ŠVIETIMAS IR REABILITACIJA

Ginta PETRAUSKIENĖ

ŠIAULIEČIAI MOKOSI KOMPIUTERINIO RAŠTINGUMO


Radviliškyje jau 10 metų veikia Lietuvos reabilitacinis profesinio rengimo centras, iki šiol, tiesa, labiau žinomas proto ir judėjimo negalią turintiems žmonėms. Centre mokosi apie 500 sutrikusio vystymosi ir fizines negalias turinčių jaunuolių. Jie čia mokomi profesijų, vykdoma psichologinė, medicinos ir socialinė reabilitacija. 2004 m. pradžioje šis centras savo mokymo klasių duris atvėrė ir akliesiems: 10 suaugusių regėjimo negalios žmonių pagal specialią programą pradėjo mokytis kompiuterinio raštingumo (vartojimo) ir verslo pagrindų. Kompiuterinio vartojimo pagrindus jiems dėsto neregys Gintaras Gaurys. Centro psichologė Vida Lacienė vadovauja socialinės kompetencijos kursams: jie padeda formuoti socialinius įgūdžius, stiprina asmenybės aktyvumą, žmonės išmoksta geriau naudotis profesiniais įgūdžiais. Mokymas, gyvenimas šio centro bendrabutyje bei maistas valgykloje kursų dalyviams nekainuoja. Pasak pačių dalyvių, pradžia nelengva, bet jau įdomi. Per šešis kursų mėnesius jie tikisi perprasti svarbiausias kompiuterio programas, išmokti jas naudoti savo poreikiams, su jomis dirbti. Vieniems šie kompiuterinio raštingumo kursai siejasi su didesniais dabartinio darbo reikalavimais, kiti svajoja lengviau susirasti darbą ateityje, daugiau sužinoti, bendrauti.

Kompiuterinio raštingumo  ir verslo pagrindų kursų dalyviaiGalimybė padėti žmonėms su regėjimo negalia atsirado tada, kai buvo laimėtas reabilitacinio profesinio rengimo centro pateiktas projektas "Suaugusiųjų ir jaunimo, turinčio fizinių negalių, neregių ir silpnaregių konkurencingumo darbo rinkoje ugdymas". Projektą centras pateikė Europos Sąjungos žmonių išteklių plėtros programų paramos fondui. Projektas pateko tarp geriausiųjų. Iš projektui skirtų lėšų centro specialistai parengė kompiuterinio raštingumo, biuro komersantų, siuvėjų, meno dirbinių iš medžio, metalo ir tekstilės gamintojų, baldų apmušėjų, pynėjų iš vytelių, siuvinėtojų, floristų padėjėjų, dekoratyvinio apželdinimo verslo darbininkų mokymo programas. Neregiams ir silpnaregiams kol kas skirta viena - kompiuterinio raštingumo programa, tačiau, anot centro vadovų, jeigu atsirastų norinčių ir sugebančių, jie galėtų mokytis ir pagal kitas čia suminėtas programas.

"Projekto kartu su savo partneriais - keturiomis šalies įstaigomis - ėmėmės, norėdami padėti suaugusiems neįgaliesiems. Akivaizdu, kad jiems trūksta paramos pasirengti šiuolaikinei darbo rinkai", - pasakojo Reabilitacinio profesinio rengimo centro socialinė pedagogė I. Gvazdauskienė.

Bendradarbiaudamas su darbo birža, centras išsiaiškino, kad Šiaulių apskrityje per kelerius metus labai pagausėjo neįgaliųjų. Paskutiniais duomenimis, vien Radviliškio rajone turinčių fizinių negalių - 400, iš jų per 60 - neregiai ir silpnaregiai. Tyrimai parodė: daugelis iš jų nori kelti kvalifikaciją, persikvalifikuoti ir įgyti naujų darbo įgūdžių.

Atsižvelgus į besimokančiųjų pageidavimus, paskaitos vyksta ir savaitgaliais. Kursų pradžia sutapo su kita gera žinia: centrui pranešta, kad dar vienas jo projektas sėkmingai įveikė Europos Sąjungos Leonardo da Vinčio fondo konkurso pirmąjį etapą ir pateko į geriausiųjų dešimtuką. Projektas skirtas įvairių negalių turinčių žmonių (taip pat ir aklųjų) profesiniam rengimui ir socialinei reabilitacijai.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]