TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

DĖMIŲ VALYMAS


Ne visas dėmes galima išvalyti namuose nesugadinus drabužio. Labai nešvarius ir dėmėtus drabužius geriausia valyti valykloje. Kai kurios šviežios dėmės, išskyrus riebalų, vaško, dervos, nesunkiai išplaunamos vandeniu.

Ant drabužių paprastai būna etiketės, nurodančios, iš kokio audinio jie pagaminti ir kaip juos reikia skalbti ar valyti. Yra audinių, kurių negalima skalbti arba, atvirkščiai,- negalima valyti jokiais cheminiais valikliais.

Nešvarūs drabužiai, jei bus valoma tiktai dėmė, pirmiausia išpurtomi ir išvalomi sausu, po to drėgnu šepečiu - kitaip po valymo liks žymė. Jei drabužį galima skalbti, daugelis dėmių išsivalo skalbiant ūkiniu muilu arba skalbimo milteliais, prieš tai ant dėmės užlašinus dėmių valiklio ar pastos ir palaikius kurį laiką.

Geriausia dėmes valyti specialiais preparatais - dėmių valikliais. Jų vartojimo taisyklės yra ant pakuotės.

Šviežią riebalų dėmę, jei neturite specialaus valiklio, tuoj pat suvilgykite turimu namuose indų plovikliu, palaikę 15 min., drabužį ar išteptą vietą išskalaukite šiltu vandeniu. Procedūrą galima pakartoti.

Apsitrynusius iki blizgesio tamsius vilnonius ar šilkinius rankogalius, apykakles, baldų apmušalus galima nuvalyti stipria arbata arba drėgnomis arbatžolėmis.

Kosmetikos kremų dėmės iš spalvotų vilnonių, šilkinių, medvilninių audinių valomos kaip ir riebalų dėmės. Iš baltų audinių išvalomos amoniako vandeniu ir išplaunamos. Jei dėmės neišsivalė, jos pakartotinai valomos vandenilio peroksido 3 proc. tirpalu ir išplaunamos.

Kraujo dėmes geriausia valyti spec. valikliais, kurie išvalo ir kitas organinės kilmės spalvotas dėmes. Jei valiklių neturime, suteptą drabužį pamerkiam kelioms valandoms į šaltą sūrų vandenį ir po to skalbiam šiltame vandenyje. Baltus medvilninius, lininius audinius išvalysime skalbdami ir balindami esant didelei temperatūrai.

Prakaito ir šlapimo dėmės iš baltų ir spalvotų audinių valomos druskos (1 šaukštas druskos 1 stiklinei vandens) tirpalu, po to rūbas gerai išskalaujamas. Iš spalvotų vilnonių audinių dėmes kartais galima išvalyti acto esencijos arba citrinos rūgšties tirpalu (1 šaukštelis rūgšties 1 stiklinei vandens).

Vaško dėmės iš pradžių nugremžiamos peiliu, po to iš abiejų pusių storai paklojama sugeriamojo (tinka tualetinis popierius bei servetėlės) popieriaus ir lyginama karštu lygintuvu. Popierius keičiamas keletą kartų, kol dėmė išsivalo. Senos dėmės valomos benzinu.

Vaisių, uogų, vyno dėmes geriausia valyti tuoj pat. Šviežios dėmės iš servetėlių, baltinių (jei jie neblunka) plaunamos verdančiu vandeniu. Jei šio būdo negalima tuoj pat pritaikyti, ant dėmės užberiama druskos, o vėliau drabužis išskalbiamas.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]