TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

RUDENĮ PASITINKANT


Atšalus orams, keičiasi ir mūsų apranga. Vasarinius drabužius kabinsime į spintas ir trauksime šiltesnius apdarus.

Vasarinius drabužius būtina paruošti ilgam žiemos sezonui.

Kandys mėgsta suteptas drabužių vietas, todėl prieš dedant saugoti daiktus juos būtina išskalbti arba išvalyti, nors tebuvo vieną kartą vilkėti.

Sukneles, palaidines, švarkelius geriausia laikyti sukabintus ant pakabų su pritvirtintais poroloniniais petukais, antraip per ilgus žiemos mėnesius rūbai deformuosis.

Kad drabužiai nesudulkėtų, geriausia juos saugoti specialiuose užvalkaluose iš natūralių, orą praleidžiančių medžiagų - pavyzdžiui, iš medvilnės ar lino.

Ant vienos pakabos nekabinkite daugiau kaip trijų daiktų. Drabužiai turi "kvėpuoti". Be to, daiktų saugojimo vietoje neturi būti didelių temperatūros svyravimų ir drėgmės, todėl uždarytos antresolės nėra tinkamiausia išeitis.

Jei yra vietos, geriausia padalyti savo spintą (ar drabužinę) į dvi puses - vasaros ir žiemos. Be rankovių, trumpomis rankovėmis palaidines iš trikotažo ar plonas palaidines galime sulankstyti ir dėti į lentynas.

Prieš dėdami ar kabindami drabužius į komodas ar spintas, kruopščiai iš vidaus išsiurbkite dulkes ir išvalykite.

Atsisakykite popieriaus, neišklokite juo lentynų, popieriuje veisiasi kenkėjai, o jūs to net nepastebėsite. Skylutes drabužiuose pragraužia ne pačios kandys, o jų lervos. Labiausiai jos mėgsta "taurius" audinius - vilną ir šilką.

Kaip joms sutrukdyti? Kandims alergiją sukelia levandos, gvazdikėliai. Įdėję šių augalų į maišelius, padėkite juos spintose, stalčiuose. Kandis atbaido kedro medienos gabalėliai, sukabinti spintoje, kas antrą mėnesį gabalėliai turi būti nušveičiami švitriniu popieriumi, kad atsinaujintų kedro kvapas.

Dar veiksmingesnės yra cheminės priemonės, bet ir jos negali užtikrinti šimtaprocentinės gynybos nuo kandžių, be to, jos nėra tokios nežalingos ir žmonėms.

Jei vis dėlto atsirado kandžių, kruopščiai išpurtykite drabužius, paskui išskalbkite ir išlyginkite lygintuvu su garais. Mažus daiktus sudėkite į plastikinius maišelius ir palaikykite šaldymo kameroje. Kandys nepakenčia nei didelio karščio, nei per didelio šalčio.

Vasarinius batelius, basutes būtinai gerai nuvalykite, patepkite batų tepalu, prikimškite laikraščių, kad neprarastų formos ir sudėkite į batų dėžes.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]