PORTRETAS

Milena ANDRUKAITYTĖ

ŠIMTAMETIS SENOLIS


Rugsėjo 17 dieną Svėdasų seniūnijos Jatkonių kaimo gyventojui Pranui Motiejūnui sukako 100 metų. Su šiuo jubiliejumi senolį pasveikino ne tik artimieji, bet ir LASS Anykščių rajono organizacijos pirmininkas Zenonas Sapkauskas bei tarybos narė Nijolė Paknienė. Kaip teigė Z.Sapkauskas, Anykščių rajono organizacijai per visą gyvavimo istoriją pirmą kartą tenka sveikinti savo narį su tokiu garbiu jubiliejumi.

Dabar jau beveik nevaikštantis ir sunkiai kalbantis senolis, kaip tvirtino sodyboje mus pasitikę jo sūnūs, dar prieš trejetą - ketvertą metų pats prižiūrėdavo bites, sodą.

"Tėtis buvo aistringas medžiotojas, žvejys," - prisimena Juozas Motiejūnas, - ne veltui geriausias pulko šaulys buvo. Kartą jo paklausė, kiek per visą gyvenimą žvėrių sumedžiojo? Tėvukas atsakė - jei suneščiau visų sumedžiotų žvėrių kailius, trobon netilptų."

Sekėsi senoliui ir žvejyboje. "Jei iš žvejybos grįžtant žuvis nebetilpdavo, už marškinių užsivyniojęs namo parnešdavo," - šypsojosi Jonas Motiejūnas.

Nors ir prastos sveikatos, tačiau iki gilios senatvės šviesią atmintį išlaikęs senolis mus išlydėjo šypsodamasis, vis atsiprašinėdamas, kad "baliaus neištaisė", barė, kad iš anksto nepranešėm apie apsilankymą, dėkojo aklųjų ir silpnaregių organizacijos atstovams, kad jo neužmiršo, o šie pažadėjo ir per šimtą penktąjį gimtadienį apsilankyti.

"Kažin, ar aš jo sulauksiu," - dėstė šimtametis, - bet - kaip bus, taip bus. Nebaisu išeiti - nugyvenau laimingą gyvenimą, visas valdžias pergyvenau, namus išsaugojau, vaikus užauginau."

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]