LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Irena VOLODKIENĖ

EKSKURSIJA Į VIEKŠNIUS


Gegužės 7 d. Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namai surengė žmonių su regėjimo negalia klubo "Pabūkime kartu" nariams išvyką į Mažeikių rajoną - Viekšnius. Pirmiausia užsukome į buvusioje senamiesčio aikštėje 1860 m. įkurtą vaistinę. Ši vaistinė įdomi tuo, kad joje buvojo 1863 metų sukilėliai. Paskutinis jos savininkas Juozas Aleksandravičius surinko daug senų farmacijos instrumentų ir prietaisų. Restauruojant vaistinės pastatą, išsaugota jo išorė ir interjeras. Susipažinome su pastate įrengta ekspozicija, pasakojančia apie šio krašto inteligentijos gyvenimą bei buitį. Malonu, kad muziejaus darbuotoja išsamiai atsakė į visus klausimus, leido eksponatus liesti rankomis.

Po to senojoje vaistinėje gėrėme arbatą, kuria vaišino farmacininkė žolininkė Jadvyga Balvočiūtė. Čia pat, vaistinėje, įsigijome arbatos ir į namus parsivežti.

Prie malūnoSu Viekšniais atsisveikinti neskubėjome, stabtelėjome prie išvaizdaus paminklo, skirto profesoriams Biržiškoms ir jų tėvams, aplankėme architektūros paminklą - vandens malūną, aviacijos pradininko Lietuvoje Aleksandro Griškevičiaus muziejų, kuriame eksponuojami A. Griškevičiaus suprojektuoto "garlėkio" ir 1933 m. Atlantą perskridusio lėktuvo "Lituanika" modeliai. Muziejaus stenduose glaustai atspindima aviacijos raida Lietuvoje. Ypač sudomino gretimame to namo kambaryje įrengta etnografinė ekspozicija, pasakojanti apie Viekšnių krašto žmonių XIX ir XX amžiaus buitį, papročius ir tradicijas. Ekspozicijoje gausu buities įrankių, namų apyvokos daiktų, baldų ir drabužių. Visus juos galėjome ne tik apžiūrėti, bet ir paliesti. Prisiminėme tą ar kitą daiktą patys regėję arba iš tėvų pasakojimų girdėję.

Iš Viekšnių vykome į Gyvuolių kaimą pas žolininkę Jadvygą Balvočiūtę. Čia susipažinome su jos sodyba, sodo vaistingaisiais augalais. Juos skynėme, uostėme, ragavome, stengėmės įsiminti, kokia žolelė kokią ligą gydo. Po to žolininkė visus vaišino savo pagaminta vaisine arbata, sumuštiniais, sausainiais. Kiekvienas iš mūsų galėjome individualiai pabendrauti, pasikonsultuoti.

Gyvuolių kaime aplankėme ir gražiausiai tvarkomą Navickų sodybą. Grįždami nepamiršome sustoti senajame Papilės miestelyje, menančiame įžymiojo lietuvių tautos istoriko Simono Daukanto žingsnius ir darbus. Prie Ventos upės XIX amžiuje pasodintame Papilės parke aplankėme gamtos paminklą - 15 kamienų liepą.

Geros nuotaikos ir neišdildomų įspūdžių kupini grįžome į Šiaulius.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]