TAI ĮDOMU

Jan STRADOVSKI

NAUJAS PERMATOMAS PASAULIS


Žvalgysis po tavo namus, nurengs drabužius, ištyrinės nuo pėdų iki galvos ir patikrins, ar nesergi vėžiu arba kariesu. Kas? Ogi tas, kas naudosis naujos rūšies spinduliais.

Tavo oda atrodo sidabrinė. Galima matyti ją visą, nes drabužių, kaip ir plaukų, neliko. Tačiau aiškiai matosi, ką turi kišenėse. Negelbsti ir slėpimasis namuose: sienos tampa permatomos. Užtat dangus tampa visiškai juodas, nors ir pats vidurdienis... Tokį vaizdą pamatytų mūsų akys, jeigu gebėtų skirti bent vieną iš terahercinių bangų "spalvų".

Atrodė, kad XX amžiuje mes jau įvaldėme visas elektromagnetines bangas. Matomą šviesą pažįstame jau nuo žmogaus veiklos pradžios. Sėkmingai naudojamės ir trumpesnėmis bangomis: ultravioletinėmis (odai gydyti ir kovai su mikrobais), rentgeno (peršviesti) ir gama (gydyti vėžį). Puikiai sekasi ir su ilgesnėmis: infraraudonosiomis (naktiniam matymui ir televizoriaus distanciniam pulteliui), mikrobangomis (mikrobangų krosnelėms ir mobiliesiems telefonams) bei radijo bangomis.

Tačiau yra dar viena spinduliavimo rūšis. Ji ilgą laiką "gulėjo" nenaudojama. Bet netrukus ji gali sukelti tikrą revoliuciją įvairiose mūsų gyvenimo srityse.

 

Niekieno zona

Šis naujasis spinduliavimas, kitaip tariant, terahercinės bangos, dar vadinamas spinduliavimu T. Pavadinimas kilęs nuo bangų dažnio: nuo 0,1 iki 30 terahercų (THz).

Kur šios bangos buvo pasislėpusios? Labai specifinėje vietoje - tarp šviesos ir radijo bangų. Jos yra ilgesnės (turi mažiau energijos) nei infraraudonieji spinduliai, tačiau trumpesnės nei mikrobangos. Todėl jos turi ypatingų savybių. Panašiai kaip radijo spinduliavimas T bangos gali pereiti per įvairius daiktus, per kuriuos nepereina šviesa. Tačiau, panašiai kaip ir šviesa, jos gali būti sukauptos ir matomos specialia kamera. Jos leidžia matyti tai, kas atsirado jų sklidimo kelyje. Ši savybė mokslininkams pasirodė labai vertinga. Kartu jos kėlė ir rūpesčių, nes mokslininkai ilgą laiką nemokėjo sukurti ir fiksuoti terahercinių bangų. Tik naujausios technologijos leido įvaldyti šią radijo šviesą. Mokslininkai pasaulį pamatė visai naujomis akimis.

 

Pasaulis terahercinėje spalvoje

Normalaus ir terahercinio matymo pavizdysTerahercines bangas, kaip ir matomą šviesą, galima skirstyti į įvairius dažnius, lyg ir į spalvas. Kiekvienoje spalvoje pasaulis atrodo šiek tiek skirtingai. Priklausomai nuo "apšvietimo" plastmasiniai daiktai gali būti permatomi (skaidrūs) ir nepermatomi.

Dar daugiau: jei gerai į tuos daiktus įsižiūrėsime, galėsime pamatyti, iš kokios medžiagos jie padaryti. Daugelis cheminių medžiagų, kurios mūsų akiai atrodo tokios pačios, T spinduliuose atskleidžia savo tikrąją cheminę prigimtį. Jų dėka, pavyzdžiui, galima atskirti polietileninę dėžutę nuo plastikinės sprogstamosios medžiagos. Todėl nieko nuostabaus, kad teraherciniu spinduliavimu šiais visuotinės terorizmo baimės laikais susidomėjo saugumo specialistai. Jau sugalvota begalė potencialių T spinduliavimo panaudojimo būdų.

Be vargo T spinduliavimas gali užkariauti visus pasaulio oro uostus. Be žalos sveikatai, šiais spinduliais bus galima peršviesti keleivius ir jų nešulius. Priešingai nei rentgeno, T spinduliai yra visiškai nekenksmingi gyviems organizmams. Blogiausia, ką jie gali padaryti, tai panašiai kaip infraraudonieji spinduliai ar mikrobangos šiek tiek pašildyti mūsų audinius.

Terahercinės kameros be vargo suras po drabužiais paslėptus ginklus. Ras ne tik jau įprastus metalinius, bet ir plastmasinius. Šios kameros, pavyzdžiui, būtų radę kartonui pjaustyti skirtus peilius, kokiais buvo ginkluoti lėktuvus nuvarę rugsėjo 11-osios teroristai. Eksperimentais įrodyta, kad T spinduliais labai nesunku aptikti kovai su pėstininkais skirtas nedideles plastikines minas. Jų, beje, negalėjo aptikti net ir pati moderniausia iki šiol turėta technika.

Džiaugtis gali ir paštininkai. Naujaisiais spinduliais puikiai galima peršviesti vokus ir siuntinių dėžes, pamatyti, kas yra viduje. Neatplėšus voko ar neatidarius siuntinio, be vargo galima nustatyti, ar viduje yra manų kruopos ar mirtinas juodligės užkratas. Be to, su tuo pačiu prietaisu galima per voką perskaityti tai, kas parašyta laiške. Taip pat galima stebėti, ką žmonės veikia namuose užsidarę duris.

 

Kas po tavo oda?

Yra ir taikesnių šio spinduliavimo pritaikymo būdų. Čia pirmauja medicina. Pasirodo, nors mūsų kūnas yra nepermatomas T spinduliavimui, tačiau jo dėka galima pamatyti labai daug.

- Galima matyti odos vėžį, kuris vystosi po oda, - sako Donas Amonas (Don Amone) iš britų firmos "Tera View". - Vėžio ląstelės švyti visai kitaip nei sveikos.

Bandymais įrodyta, kad T spinduliavimas labai tinka norint aptikti kariesą, krūties vėžį. Gali atsitikti taip, kad terahercinis spinduliavimas pakeis daugelį žmogaus organizmui kenksmingų rentgeno procedūrų.

Kaip pritaikyti T spindulius, sugalvojo ir veterinarai. Nuo seno jiems buvo sunku tirti tankiu kailiu apaugusią gyvūnų odą - pavyzdžiui, patikrinti, ar nieko blogo nėra po liūto karčiais. Dabar atsakymas paprastas: reikia terahercinės kameros. Taip gydytojai galės stebėti ir stipriai subintuotos žaizdos būklę.

Ir dar - dovanėlė pilotams: T spinduliai be vargo prasiskverbia pro debesis ir rūką. Naudodamiesi labai jautria kamera pilotai lėktuvą gali valdyti ir esant blogoms oro sąlygoms.

 

Europietiškas spinduliavimas

Visų šių technikos stebuklų mums dar reiks palaukti. Terahercinė technologija dar vystykluose: mokslininkai šioje srityje dirba dar tik dešimt metų. Jau yra pirmųjų laimėjimų. Prieš metus britų firma "QinetiQ" išspausdino jautria T spinduliams kamera padarytas pirmąsias nuotraukas. Europos kosminė agentūra (ESA) neseniai pristatė miniatiūrinę, telpančią į lagaminą šios kameros versiją. "Tera View" žada, kad greitai tokie prietaisai bus televizoriaus distancinio valdymo pultelio dydžio.

Jau minėta firma dalyvauja darbuose, kuriuos koordinuoja Europos Sąjunga. "Teravision" pavadintas naujas technologijas kartu kuria Didžiosios Britanijos, Olandijos, Vokietijos, Austrijos ir Lenkijos mokslininkai.

"Przekroj", 2003, Nr.10

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]