TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

IR VARGŠO, IR TURTUOLIO STALUI


Šiais laikais prekybos centruose bet kada galime įsigyti ananasų, avokadų ir braškių, bet pabandykime rasti... ropių. Ne visada pasiseks. Bet radę - nepraeikite.

Europoje, aišku, ir Lietuvoje, ropės buvo populiarios: mat iki bulvių pasirodymo jos buvo labai svarbi kultūra, ypač sunkesniais metais. Jas valgydavo virtas, keptas, ruošė iš jų ir su jomis valgius.

Ropėse yra cukraus, gausu vitaminų A ir C, kalio, kalcio, natrio druskų, magnio, fosforo, geležies.

Daugelyje kraštų seniau ropės gelbėdavo valstiečių vaikus nuo rachito, kaulų, kraujo ligų.

Indijoje, Japonijoje, Rusijoje ropių lapų dedama į salotas, sriubas, jie šaldomi, sūdomi. Ropės puikiai tinka įvairiems troškiniams (ypač su ankštinėmis daržovėmis). Žiemą mielai ragausime salotų su ropėmis.

Jau senovėje ropės plačiai vartotos kaip dietinė ir gydomoji priemonė. Manoma, kad jos mažina skausmą, slopina uždegimus, skatina žaizdų gijimą, tirpina inkstų akmenis.

Salotos su ropėmis

300 g ropių, 1 morka, 1 svogūnas, petražolių, kietai virtas kiaušinis, citrinos sulčių, aliejaus, pipirų, druskos.

Ropę ir morką sutarkuokime, svogūną supjaustykime griežinėliais, pagardinkime citrinos sultimis, druska, pipirais. Užpilkime aliejaus ir sumaišykime. Papuoškime į keturias dalis perpjautu kiaušiniu. Vietoje aliejaus galime naudoti majonezą ar grietinę.

Ropės baltajam padaže

4-5 ropės, 4 šaukštai sviesto, 200 g baltojo padažo.

Nuvalytas ropes supjaustykime gabaliukais ir, įpylę šiek tiek vandens, troškinkime su sviestu. Ištroškintas ropes užpilkime baltuoju padažu.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]