SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

"ŠALTINIS" - STIPRIAUSIAS EUROPOJE


Europos klubų taurės golbolo turnyrą laimėjo (iš kairės): Saulius Leonavičius, Marius Zibolis, Egidijus Biknevičius, treneris Zenonas Bajarūnas, Algirdas Montvydas, Henrikas Pavliukianecas ir Arvydas Juchna. Autoriaus nuotr.Italijos mieste Venecijoje vykusiame Europos šalių golbolo čempionų klubų taurės turnyre pergalę šventė Vilniaus "Šaltinis".

Stipriausia Lietuvos komanda, kuriai atstovavo visi šeši šalies rinktinės nariai, įtikinamai nugalėjo visus savo varžovus ir į namus parvežė įspūdingą pagrindinį prizą.Tai buvo antrosios tokio rango varžybos. Pirmosiose, surengtose prieš septynerius metus, tas pats "Šaltinis" tenkinosi kuklia 11-ąja vieta.

Šį kartą dėl Europos taurės kovojo 11 komandų iš 8 šalių. Ispanija, Slovėnija ir Švedija delegavo po du klubus.

Pirmajame etape vilniečiai sutriuškino Slovėnijos ZDSSS 9:2, Vokietijos "Crusaders" 7:2, Ispanijos "ONCE Aragon" 11:4 ir nugalėjo Švedijos "Hammarby-IF" 6:4.

Dvejose lemiamose rungtynėse "Šaltinis" savo konkurentus be problemų įveikė vienodu rezultatu 4:1. Pusfinalyje "Šaltinis" pranoko Švedijos antrąjį reprezentantą "FIFH Mighty Ducks" klubą, o finale dar kartą nokautavo jau minėtą Slovėnijos ZDSSS komandą. Venecijoje vilniečių pranašumas prieš kitus pretendentus į Europos taurę buvo toks akivaizdus, kad "Šaltinio" ir Lietuvos rinktinės treneriui Zenonui Bajarūnui laimėjimas finale nekėlė abejonių. Todėl pirmajame kėlinyje sukaupus trijų įvarčių pranašumą treneris po pertraukos leido pasireikšti ir atsarginiams žaidėjams. "Šaltinio" klubo nariams Egidijui Biknevičiui, Sauliui Leonavičiui, Algirdui Montvydui, Genrikui Pavliukianecui ir Mariui Ziboliui Italijoje talkino sostinės "Šarūno" sportininkas Arvydas Juchna. "Šaltinio" komandoje rezultatyviausias buvo pernai Brazilijoje vykusio pasaulio čempionato geriausiu žaidėju pripažintas Genrikas Pavliukianecas. Jis pelnė net 18 įvarčių.

Apie vilniečių triumfą liudija ne tik šešios laimėtos dvikovos, bet ir puikus įvarčių santykis 41:14. Šalies tituluočiausi golbolininkai apgailestavo tik dėl to, kad neturėjo galimybės pasigrožėti Venecija, jos kanalais paplaukioti gondolomis. Mat viešnagės šiame gražiame mieste abi dienas teko rungtyniauti nuo ryto iki vakaro.

Tačiau visų nuotaika labai gera. Juk pratęsta 1998 metais Ispanijoje pradėta kaupti apdovanojimų aukščiausio lygio oficialiose tarptautinėse varžybose serija. Po pasaulio pirmenybių bronzos medalių sportinių trofėjų kolekcija buvo pasidabruota Sidnėjaus parolimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos vicečempionų apdovanojimais. Dabar iškovota ir Europos taurė. Ar nepribrendo laikas kitais metais Atėnuose vyksiančiose XII parolimpinėse žaidynėse sidabrą pakeisti į auksą?

Tarp tokias viltis teikiančių faktorių yra po Sidnėjaus parolimpinių žaidynių Lietuvos rinktinės su pagrindiniais konkurentas žaistų daugybės rungtynių baigtys. Pralaimėtos tik trys dvikovos ir visos minimaliu vieno įvarčio skirtumu: užpernai Europos čempionato finale vengrams 2:3, pernai pasaulio čempionato finale švedams po pratęsimo 4:5 ir tarptautiniame turnyre Vilniuje 2001 metų Europos pirmenybių bronzos medalininkams vokiečiams 7:8.

- Atėnuose laimėti aukso medalius ne tik visų mūsų noras, bet ir objektyviai realios galimybės, - sako Lietuvos rinktinės vienas lyderių Marius Zibolis.

Triumfui Atėnuose nusiteikęs ir treneris Zenonas Bajarūnas:

- Sidnėjaus parolimpinėse žaidynėse Lietuvos rinktinė tarp favoritų buvo jauniausia. Dabar mūsų varžovų komandose vyksta kartų kaita. Atėnuose būsime vyriausi. Taip pat turėsime aukščiausio rango tarptautinių varžybų didžiausią patirtį. Vargu ar konkurentai spės pasiekti reikiamą brandą. Šiuo aspektu dabar turime pranašumą ir pats metas Atėnuose įgyvendinti mūsų didžiausią svajonę.

Optimistiškai nusiteikęs ir golbolo šalyje vienas pradininkų, Lietuvos aklųjų sporto federacijos bei "Šaltinio" klubo prezidentas Raimundas Šimkus:

- Pergalė Venecijoje patvirtino geidžiamo triumfo Atėnuose realų pagrindą ir tapo dar vienu stimulu. Juk Italijoje buvome daug pranašesni už visus parolimpinėse žaidynėse Europos šalims atstovausiančius žaidėjus, kurie yra geriausi pasaulyje. Kokia sparta progresuos kartų kaitos problemas turinčios komandos, įsitikinsime kartu dalyvaudami iki parolimpinių žaidynių vyksiančiuose trijuose tarptautiniuose turnyruose - sausio mėnesį Suomijoje bei birželio mėnesį Lietuvoje ir Slovėnijoje.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]