TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Adomas KAMŠA

SUSITIKIMAI TAURAGĖJE


Tradicinės LASS dienos "Susitikimai", skirtos Baltosios lazdelės dienai paminėti, jau vyko Radviliškyje, Utenoje, Marijampolėje, Aytuje, Plungėje. O šiais - Europos ir Lietuvos neįgaliųjų metais - Tauragėje. Tauragiškių naujovė - jos prasidėjo jau rugsėjo 1 dieną visuomenės apklausa apie sveikųjų požiūrį į akluosius. LASS Tauragės rajono organizacijos pirmininkei Stasei Janaitienei rugsėjis tapo tikra rugiapjūte. Anketinė apklausa nustebino ir organizatorius, ir rajono valdžią. Tikriausiai ir jūs net neįtariate, kad aklųjų ir kitų neįgaliųjų labiausiai netoleruoja paaugliai ir garbaus amžiaus pensininkai. Jaunimą gelbėti ryžosi mokytojai lituanistai, mokyklose surengę rašinio konkursą "Po amžinos nakties dangum". Idomiai, netradiciškai suorganizuoti ir tiflopedagogų susitikimai M. Mažvydo, "Šaltinio" ir "Žalgirių" vidurinėse mokyklose.

Šventinio koncerto šeimininkai - tauragiškiaiTradiciškai Tauragės viešojoje bibliotekoje visą savaitę veikė kilnojamoji paroda "Įveikę tamsą". Pasak Tauragės poezijos mėgėjų klubo "Žingsniai" vadovės Vilijos Užmiškienės, susitikimą su neregiais poetais ir rašytojais reikėjo planuoti penkioms, šešioms dienoms. Poetai ir literatai iš šių susitikimų galėtų ir pasimokyti - suorganizuoti sugrįžtuves.

Apie visuomenės kultūrą, brandą sprendžiame iš to, kiek jiems įdomus bendruomenės gyvenimas. Baigiamajame "Susitikimų" koncerte "Būkime kartu", kurį surengė Šiaulių ir Tauragės apskričių aklieji ir silpnaregiai, salė buvo pilnutėlė. O jeigu ir kitais metais pakartojus apklausą ir mokinių rašinius?

 

RAŠINIAI

Kai man pirmą kartą aptemo pasaulis, tikėjausi, kad viskas prašviesės, tačiau nusivyliau, nes sužinojau - tai liga. Maniau, kad daktarai suklydo ir viskas bus gerai, bet, kai pasaulis aptemo antrą kartą, pajutau: gyvenimas be šviesos - kaip žmogus be vandens. Jutau neapsakomą baimę, net nesinorėjo gyventi.

Nors man pasaulis buvo aptemęs valandą, spėjau užjausti visus žmones, kurie nemato saulės, dangaus, artimiausių žmonių. Turėjau ir tokią mintį: "Kas bus, jei mane namiškiai atstums?" Aš to nelinkiu net savo priešui.

Arvydas Rukas, 9 klasė

 

Jeigu likimas nulemtų nelaimingą dieną, iš pradžių susimąstyčiau, o paskui susitaikyčiau su mintimi, kad nuo šios minutės ar valandos turėsiu keistis.

Pirmieji žingsniai bus sunkūs, galbūt ir nemalonūs. Turėsiu iškęsti daug apkalbų ir patirti nemalonių situacijų. Pasikeis ir mokslas, bet neverta nusiminti, nes ir rankomis gali skaityti, tik reikia meilės ir laiko, kantrybės. Yra sakoma, kad maži žmonės daro stebuklus, nesvarbu, ar jie neregiai ar raiši. Šiems stebuklams įgyvendinti reikia meilės, darbo ir jėgų.

Laimonas Tamašauskas, 9 klasė

 

Žvelgdama į neregį matau žmogų, spinduliuojantį dvasine stiprybe. Jis tarsi Dievo paženklintas. Dievas iš jo atėmė regą, bet suteikė kitokių savybių. Tamsa jam tampa kaip antra motina. Žvelgdama į neregį, pasijuntu tokiu mažučiu žmogeliu, mažai teišmanančiu. Sveikas žmogus pasinaudoja tik dalimi savo galimybių. Jam daug kas atrodo smulkmena, kas neregiui gali būti viso gyvenimo džiaugsmas. Juk taip dažnai burnojame, kai saulė spigina akis, dangstomės nuo spindulių. O neregys viską atiduotų, kad bent spindulėlis sužibėtų tamsioje jo akių bedugnėje.

Karolina Laurinavičiūtė, 12 klasė

 

Tamsa, tamsa ir daugiau nieko? Kaip tai? Ar rytas niekada neišauš? Bėga dienos, naktys, bet ryto saulės kaip nėra, taip nėra. Kur ji? Gal ją pavogė? Viską jaučiu, girdžiu, bet kodėl aplink taip tamsu!?

Taip! Dievas man nedavė galimybės regėti, pagailėjo, bet už ką? Gal ką nors negero padariau?

Žinau: kas nemato, tuos visi vadina neįgaliais. Bet aš toksai nesijaučiu, akim nematau, bet mano rankos ir protas yra mano akys. Žmogų jaučiu pagal jo aurą. Matantys žmonės apsigauna rega, o aš neapsigausiu, nes mano "akys" žvelgia į žmogaus sielą, širdį.

Nėra ko sielotis: kai kurie sveikieji luošesni negu mes - nakties gyventojai. Gal nematau paveikslų, žolės, jūros, bet jie yra mano širdyje, mano sieloje ir to niekas negali atimti.

Saulius Parnarauskas, 12 klasė

 

Tai tik citatos iš Tauragės "Žalgirių" vidurinės mokyklos mokinių rašinių, kuriuos jie rašė dvi valandas be išankstinio pasiruošimo. Tokios buvo žaidimo taisyklės. Šių rašinių konkurso iniciatorės - dvi kaimynės: "Žalgirių" vidurinės mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Teodora Sprainienė ir LASS Tauragės rajono organizacijos tarybos pirmininkė Stasė Janaitienė. Jų pasiūlymui pritarė ir rajono švietimo skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas. Rašinį rašė apie 160 Tauragės vidurinių mokyklų mokinių. Kai baigiantis LASS dienoms "Susitikimai" Tauragės kultūros rūmuose buvo pagerbti rašinių konkurso laureatai, mokytoja T. Sprainienė į klausimą, ar išsipildė lūkesčiai, atsakė: "Džiaugiuosi, kad kai kurių mokinių darbai pranoko visus lūkesčius, laureatais tapo tie, kurie nuoširdžiai apmąstė neregio dalią. Laimonas Tamašauskas ir Arvydas Rukas ankstesniuose savo rašiniuose nepasižymėdavo didele saviraiška. Arvydas dėl ligos kažką panašaus į neregystę yra patyręs, todėl jo rašinys, manau, arčiausiai tiesos". Abiturientė Karolina Laurinavičiūtė prisipažino prieš šešetą metų sutikusi neregį žmogų Tauragėje, bet nedrįsusi jo pakalbinti. Karolina neįžvelgia tragizmo. Jos credo: eik, žmogau, eik pirmyn, neturi kojų - šliaušk keliais, tik nestovėk. Karolina, kaip ir Renata, Saulius, Arvydas, Laimonas apgailestauja, kad panašaus rašinio konkurso jau nebus. Dabar jie Tauragės bibliotekoje sutikę būrį nereginčių poetų, literatų, turėtų ką įdomaus ir rašiniuose parašyti. "Žalgirių" mokykloje lankėsi ir LASS nariai. Jie vaikus supažindino su brailio raštu, papasakojo apie tai, kaip mokosi nematantys vaikai. Mokytoja T. Sprainienė ir Tauragės rajono švietimo skyriaus vedėjas E. Šteimantas tikisi, kad panašūs rašiniai apie neįgalių žmonių gyvenimą ateityje turėtų tapti gražia tradicija.

 

ŠAŠKĖS

"Tauragės šaškininkai dėkoja Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos vadovams už surengtą šaškių turnyrą. Jie turėjo gerą galimybę išmėginti savo jėgas, nes Tauragėje nebūna jokių šaškių varžybų. Ką jau kalbėti apie miesto pirmenybes..."

"Tauragiškių balsas", 2003-10-04

 

Pripažinkime, tai geriausia reklama ir kvietimas Tauragės krašto žmonėms į čia rugsėjo 27 - spalio 10 dieną surengtas LASS dienas "Susitikimai". Aklųjų šaškininkų "mestą pirštinę" išdrįso pakelti tik keturi Tauragės šaškininkai. Žinoma, lygių nebuvo šešis kartus Lietuvos čempionei meistrei Stasei Ingaunytei. Nors, kaip vėliau sakė Tauragės rajono meras Pranas Petrošius, smalsaujančių žiūrovų netrūko, azartas pranoko lūkesčius. Net kelis kartus žaidžiančią Stasę Ingaunytę stebėję žiūrovai sunkiai patikėjo jos neregyste. Ar gali tiek ėjimų šaškių lentoje tilpti moters atminty?

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]