TIFLOTECHNIKA

Juozas DAUNARAVIČIUS

NAUJIENOS IŠ "AMBU TECH"


Kanadoje buvo nupirkta po keletą vienetų naujo pavyzdžio tiflotechninių priemonių orientacijai ir mobilumui lavinti.

Visų pirma tai baltosios lazdelės ikimokyklinio amžiaus akliems vaikams. Lazdelės skersmuo - 13 mm, į šalis riedantis antgalis, paviršius padengtas baltos ir raudonos spalvų fluorescencinės medžiagos deriniu. Tik rankena paprastesnė ir išlieta iš švelnesnės gumos. Lazdelės - septynių dydžių: nuo 60 cm iki 90 cm, didėja kas 5 cm. Iki šiolei tokių mažų baltųjų lazdelių Lietuvoje nebuvo, dabar tereikia tik ugdyti aklųjų vaikų orientacijos ir mobilumo įgūdžius.

Sulankstytos baltosios lazdelės dėkluoseMinėtinos ir baltosios lazdelės su metaliniu kabliu mokiniams arba suaugusiems. Tai įprasta kanadietiška lazdelė, tik virš rankenos - metalinis riestas kablys. Tyrimais nustatyta: tokia lazdelė manevringesnė, mažiau vargina rankos riešą, tačiau ji brangesnė už įprastą baltąją lazdelę.

Kita tiflopriemonė - baltosios sulankstomos lazdelės silpnaregiams (lazdelė kaip negalios ženklas).

Šios estetiškos lazdelės dviejų rūšių: vienos storesnės (skersmuo 13 mm), kitos - plonesnės (skersmuo 10 mm). Abidvi lazdelės be rankenų, jos - iš 4 dalių, padengtos balta fluorescencine medžiaga, tokio pat pločio - suapvalintas antgalis, visa tai jungia guminė juosta. Jos parenkamos pagal žmogaus ūgį. Lazdelė paprastai laikoma rankoje arba priešais save 20-30 cm atstumu, kad būtų išvengta susidūrimų, rasti reikiami orientyrai, saugiai ir savarankiškai vaikštoma atviroje erdvėje. Su ja saugiau ir esant blogam orui. Su šia lazdele nepatartina braukyti grindinį, nes tam nėra pritaikytas lazdelės antgalis. Manyčiau, kad storesnė baltoji lazdelė - patikimesnė, plonesnė - labiau judanti.

Dar yra skritulio formos antgalis baltosioms lazdelėms. Apvali apatinė slystanti antgalio dalis yra metalinė ir tvirtai laiko kūgio formos guminį pagrindą.

Baltųjų lazdelių dėklai - visiškai nauja tiflotechninė priemonė Lietuvoje. Dėklai patogūs ir nepakeičiami daiktai tiems, kurie savarankiškai vaikšto su baltosiomis lazdelėmis. Didžiausias privalumas, kad baltoji lazdelė visada gali būti šalia. Ji nepasimes, nereikės be reikalo jaudintis, kad ją kažkur nudanginome. Jei yra palydovas - puiku, lazdelę galima susilankstyti ir įdėti į dėklą. Panašiai lazdele galima "atsikratyti", kada užimtos abi rankos. Šie dėklai pagaminti JAV, jie lengvai kabinami už diržo - taip dabar daugelis nešiojasi mobiliuosius telefonus. Lazdelių dėklai dviejų rūšių: atviri (trumpesni) ir uždari (ilgesni), vieni pasiūti iš dirbtinės juodos odos, kiti - iš mėlynos džinsinės medžiagos. Tiesiog skonio reikalas. Manyčiau, kad panašios priemonės galėtų būti gaminamos ir pas mus, tada tokie dėklai būtų pigesni.

Visų šių lazdelių, antgalių, dėklų patvarumą ir kokybę gan greit galės įvertinti LASUC ugdytiniai, o vėliau galbūt visos šios priemonės išpopuliarės ir Lietuvoje.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]