ir nedidelis jo kiekis padeda greitai atgauti jėgas.

7. Skirtingai negu kituose saldumynuose, šokolade yra antiseptinių medžiagų, slopinančių dantų akmenų formavimąsi.

8. Juodasis šokoladas padeda sukaupti dėmesį. Suvalgę vidutinio dydžio gabalėlį, poveikį jausite dvi valandas. Šokoladas padeda mokytis ir dirbti protinį darbą.

9. Šokolade yra medžiagų, teigiamai veikiančių moterų hormonų veiklą. Būtent todėl nemažai moterų jaučia stiprų poreikį valgyti šokoladą.

10. Dietologai įrodė: saikingas šokolado vartojimas maždaug metais prailgina gyvenimą.

Išvada - kartkartėmis be jokio sąžinės graužimo galime pasilepinti gabalėliu gardaus šokolado.

* * *

Stiklinė riebios grietinėlės, 250 g gabalėliais sulaužyto karčiojo šokolado, 4 šaukštai tarkuoto sviesto, stiklinė sijotos cukraus pudros.

Paruošimas: ant vidutinės ugnies pakaitinkite grietinėlę, po truputį nuolat maišydami dėkite šokoladą, kad būtų vientisa masė. Nuėmę nuo ugnies, po truputį dėkite sviestą ir cukraus pudrą. Dubenį padėkite ir atšaldykite.

Suformuokite triufelių kamuolėlius, sudėkite ant padėklo ir laikykite šaldytuve. Beje, laikydami namų darbo triufelius šaldytuve, galėsite jais mėgautis visą mėnesį.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]