KAIP PELNOMĖS DUONĄ

Henrikas STUKAS

MASAŽAS - DUONOS RIEKĖ RANKOJE


Dabar jau mažai ką stebina poliklinikose, ligoninėse, reabilitacijos centruose, sporto klubuose, grožio salonuose dirbantys neregiai bei silpnaregiai masažuotojai. Jų - gausus būrys. Kai kurie turi privačius masažo kabinetus, kiti sėkmingai darbuojasi klientus aptarnaudami namuose, treti dirba valstybinėse gydymo įstaigose. Labai retas neregys ar silpnaregis masažuotojas skundžiasi, jog neturi ar neranda darbo. Iš baigusiųjų masažo mokslus - 90 proc. dirba pagal specialybę. Jaunimas mėgsta šią profesiją. Čia geros pajamos, taigi skurdas negresia. Dabar masažas pradeda konkuruoti su darbininkų profesijomis, nors masažuotojai dotacijų kaip įmonės negauna. Masažuotojų būrys skaičiumi nedaug tenusileidžia Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai priklausančiose įmonėse dirbantiems neregiams ir silpnaregiams.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių medikų draugijos (LASMEDA) turimomis žiniomis, masažuotojo profesija verčiasi 120 žmonių, o šių metų liepos mėnesį jų gretas papildys beveik keturiasdešimt regos negalią turinčių masažuotojų. LASMEDA vienija septyniasdešimt aštuonis narius. Iš jų dvidešimt turi individualias masažo įmones.

Kodėl verta rinktis šią profesiją?

Pasak LASMEDOS pirmininko Ginto Gražulio: "Masažuotojo profesija neįgaliam žmogui - tvirtas pagrindas po kojomis. Tai bene vienintelė profesija, padedanti neregiams bei silpnaregiams patikimai užsidirbti duonos kąsnį. Aišku, jeigu masažo mokslus baigęs žmogus nėra tinginys. Ši profesija lengvai prieinama. Tai LASS centro tarybos bei Vilniaus ir Šiaulių kolegijų sveikatos priežiūros fakultetų nuopelnas. Šiose kolegijose neregiai bei silpnaregiai studentai ne tik paruošiami profesiškai, bet ir neblogai išmokslinami. Tiesa, nuo 2004-2005 mokslo metų pradžios masažo mokslai truks tik dvejus metus. Anksčiau teko mokytis trejus metus. Dėl tokio sprendimo galima ginčytis, bet aišku viena - neįgalių studentų profesinės žinios, kvalifikacija tikrai nenukentės. Masažuotojams, baigusiems Vilniaus, Šiaulių kolegijas, įteikiami ne tik diplomai, bet ir licencijos, leidžiančios masažuoti pacientus. Tik ką mokslus baigusiems masažuotojams, norintiems įsidarbinti, galiu patarti viena - neskubėkite uždirbti visų pasaulio pinigų. To padaryti neįmanoma. Neregiui ar silpnaregiui masažuotojui svarbiausia užduotis - darbo kokybė. Dirbdami sąžiningai, stropiai, pacientui skirdami ypatingą dėmesį, sulauksite tikrai daugiau žmonių. Per kelerius metus jau turėsit savo pacientus. Jeigu skubėsite, liks vienkartiniai pacientai".

Valstybinėse gydymo įstaigose neįsidarbinę neregiai ar silpnaregiai masažuotojai darbo vietas kuriasi patys. Masažuotojo darbo vietos įkūrimas nereikalauja daug lėšų. Tokiems masažuotojams pagalbos ranką ištiesia LASMEDA. Čia galima nusipirkti nešiojamą masažo stalą. Už šį stalą pinigų iš karto mokėti nereikia. Jį galima pirkti išsimokėtinai, per mėnesį mokant keliasdešimt litų. Nešiojamasis masažo stalas labai patogus, sulankstomas, kompaktiškas ir lengvas. Jį galima nešti vienoje rankoje kaip lagaminą. Masažuotojams, vykstantiems pas pacientą į namus, tai didelis privalumas. Be to, masažo stalas ne tik kompaktiškas, bet ir labai greitai surenkamas. Jį patogu naudoti ir priimant pacientus savo namuose. Taip bute yra taupoma vieta.

Masažuotojams susirasti darbą padeda LASS apskričių tarybų darbuotojai. LASS Vilniaus miesto tarybos pirmininkė Ramutė Gelažanskienė sako: "Baigę kolegijas silpnaregiai masažuotojai turi registruotis darbo biržoje. Galiu drąsiai pasakyti, jog darbo birža nenoriai ieško silpnaregiams darbo. Darbo birža duoda pinigų subsidijuotai darbo vietai įrengti. Masažuotojas pats turi susirasti darbą. O birža nebendradarbiauja nei su poliklinikomis, nei su ligoninėmis ar kitomis įstaigomis, kurioms reikia masažuotojo paslaugų. Laimei, dabar populiarūs grožio salonai, sporto klubai, kurie mielai į darbą priima neregius ar silpnaregius masažuotojus. Visiems masažuotojams, besikreipiantiems pagalbos, patariu, kaip elgtis darbo biržoje, ką sakyti darbdaviams. Aiškinu, kas yra subsidijuota darbo vieta. Tai tikrai sudomina darbdavį, nes darbdaviui metus nereikia mokėti masažuotojui atlyginimo, tik socialinio draudimo mokestį. Aišku, oficialiai tai nėra įteisinta. Darbo birža duoda pinigų darbo vietai įrengti. Darbdavio valia, kaip juos panaudoti. Nuolat ieškau masažuotojams darbo vietų. Esu surinkusi beveik visų sporto klubų, grožio salonų adresus bei telefonų numerius, kuriuos duodu ieškantiems darbo. Ne vienas taip ir rado darbą. Kalbėdama apie realias įsidarbinimo perspektyvas, turiu pasidžiaugti, jog masažuotojai be darbo nesėdi. Vilniuje nėra per daug masažuotojų. Man skambino iš kelių medicinos įstaigų, prašydami rekomenduoti masažuotoją. Deja, niekuo negalėjau padėti, nes Vilniuje visi masažuotojai dirba. Kituose miestuose įsidarbinti šiek tiek sunkiau, bet įmanoma. Įdarbinimas priklauso ne tik nuo profesinių žinių, bet ir nuo paties žmogaus. Jeigu žmogus konfliktiškas - joks darbdavys tokio elgesio netoleruos. Tai ypač svarbu dirbant privačioje sferoje. Čia vertinamos ne tik profesinės žinios, bet ir mokėjimas bendrauti su pacientais, išvaizda."

Greitai turėtų atsirasti naujų darbo vietų. LASS centro taryba ketina pasirašyti sutartį su Medicininių paslaugų informacijos valdymo centru. Šis centras įsipareigoja neregiams bei silnaregiams masažuotojams įsteigti šešias darbo vietas. Tai bus masažo centras, kuriame darbo įgūdžius tobulins tik ką kolegijas baigę masažuotojai. Šiame masažo centre vyks nuolatinė masažuotojų kaita. Profesines žinias gilinti padeda ir LASMEDA.

LASMEDA dirbantiems masažuotojams kasmet organizuoja masažo kursus. Tai yra būtini kursai norint gauti ar pratęsti masažo licenciją. Dažniausiai masažo kursus veda patyrę pedagogai, atvykę iš Rusijos Kislovodsko mieste įsikūrusio masažo licėjaus. Kiekvienais metais kursų temos skiriasi. Vienais metais gilinamos klasikinio masažo žinios, kitais - vaikų masažo, trečiais - jungiamojo audinio masažo. Buvo surengti ir anticeliulitinio masažo kursai. Parinkdami temas kursų organizatoriai visada atsižvelgia į neregių bei silpnaregių masažuotojų poreikius. Taip yra užtikrinamas nuolatinis masažuotojo profesinis tobulėjimas.

Jūsų laukia kolegijos

Lietuvoje masažuotojus rengia Vilniaus ir Šiaulių kolegijos. Jau kelios masažuotojų laidos baigė šias kolegijas. Šiemet vėl ruošiamasi priimti naujų studentų. Kaip jau minėta, mokslas kolegijose truks ne trejus, o tik dvejus metus. Skirsis ir mokomosios programos. Mokomųjų programų pakeitimai buvo būtini. Abi kolegijos parengė masažuotojų rengimo aukštojo neuniversitetinio lygio studijų programą, pagal kurią buvo numatytos ketverių metų studijos. Deja, Švietimo ir mokslo ministerija, pasitarusi su Sveikatos apsaugos ministerija, nepritarė tokiai programai. Todėl dabar masažuotojų rengimas prilygintas profesiniam rengimui. Šiaulių kolegijos sveikatos fakulteto neakivaizdinio skyriaus vedėja Stefanija Montvilienė sako: "Neregius ir silpnaregius masažuotojus mokome ne pirmus metus. Šių mokslo metų pabaigoje masažuotojų specialybę įgis aštuntoji laida. Regos negalią turinčių studentų didžiausias privalumas - motyvacija. Nereikia raginti jų mokytis. Tiek neregiai, tiek silpnaregiai iš paskutiniųjų stengiasi išmokti dėstomuosius dalykus. Dar vienas privalumas - rankų jautrumas. Negaliu nepaminėti ir trūkumų. Pagrindinis - mokymosi sunkumai. Naujiesiems studentams bus lengviau, nes nereikės studijuoti filosofijos, psichologijos ir daugelio kitų bendrojo lavinimo dalykų." Kolegei pritarė ir Vilniaus kolegijos sveikatos priežiūros fakulteto fizioterapijos katedros vedėja Milda Žukauskienė.

Naujoje masažuotojų rengimo programoje yra akcentuojami profesijos dalykai. Studentai išmoks įvairiausių masažo būdų. Daug mokomųjų valandų skirta anatomijai.

Vilniaus ir Šiaulių kolegijų sveikatos priežiūros fakultetai 2004 metų liepos mėn. pradžioje priims dokumentus masažuotojo specialybei įsigyti. Masažuotojų rengimo programa speciali, ji skirta neregiams ir silpnaregiams. Norintys mokytis pirmiausia turi:

* gauti rekomendaciją iš vietinės LASS apskričių tarybos,

* pažymą apie regėjimą,

* turėti vidurinės mokyklos baigimo atestatą,

* asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (pasą),

* prašymą priimti (jis gali būti rašomas ir vietoje),

* jei dirbo, išrašą iš darbo knygelės,

* 5 nuotraukas.

Studijuojantiems suteikiamas bendrabutis. Pažangūs studentai gaus stipendiją. Kolegija neregiams bei silpnaregiams studentams skiria diktofonus.

Šiaulių kolegija sudarydama naują masažuotojų grupę planuoja priimti 16, Vilniaus - 20 studentų. Esant didesniam, nei kolegijos gali priimti, norinčių studijuoti skaičiui, bus atsižvelgiama į vidurinės mokyklos baigimo atestato vidurkį.

Nedvejokite - rinkitės masažuotojo specialybę!

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]