SOCIALINĖS ĮSTAIGOS

Augustinas ROTUNDAS

MAŽI GRAŽŪS JUBILIEJAI


Vilniuje, Skroblų gatvėje, 27 numeriu pažymėtą namą žino, reikia manyti, visi regėjimo negalią turintys žmonės. Daugiau nei 30 metų čia veikė LASS tarprajoniniai kultūros namai, vėliau - laisvalaikio ir užimtumo centras. Praėjusių metų pabaigoje laisvalaikio ir užimtumo centras buvo reorganizuotas - Skroblų 27-asis nutilo ir ištuštėjo. Praėjus pusmečiui čia vėl šurmuliuoja, klega žmonės, kvepia dažais ir ką tik pabaigtu remontu. Nesivaikydami skambių žodžių galime pasakyti, kad patalpos ne tik pagražėjo - jos pasikeitė: tapo erdvesnės, šviesesnės. Ištiesinus koridorių, išgriovus nereikalingas sienas ir sieneles, jos tiesiog akyse padidėjo, na, ir tapo panašios į modernią šiuolaikinę kultūros įstaigą, o ne į tarybinių laikų nevėdinamą pusrūsį, į kurį užėjęs taip ir galvodavai, kaip čia greičiau išsprukus atgal. Pasikeitė patalpų šeimininkai - čia persikėlė Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras. Tiesa, ne visas, kai kas dar liko ir ankstesnėse patalpose (Žemaitės g.21). Simboliška, tačiau centro persikėlimas sutapo su jo veiklos penkmečiu. Nors nedidelis, vis dėlto jubiliejus! Taigi sveikiname centro darbuotojus, visada malonius ir skleidžiančius optimizmą, o jo direktoriaus Algimanto Arbočiaus teiraujamės apie tai.

"Pradėti norėčiau kiek iš toliau. Daugiau nei prieš penkerius metus buvo įsteigtas Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras. Po metų ėmėme teikti ne tik socialines, bet ir medicinines paslaugas - atidarėme masažo kabinetą, pradėjo dirbti gydytoja refleksoterapeutė. Dar po metų perėmėme stomatologijos kabinetą. Praėjusiais metais - kartu su individualia įmone "Romvirus" įsteigėme baldų remonto dirbtuves, o metų pabaigoje perėmėme buvusio laisvalaikio ir užimtumo centro funkcijas. Taigi esame sociokultūrinė įstaiga, organizuojanti renginius, išvykas, turinti šešis meno saviveiklos kolektyvus. Jiems repetuoti reikia patalpų, reikia, kad iki jų aklieji, ypač vyresnio amžiaus, galėtų nesunkiai ir saugiai ateiti. Patalpos Skroblų g.27 šiam reikalui labiausiai tiko. Kad žmonėms būtų lengviau orientuotis, išgriovėme kai kurias sienas, ištiesinome koridorių. Mūsų patalpos skirtos toms funkcijoms, kurias vykdė buvęs laisvalaikio ir užimtumo centras, t. y. praleisti laisvalaikį: yra šaškės, šachmatai, televizorius, muzikinis centras. Turime dvi sales - mažesniąją - 40 kv. m, didesniąją - 70 kv. m. Galima rengti kamerinius koncertus, susitikimus, seminarus. Skroblų g.27 teikiamos dvi medicininės - masažo ir refleksoterapijos - paslaugos. Šiose patalpose taip pat repetuoja 4 meno saviveiklos būreliai. Pastate (Žemaitės g.21) liko kompiuterinio raštingumo klasė, darbo dienomis nuo 10 iki 12 val. priiminėja ir konsultuoja teisininkas. Teikiamos skalbimo, kopijavimo paslaugos. Mūsų stomatologijos kabinetas dirba Naugarduko g.91. Naujosiose patalpose taip pat jau teikiame skalbimo, kopijavimo paslaugas - kur žmogui patogiau, arčiau, ten jis ir eina."

Neregiams laiko visada randa Seimo pirmininko pavaduotojas G.Steponavičius (pirmas iš kairės)Birželio 18 d. įvyko oficialus naujųjų patalpų atidarymas. Į jį, be kitų svečių, atvyko ir LR Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius - apie rinkimus nekalbėjo, neagitavo, bet nuoširdžiai žavėjosi tuo, ką Vilkpėdės bendruomenės centras veikia, ir linkėjo jam sėkmės. Tą dieną įvyko ir naujo centro kolektyvo - nuotaikingos muzikos grupės (vadovas Petras Garšva) - debiutas. Tarp koncerto žiūrovų buvo ir Seimo vicepirmininkas. Kolegas sveikino rusų dainos ansamblis, tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis".

Galima dar daug pasakoti apie Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centrą, koncertus, šventes, kuriose dalyvauja jo kolektyvai. Tačiau svarbiausia turbūt ne tai. Svarbiausia, kad centras nuo pat jo įkūrimo vykdo "agresyvią" politiką ir kasmet "užgrobia" vis naujas veiklos teritorijas. O tai leidžia tikėtis, kad ir ateityje sulauksime dar ne vienos naujovės.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]