TEISĖS NAUJIENOS

Giedrius STOŠKUS

SĖKMINGAI IŠSPRĘSTA PROBLEMA


Šių metų "Mūsų žodyje" Nr. 3 ir Nr. 4 buvo rašyta apie naująjį LR valstybinių šalpos išmokų įstatymą. Pastabesni skaitytojai turbūt atkreipė dėmesį, kad naujasis, nuo š.m. balandžio 1 d. įsigaliojęs įstatymas šalpos pensijas mokamas I grupės invalidų nuo vaikystės tėvams, globėjams, rūpintojams už šių invalidų slaugymą namuose pakeitė tikslinėmis kompensacijomis slaugos išlaidoms.

Nors naujasis įstatymas kai kurias aptariamų kompensacijų skyrimo sąlygas pagerino, pvz:

1. Nustatė, kad tikslinės kompensacijos slaugos išlaidoms mokamos tiems invalidams, kuriems invalidumas buvo nustatytas iki jiems sukankant 24 m. amžiaus, ir netgi tiems, kuriems invalidumas pripažintas iki jiems sukankant 26 m. amžiaus, jeigu sveikatos sutrikimas, dėl kurio jie buvo pripažinti invalidais, įvyko tuomet, kai jie dar neturėjo 24 m. amžiaus. Ankstesniame įstatyme ši amžiaus riba buvo 18 metų.

2. Leido mokėti šias kompensacijas patiems neįgaliesiems, o ne tik jų tėvams, globėjams ar rūpintojams.

3. Nustatė, kad kai kada tikslines kompensacijas slaugos išlaidoms gali gauti ne tik I, bet ir II grupės invalidai.

Tačiau naujasis įstatymas galimybę gauti minėtas kompensacijas apsunkino viena nauja sąlyga. Nustatė, kad šios kompensacijos gali būti skiriamos tik tiems invalidams, kurie pripažinti reikalingais nuolatinės slaugos. Valstybinių šalpos išmokų įstatymo taikymą detalizuojantys Valstybinių šalpos išmokų skyrimo ir mokėjimo nuostatai kiek plačiau išaiškino minėtą įstatymo sąlygą ir papildomai nurodė, kad pripažinimui reikalingu nuolatinės slaugos prilyginamas ir pripažinimas reikalingu nuolatinės priežiūros ar nuolatinės pagalbos.

Deja, regėjimo invalidai net ir I grupės niekada nebūdavo pripažįstami nei reikalingais nuolatinės slaugos, nei nuolatinės pagalbos, nei nuolatinės priežiūros. Taigi I grupės regėjimo invalidai neteko teisės gauti šias išmokas. Visa laimė, kad iš tų, kuriems aptariamosios išmokos buvo paskirtos pagal senąjį, iki š.m. balandžio 1 d. galiojusį įstatymą, jos jau nebuvo atimamos, o jas buvo numatyta mokėti ir toliau, tačiau jų dydis buvo fiksuotas. Jas buvo nutarta palikti š. m. kovo mėnesį galiojusio valstybinio socialinio draudimo bazinės pensijos dydžio ir ateity, patvirtinus naują bazinės pensijos dydį, nedidinti. Dėl tos priežasties nuo šių metų balandžio 1 d. padidinus bazinę pensiją nuo 152 iki 172 Lt aptariamosios išmokos nebuvo padidintos ir liko 152 Lt dydžio. Naujai po š. m. balandžio 1 d. aptariamosios šalpos išmokos regėjimo invalidams iš viso nebebuvo skiriamos, kadangi jie nebuvo laikomi reikalingais nuolatinės slaugos.

Dėl šios priežasties LASS centro taryba 2004 m. gegužės 17 d. kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją prašydama išspręsti minėtą problemą ir užtikrinti, kad visi I grupės regos invalidai būtų laikomi reikalingais nuolatinės slaugos, nuolatinės pagalbos arba nuolatinės priežiūros.

Galbūt padėjo artėjantys Prezidento rinkimai, o gal nulėmė ir rimtesnės priežastys, tačiau labai greitai ši problema buvo išspręsta. 2004 m. gegužės 25 d. Socialinės apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministerijos priėmė bendrą įsakymą Nr. 226/49, kuriuo pakeitė kelis ilgalaikio ir pastovaus darbingumo netekimo (invalidumo) nustatymo tvarkos punktus. Įsakymas, skelbtas laikraštyje "Valstybės žinios" (2004 m. birželio 1 d. Nr. 87 - 3184), įsigaliojo nuo šių metų birželio 2 d.).

Šiame įsakyme buvo įteisinta nuostata, kad visi asmenys, kuriems I invalidumo grupė buvo nustatyta iki š.m. balandžio 1 d., yra automatiškai laikomi reikalingais nuolatinės slaugos, ir jiems netgi nereikia dėl to kreiptis į Valstybinę medicininės socialinės ekspertizės komisiją ir prašyti, kad šis faktas būtų įrašytas invalidumo pažymėjime. Taip pat minėtas įsakymas nustatė, kad nuo jo įsigaliojimo dienos (š.m. birželio 2 d.) visi I grupės invalidai bus pripažįstami reikalingais nuolatinės slaugos, nuolatinės pagalbos ar nuolatinės priežiūros.

Iš aptarto įsakymo liko neaišku, tik kaip bus su tais I grupės invalidais, kuriems I invalidumo grupė buvo nustatyta laikotarpiu nuo š. m. balandžio 1 d. iki š.m. birželio 2 d., kadangi apie juos įsakyme nieko nekalbama. Belieka tikėtis, kad įsivyrausianti praktika nebus vien formali ir šį teisės aktą išleidusių institucijų neapsižiūrėjimą išspręs gyventojams palankiai.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]