RENGINIAI

Irena VOLODKIENĖ

"DAINUOK, ŠIRDIE!"


Dainuok, širdie, gyvenimą,

Padangę, saulėtą ir gryną,

Ir debesėlį, vėjo genamą,

Ir smėlio taką per pušyną.

Šiais poetės Salomėjos Nėries žodžiais pradėjome respublikinį aklųjų ir silpnaregių bei sveikųjų solistų vokalinių ansamblių festivalį "Dainuok, širdie!", surengtą gegužės 22 d. Į festivalį buvo pakviesti devyni kolektyvai, įvairių respublikinių konkursų laureatai, diplomantai, prizininkai.

Sveikinimo žodį tarė Šiaulių miesto savivaldybės tarybos kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Edvardas Žakaris, kuris paminėjo, kad tai jau II-asis toks festivalis. Pirmasis festivalis 2002 metais įrodė, kad tai aukšto meninio lygio renginys, todėl Šiaulių miesto savivaldybė ir skyrė lėšų šių metų festivaliui. Toks festivalis - tai galimybė žmonėms su regėjimo negalia integruotis į sveikųjų bendruomenę. Edvardas Žakaris kolektyvams palinkėjo sėkmės, o žiūrovams - malonių ir džiugių akimirkų.

Namų muzikavimo grupė “Abi” iš KaunoFestivalį ypač pagyvino patys pirmieji dalyviai, Šiaulių miesto "Juventos" vidurinės mokyklos (2 kl.) mokinių mišrus vokalinis ansamblis "Do re mi" (vadovė Violeta Juodpusienė). Ansamblis gyvuoja vienerius metus. 2003 - 2004 metais ansamblis dalyvavo Lietuvos vaikų ir moksleivių TV konkurse "Dainų dainelė", tapo Šiaulių miesto ir zonos laureatu. Vaikučius keitė festivalio šeimininkai - mišrus vokalinis ansamblis "Dermė" (vadovė Daina Kavaliauskienė). Festivalyje pasirodė Šiaulių rajono kultūros centro Kairių filialo moterų vokalinis ansamblis (vadovė Aušra Brijūnienė). Šiltai žiūrovai sutiko LASS Kauno ir Marijampolės apskričių tarybos namų muzikavimo grupę "Abi" (vadovas Arvo Kunder). Žiūrovus gera nuotaika užkrėtė Panevėžio aklųjų ir silpnaregių laisvalaikio užimtumo centro kolektyvai: mišrus vokalinis ansamblis "Tonika" (vadovas Romualdas Baltuška) ir vyrų vokalinis duetas Arvydas Markevičius ir Petras Simonaitis, kartu dainuojantys jau 11 metų. Didelio dėmesio susilaukė Šiaulių rajono kultūros centro moterų vokalinis ansamblis "Melodija"( vadovė Birutė Prokopavičienė). Kolektyvas įkurtas prieš 10 metų, 2002 metais tapo respublikinės nominacijos "Aukso paukštė" prizininku. Jau į antrąjį festivalį pakviestas Akmenės rajono Papilės kultūros ir laisvalaikio centro moterų vokalinis ansamblis "Tilia" (vadovė Donvina Savickienė). Festivalio koncertinę dalį baigė Šiaulių rajono Meškuičių kultūros centro vokalinis tercetas (vadovė Rasa Zelbienė), sulaukęs audringų ovacijų.

Šiaulių I-osios muzikos mokyklos chorinio dainavimo skyriaus ekspertė Genovaitė Jaseliūnienė žiūrovų vardu padėkojo kolektyvams už tai, kad jie padėjo prisiminti vaikystę, mamą, jaunystę, meilę. Ekspertė padėkojo kolektyvams ne tik už profesionaliai atliktus kūrinius, bet ir už sceninę kultūrą, palinkėjo:"Nenuleiskite rankų, tegul jūsų širdyse skamba lietuviška daina, tegul Lietuva lieka lietuviškų dainų kraštas."

Kolektyvai buvo apdovanoti Šiaulių miesto savivaldybės kultūros skyriaus padėkos raštais, kuriuos įteikė Edvardas Žakaris. Kultūros namų vedėja Jolanta Žakarienė visiems palinkėjo kūrybinės sėkmės. Kolektyvų vadovai apdovanoti gėlių kompozicijomis.

Festivalį dalinai finansavo Šiaulių miesto savivaldybė, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, LASS Šiaulių įmonė. Reportažą žinioms parengė Šiaulių kabelinė televizija "S plius". Apie renginį rašė dienraštis "Šiaulių kraštas".

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]