KAIP PELNOMĖS DUONĄ

Henrikas STUKAS

PUOSELĖJANTI GROŽĮ


Makiažo kabinetas. Šilta, šviesu ir jauku. Daug visokiausių kvapų - švelnių ir aštresnių, gaivių ar net svaiginančių. Dauguma makiažo kabineto lankytojų - moterys. Vienoms reikia drėkinamųjų kaukių, kitoms - kaukių nuo raukšlių, trečioms - relaksacinių. Ne viena, pakilusi nuo kėdės ir žvilgtelėjusi į veidrodį, nusišypso pažadėdama vėl užsukti. Klientės gal nustebtų sužinojusios, kad jas gražino silpnaregė kosmetologė.

Apie atidumo bei kruopštumo reikalaujančią kosmetologės profesiją bei jos paslaptis "Mūsų žodžio" redakcijai sutiko papasakoti Natalija Semionova.

Profesinės paieškos

Išlaikiusi abitūros egzaminus Natalija neabejojo, kur mokysis toliau. Dar vidurinėje mokykloje ji pamėgo tiksliuosius mokslus, todėl pasirinko buhalterės specialybę. Natalija įstojo į Vilniaus finansų ir kreditų technikumą. 1989 metais gavo buhalterės diplomą. Jauną ir gabią specialistę pastebėjo Lietuvos taupomojo banko atstovai ir merginai pasiūlė darbą. Dirbti sekėsi. Darbdaviai buvo patenkinti. Mergina banke išdirbo kelerius metus. Iš banko išėjo motinystės atostogų, tačiau atgal į jį negrįžo. "Augindama vaiką turėjau daug laiko apmąstymams. Anksčiau nesusimąstydavau, ko noriu. Dirbau, skaičiavau. O dekretinės atostogos tarsi atvėrė akis. Supratau - sėdėjau ne savo rogėse. Tvirtai nusprendžiau negrįžti į buvusią darbovietę. Aišku, mane kankino dvejonės. Banke gerai uždirbdavau. Nelengva atsisakyti gerovės. Nors nesigailiu tai padariusi", - pasakojo Natalija.

1996 metais Vilniuje buvo įsteigta viena iš pirmųjų kosmetologijos mokyklų. Natalija nutarė tapti kosmetologe, įstojo į šią mokyklą. Iš pradžių viskas buvo gerai. Tik besimokydama ji pastebėjo, jog vis blogiau mato. Iš tiesų regėjimas silpti pradėjo daug anksčiau. Tik moteris to nesuprato. Privačioje optikoje Natalijai nustatė akies dugno pažeidimą, patamsėjimą prie pat akies nervo. Moteris tik vėliau sužinojo, jog ši liga labai rimta, nes ja susirgus nyksta akies tinklainė - regėjimo silpnėjimas neišvengiamas. Medikai nuramino: apakimas dar negresia. Natalija pastebėjo, jog per pastaruosius penkerius metus jos regėjimas nusilpo dvigubai. Dabar jos regėjimo likutis - tik 10 procentų. Moteris samprotavo: "Iki nelaimės su regos negalią turinčiais žmonėmis nebuvau susidūrusi. Tiesa, kartais juos matydavau vienus, einančius Vilniaus gatvėmis. Sustodavau ir stebėdavau. Niekad nemaniau, jog pati tapsiu viena iš jų. Stebint pro šalį einantį neregį, negalėdavau atsistebėti jo drąsa bei stiprybe. Mėgindavau pati užsimerkti ir žengti kelis žingsnius. Mane apimdavo nenusakoma baimė. Greit atsimerkdavau. Dabar nuolat sau užduodu klausimą: kaip aš gyvenčiau akla? Man baisu! Šiuo metu savęs negaliu įsivaizduoti be savo darbo, be mėgstamos specialybės." Nepaisant silpstančio regėjimo, Natalija sėkmingai baigė kosmetologijos mokyklą ir gavo makiažo specialistės diplomą.

Darbas - atgaivos šaltinis

Natalija darbą susirado be didesnio vargo - įsidarbino viename iš Vilniaus senamiesčio grožio salonų. Deja, patalpų nuomos kaina buvo didelė, o klientų tik pradėjus dirbti nebuvo daug. Darbo pradėjo žvalgytis kitur. Reikėjo rekomendacijų, nes be jų salonų šeimininkai neįdarbindavo. Natalija rekomendacijas gavo ir įsidarbino kitame grožio salone. Kaip ji pati juokauja - tai ne pabaiga. Kiekvienas ieško, kur geriau.

Kaip silpnaregė Natalija ne visko gali savo darbe imtis. Taigi jos specializacija - tokios paslaugos, kur regėjimo reikia mažiau. " Kaip kosmetologė pasirinkau labiau apčiuopiamą darbą. Mano sritis - įvairiausi veido masažai. Atlieku gydomąjį, relaksuojantį bei kitokį veido masažą. Kadangi šioje srityje kartais pritrūksta žinių, tai laisvu nuo darbo metu lankau kursus. Daug skaitau. Domiuosi Rytų veido masažu," - pasakojo Svetlana.

Natalija pastebėjo, jog nuo masažo jos pirštai tapo jautresni, nes paprastai masažas atliekamas pirštų galiukais. Kosmetologės pirštai turi būti švelnūs, be ilgų nagų. Veido masažo trukmė - įvairi. Kosmetologė, masažuodama veidą, stebi, kaip į tai reaguoja žmogus. Kartais masažuoja penkiolika minučių, kartais - pusvalandį ar dar ilgiau. Natalija įsitikinusi: "Veido masažas - tai ne vien judesiai, bet ir savos energijos atidavimas. Masažuodama ir tai jaučiu."

Norint nustatyti klientės būseną, Natalijai tereikia pirštais perbraukti per veidą ir ji jau žino, kokio reikia masažo, gydymo ar veido kaukės. Natalija veido kaukes daro ne pirmus metus. Ji naudoja tik garsių firmų gydomąją kosmetiką, kuri yra gana brangi. Bendradarbės siūlo naudoti pigesnę, bet Natalija griežtai atsisako. Jos manymu, kosmetologui svarbu matyti savo darbo vaisius. Žmonės pasitiki, o pasitikėjimą įgyti nėra taip paprasta. Pasitaiko atvejų, kai silpnaregė dirba iš idėjos. Jai svarbu padėti žmogui.

Gero regėjimo reikalauja antakių pešiojimas bei veido valymas. Pasitaikydavo, jog klientai nebuvo patenkinti Natalijos darbu. Dabar kosmetologė pešioja ir antakius: tai itin kruopštus darbas, bet Natalija puikiai su juo susidoroja. Didžiausias pagyrimas ir padrąsinimas būna tada, kai išgirsta patenkintą klientą sakant, jog ji turėdama tokias rankas galėtų dirbti prestižiškiausiame grožio salone.

Kosmetologės paklausus, kokia buvo jos didžiausia sėkmė, ji nedvejodama atsakė: "Mano nuolatinė klientė grįžo iš laidotuvių. Buvo dvi paras nemiegojusi, netarė nė žodžio. Po mano procedūrų pradėjo pasakoti anekdotus. Man tai didžiausias darbo įvertinimas."

Natalija svajoja apie savo privatų grožio saloną. Tuo tikslu ji yra kalbėjusi su Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro direktoriumi Algimantu Arbočiumi, kuris pažadėjo jai padėti, - skirti salonui patalpas.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]