SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

OLIMPIADOS METAI PRADĖTI GREITAISIAIS ŠACHMATAIS


Aklieji ir silpnaregiai šachmatininkai šių metų šalies čempionatų seriją pradėjo greitųjų šachmatų pirmenybėmis.

Vilniuje vykusiose dviejų lygų varžybose galynėjosi visiems aštuoniems klubams atstovavę 32 žaidėjai. Pagal praėjusių metų čempionato rezultatus atrinkti aštuoni stipriausi šachmatininkai rungtyniavo ratų sistema.

Aukso medalį iškovojo kaunietis Gintaras GrybasAukso medalį pirmą kartą iškovojo klasikinių šachmatų praėjusių metų šalies vicečempionas Kauno "Sveikatos" klubo narys Gintaras Grybas. Jis keturias dvikovas laimėjo, tris baigė lygiosiomis ir surinko 5,5 taško iš 7 galimų. Vienu tašku atsiliko uostamiesčio "Pamario" šachmatininkas Evaldas Slušnys, pusantro taško - sostinės "Šaltinio" atstovas Anatolijus Novikovas.

Lietuvos daugkartinis čempionas Vilniaus "Šaltinio" klubo vienas iš favoritų Anatolijus Kuvšinovas šį kartą sukaupė tik 3,5 taško ir tenkinosi ketvirtąja vieta. Į prizininkų gretas nepateko ir klasikinių šachmatų praėjusių metų čempionato bronzos medalininkas, "Šaltinio" klubo žaidėjas Jevgenijus Smirnovas, surinkęs tik 3 taškus. Tai šeštasis rezultatas.

Antrojoje lygoje šveicariška sistema (7 ratai) kovojo 24 šachmatininkai.

Iki paskutinio rato labai sėkmingai rungtyniavo Tarptautinės brailio šachmatų asociacijos (IBCA) pasaulio moterų asmeniniuose čempionatuose net tris kartus į pirmuosius penketukus iškopusi "Šaltinio" klubo žaidėja Irena Skėrutė. Tačiau septintoji partija baigėsi nesėkme - pralaimėta Kauno "Sveikatos" klubo narei Irenai Karsokaitei. I.Skėrutė, kaip ir Romualdas Kubilius iš "Pamario" klubo, surinko 5,5 taško ir pagal geresnius papildomus rodiklius užėmė antrąją vietą. Šį duetą puse taško pranoko klaipėdietis Romas Pakalniškis ir iškovojo kelialapį į pirmąją lygą.

Akliesiems ir silpnaregiams šachmatininkams šie metai išskirtiniai. Lapkričio 2-13 dienomis Ispanijos mieste Taragonoje vyks IBCA XII šachmatų olimpiada.

Tad Vilniuje vykusios pirmenybės Lietuvos žaidėjams buvo pirmasis jėgų patikrinimas rengiantis svarbiausioms šiųmetėms tarptautinėms varžyboms. Prieš akis klasikinių šachmatų šalies vyrų ir moterų asmeniniai čempionatai, jaunimo ir klubų komandų pirmenybės.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]