NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Vytautas GENDVILAS

MP3 IR GARSINĖ KNYGA


Praėjusiame "Mūsų žodžio" numeryje susipažinote su MP3 formatu, jo istorija, savybėmis. Šį kartą pakalbėkime apie MP3 formato naudojimą knygoms garsinti.

Jau minėjome, kad MP3 formatas iš įrašo pašalina tai, ko mūsų ausis ir taip negirdi. Tačiau tai daryti galima įvairiai. Kuo daugiau garsų pašalinsime, tuo įrašo kokybė bus prastesnė. Be to, toks įrašas užims mažiau vietos. Kitaip tariant, turime rasti geriausią santykį tarp kokybės ir kiekybės.

Vienas MP3 suspaudimo parametrų yra kilobitai per sekundę (kbit/s). Šiai temai skirtoje literatūroje rašoma, kad gana gerą garso kokybę garantuoja 256 kbit/s. Tačiau pakanka ir didesnio 128 kbit/s suspaudimo (kuo kbit/s reikšmė mažesnė, tuo garsas stipriau suspaudžiamas). Be to, reikia pasirinkti ir geriausią kokybę garantuojančius programos algoritmo parametrus.

Garsinių knygų parametrai

O kokie yra knygų garsinimui naudojamo MP3 formato parametrai? Kitaip tariant, ar pakankamai kokybišką įrašą klausome skaitydami naująsias garsines knygas?

"Mūsų žodžiui" į šiuos ir kitus klausimus atsakymus pateikė Lietuvos aklųjų bibliotekos Knygų leidybos skyriaus vyresnysis inžinierius Valentinas Mitrikas. Jo teigimu, Lietuvos aklųjų biblioteka knygoms garsinti pasirinkusi MP3 formatą, ieškojo kompromiso tarp sąnaudų ir garso kokybės.

Lietuvos aklųjų bibliotekoje knygos garsinamos mono režimu, todėl garsui įrašyti reikalinga vieta sumažėja dvigubai. Be to, garsas MP3 formatu užrašomas 64 kbit/s dažniu. Nuo to vietos atsiranda dar daugiau. Kitaip tariant, garsinės knygos įrašas nuo gero MP3 formatu užrašyto muzikinio įrašo (stereo, 256 kbit/s) savo dydžiu skiriasi apie keturis kartus. Beje, kai knyga yra labai ilga ir kompaktinėje plokštelėje vietos trūksta, tada kokybė mažinama iki 56 kbit/s. Šiuo metu į vieną kompaktinę plokštelę galima įrašyti apie 21 valandą įgarsinto teksto.

Žmogaus ausis girdi garsus, kurių dažnis yra nuo 20 Hz iki 20 000 Hz. Paklaustas apie dabar garsinamų knygų garso kokybę, V. Mitrikas sakė, kad naujai daromų įrašų kokybė yra daug geresnė, nei buvo kasetėse. Jose garso dažnis siekė iki 7000 Hz. Kompaktinėse plokštelėse - iki 12 000 Hz. Žmogaus kalbai įgarsinti tokios kokybės visiškai pakanka.

Naujų knygų kokybė geresnė ir todėl, kad kompaktinėje plokštelėje, jei ji tinkamai naudojama (nesubraižyta, ilgai negulėjusi saulėje), įrašytas garsas visą laiką būna tos pačios kokybės. O klausydamiesi kasetėse įrašytų knygų, turime žiūrėti, kad magnetofono galvutė būtų švari, kad ji sutaptų su garso takeliu, kad juosta būtų vienodai traukiama, nebūtų nusidėvėjusi, sulankstyta ir kt. V. Mitriko žodžiais: "Knygų garsinimas į kompaktines plokšteles yra didelis žingsnis į priekį kalbant apie kokybę".

Garsinės knygos yra suskirstytos į skirsnius po 30 minučių. Tokia trukmė pasirinkta ir dėl psichologinių motyvų, ir dėl techninio patogumo įgarsinant ir įrašant knygas.

Daugelis mūsų garsines knygas yra įpratę skaityti šiek tiek pagreitintai. Lietuvos aklųjų biblioteka tokių skaitytojų taip pat nepamiršo. Trumpesnės knygos kompaktinėse plokštelėse įrašomos du kartus: normaliu greičiu ir pagreitintai. Pagreitinama apie pusantro karto. Daugiau greitinti neleidžia programinė įranga. Kaip sakė V. Mitrikas, labiau pagreitinus garsas būtų nekokybiškas. Tačiau tikėkimės - laikui bėgant ir ši problema išsispręs.

Žurnaluose įgarsintas tekstas yra suskaidomas pagal žurnalą sudarančius straipsnius: kiekvienas straipsnis - atskiras skirsnis. Tai labai patogu tiems, kas nemėgsta garsinių žurnalų skaityti nuo pradžios iki pabaigos. Nepatiko straipsnis - paspaudei mygtuką, ir jau klausaisi kito straipsnio. O kaip būdavo anksčiau?

Knygos MP3 formatu garsinamos ir kitose šalyse. Nors Lietuvos aklųjų biblioteka su tų šalių institucijomis nesitarė, tačiau atsitiko taip, kad visi priėjo maždaug tą pačią nuomonę ir knygas garsina 64 kbit/s dažniu.

Jei kalbėsime apie MP3 formato ilgaamžiškumą, tai ateitį nuspėti labai sunku. Tačiau galima pasakyti, kad užsienyje populiarinamas DAISY formatas dabar remiasi MP3 formatu. Galima spėti, kad MP3 formatu įgarsintas knygas skaitysime bent kokius dešimt metų.

Šį kartą - tiek. Kitame žurnalo numeryje skaitykite apie tai, kuo galima skaityti MP3 formatu įgarsintas knygas, kokią skaitymo priemonę pasirinkti.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]