RENGINIAI

Irena VOLODKIENĖ

SUBATĖLĖS ILGAI LAUKUS


Lapkričio 15 dienos šeštadienio popietę Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų salėje nuo liaudiškos muzikos šėlsmo drebėjo lubos, kilnojosi gausiai susirinkusių žiūrovų kojos, teigiamos emocijos net ašarą spaudė. Tą popietę kultūros namų salėje vyko Šiaulių apskrities liaudiškos muzikos kapelų ir liaudies muzikantų šventė "Subatėlės ilgai laukus".

Šventės iniciatorė kultūros namų vedėja Jolanta Žakarienė idėją surengti tokią šventę puoselėjo jau prieš dvejus metus ir tik šiais metais, parengus projektą Kultūros ministerijai, šiai idėjai buvo lemta išsipildyti.

Į šventę muzikantų ir dainininkų suvažiavo iš Radviliškio, Pakruojo, Naujosios Akmenės, Šiaulių rajono, Kretingos. Kokia subatėlė be vakaruškų, šventę šokiu "Vakaruškos" pradėjo kultūros namų tautinių šokių kolektyvas (vadovė Egidija Šėgždaitė). Šventės vedėja Šiaulių moksleivių namų dramos studijos "Kompanija šauni" vadovė Dalia Dargienė į susirinkusius prabilo žemaitišku žodžiu, "Sveiki gyvi, sveiki gyvi. Visi laukėm ir sulaukėm subatėlės ir tie, kurie atėjom save parodyt, į kitus paveizėt, ir tie, kurie po sočių lietuviškų pietų nutarėt pailsėt, juk kaip liaudyje yra sakoma, muzika širdį ramina, muzika skausmą malšina."

Renginio vedėja pristato šventės svečius - Šiaulių apskrities viršininko administracijos ir Šiaulių miesto savivaldybės vadovus. Sveikinimo žodį taria Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Justinas Sartauskas, kuriam esame labai dėkingi už paramą rengiant šią šventę.

Į sceną pasveikinti dalyvių kviečiamas svarbiausias šventės svečias, jau legenda tapęs liaudiškos muzikos kūrėjas, atlikėjas ir puoselėtojas, šventės vyr. dirigentas maestro Jurgis Gaižauskas, kuris į Šiaulius atvyko kartu su žmonele Zosele, su kuria jiedu kartu - jau penkiasdešimt septyneri metai.

Na, o visą tą šėlsmą pradėjo šventės šeimininkai - kultūros namų liaudiškos muzikos kapela "Šelmiai" (vad. Juozas Šukys). Šventės vedėja ragino susirinkusius išrinkti labiausiai patikusią kapelą ir už ją atiduoti balsą.

Baigiamieji šventės akordai

Šventės programą tęsė Radviliškio rajono kultūros rūmų liaudiškos muzikos kapela "Seni pažįstami" (vad. Jūratė Petrauskienė). Ši kapela sėkmingai koncertuoja šventiniuose ir pramoginiuose renginiuose Radviliškio mieste ir rajone. 2003 m. atstovavo Lietuvai tarptautiniame festivalyje Sardinijoje, Italijoje. Valsu ir polka susirinkusius linksmino liaudies muzikantas iš Pakruojo Arvydas Leščinskas. Jį pakeitė linksmai nusiteikę Pakruojo rajono kultūros rūmų liaudiškos muzikos kapelos muzikantai, vadovaujami Gintauto Gvazdausko. Didelį būrį jaunų muzikantų į šventę atsivežė Naujosios Akmenės kultūros rūmų liaudiškos muzikos kapela "Akmena" (vad. Jonas Gintauskas).

"Ji be jo negroja, jis be jos negali, juos bendram gyvenimui suvedė meilė muzikai," - tai folklorinio ansamblio "Sedula" vadovės Virginijos Gintilaitės žodžiai apie armonikų duetą Stefaniją ir Domininką Jočius, linksminusius publiką. Šventėje dalyvavo ir artimiausias mūsų kaimynas - Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro liaudiškos muzikos kapela "Salduva" (vad. Algimantas Bartašius). Šventės vedėja nepamiršo ir žiūrovų - jiems buvo skirti šmaikštūs žemaitiški nutikimai, žaidimai, mįslės ir, žinoma, prizai. Šventės svečių Kretingos rajono kultūros rūmų liaudiškos muzikos kapelijos "Lakštingelė" (vad. Pranas Razmus) "Marceliukės" daina baigiamas individualus kapelų pasirodymas. Į sceną vėl kviečiamas maestro Jurgis Gaižauskas ir visos šventėje dalyvavusios kapelos. Grojami bendri kūriniai, kuriuos kapelos atliko Pasaulio lietuvių dainų šventėje: tai Jurgio Gaižausko "Polka tarp stalų" ir Vytauto Juozapaičio "Palaukėm, papieviais".

Visos šventėje dalyvavusios kapelos ir liaudies muzikantai buvo apdovanoti Šiaulių apskrities viršininko administracijos padėkos raštais, kuriuos įteikė kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėjas Ramūnas Maciulevičius. Kultūros namų vedėja Jolanta Žakarienė padėkojo visoms liaudiškos muzikos kapeloms, atvykusioms į šventę, ir pažadėjo tokią šventę surengti po dvejų metų, o dovanų įteikė gėlių ir po molinį ąsotį. Keletas Šiaulių miesto įmonių įsteigė prizus: UAB "Arvirida" apdovanojo gausiausią ir iš toliausiai atvykusią liaudiškos muzikos kapeliją "Lakštingelė" iš Kretingos, Gedimino Vyšniausko individuali transporto įmonė apdovanojo jauniausią kapelą "Akmena" iš Naujosios Akmenės bei armonikų duetą Stefaniją ir Domininką Jočius už bendrus šeimyninius interesus, LASS Šiaulių įmonė apdovanojo linksmiausią kapelą iš Pakruojo, UAB "Glijas" įsteigė prizą vienintelei liaudiškos muzikos kapelos vadovei moteriai. Juo apdovanota Radviliškio kultūros rūmų liaudiškos muzikos kapelos "Seni pažįstami" vadovė Jūratė Petrauskienė. Žiūrovų prizas - pintinė obuolių - atiteko Šiaulių rajono liaudiškos muzikos kapelai "Salduva".

Šventinio koncerto pabaigoje skambėjo Leono Pranulio "Sodžiaus maršas". Po šventės, žiūrovams skirstantis, maestro Jurgis Gaižauskas kartu su muzikantais dar vis griežė liaudiškas melodijas. Renginys baigėsi šventės dalyvių vakarone.

Šventę parėmė net 14 Šiaulių miesto ir rajono įmonių. Reportažus žiniose parengė Šiaulių kabelinė ir Šiaulių apskrities televizijos. Apie šventę rašė "Šiaulių naujienų" ir "Šiaulių krašto" dienraščiai.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]