TAI ĮDOMU

Olga VOŽNIAK

IR AKINIŲ NEBEREIKS


Pirmiausia lęšiai

85-90 proc. tų, kuriems reikia koreguoti regėjimą, galėtų nešioti kontaktinius lęšius. Taip teigia gydytojai. O Lenkijoje juos nešioja vos 2 proc. Kodėl?

- Mes neturime kontaktinių lęšių nešiojimo tradicijos, - sako daktaras M. Habela. - Akių gydytojai yra užaugę kartu su dabartinių kontaktinių lęšių nesėkmėmis. Dėl to kildavo daug komplikacijų. Dažnai gydytojai nenori rizikuoti ir nepataria nešioti kontaktinius lęšius. O kontaktiniai lęšiai yra viena iš saugiausių regėjimo koregavimo priemonių.

Šių dienų kontaktiniai lęšiai yra beveik tobulas kūrinys. Nuo pirmųjų, gamintų dar XX amžiaus viduryje, kietų, nepraleidžiančių deguonies, gaminamų iš pleksiglaso, dabartinius kontaktinius lęšius skiria, galima sakyti, šviesmečiai.

Šiais laikais kontaktiniai lęšiai kuriami iš minkštų medžiagų. Tokie lęšiai puikiai prisitaiko prie akies. Tai mažytės želė plokštelės. Šių laikų kontaktiniai lęšiai primena autobuso bilietus: jie yra kasdieniniai, savaitiniai, mėnesiniai. Naujausius lęšius neišsiimant iš akių galima nešioti net trisdešimt dienų.

Aukščiausios kokybės ašaros

Ką reikia padaryti pirmiausia? Nueiti pas akių gydytoją, kad šis patikrintų, ar neturime kokių nors organizmo sutrikimų ir ar teisingai mirksime. Taip pat jis patikrins, ar mūsų ašaros yra tinkamos. Tai ne juokai. Pasirodo, kad ašara ašarai nelygi.

Ašaros yra tam tikros cheminės sudėties. Todėl jos neišteka. Nebent tada, kai verkiame ir ašarų prigaminame labai daug. Ašaros laikosi ant akies obuolio ir neleidžia jam išdžiūti. Valytuvų vaidmenį atlieka viršutinis akies vokas. Jis kartkartėmis ašaromis nuvalo ir sudrėkina akies ragenos paviršių. Mirksnis užtrunka vieną keturiasdešimtąją sekundės. Per dieną sumirksime net 15 tūkstančių kartų! Bėdos atsiranda tada, kai mūsų ašaros yra blogesnės kokybės arba netinkamai mirksime.

- Ašarų kokybei įtakos turi hormonai. Todėl, pavyzdžiui, moterų ašarų sudėtis keičiasi, kai jos nėščios, per menopauzę, naudojant kontraceptines tabletes, - sako daktaras M. Habala. - Kontaktinius lęšius nešiojančios moterys gali tokiais atvejais pajusti nepatogumų. Tai nereiškia, kad jos turi kontaktinių lęšių atsisakyti. Verčiau reikėtų pakeisti tik jų rūšį.

Problemų su ašaromis gali pridaryti ir vaistai. Pavyzdžiui, skrandžio rūgščių išsiskyrimą mažinantys arba kvėpavimo takų susirgimų atvejais vartojami vaistai. Tokie vaistai priverčia organizmą gaminti mažiau ašarų. Tada akys ima sausėti ir pasidaro jautresnės.

Tingi mirksėti

Panašiai atsitinka ir blogai mirksint. Akių gydytojų teigimu, daugelis žmonių nepersistengia mirksėdami. Taip yra dėl blogų įpročių, tingėjimo. Pasirodo, kad mirksėdami mes dažnai neužsimerkiame visai. O jei ant akies yra lęšis, tai jis pradeda džiūti ir ima erzinti. Norint nešioti kontaktinius lęšius, reikia keisti įpročius arba naudoti "dirbtines ašaras". Jų galima įsigyti optikos parduotuvėse. O lęšius nešioti verta.

Priešingai nei akiniai, kontaktiniai lęšiai neriboja regėjimo lauko. Su jais galima saugiai sportuoti. Kai kuriems žmonėms tai vienintelis tinkamas regėjimo koregavimo būdas. Sportininkai, aktoriai, lakūnai ir daugybės kitų profesijų atstovai neįsivaizduoja savo darbo be kontaktinių lęšių.

Kontaktiniai lęšiai, be regėjimo koregavimo, neseniai įgijo ir kitą savybę. Jie dabar atsakingi ir už estetiką. Kitaip tariant, kontaktiniai lęšiai dabar žmogui leidžia keisti akių spalvą. Iš žalių, pavyzdžiui, galime pasidaryti alaus spalvos, iš mėlynų - pilkas akis. Yra tokių kontaktinių lęšių, kurie mūsų akis gali padaryti panašias į katės. Galime aplinkinius nustebinti akių vyzdžius pasipuošdami, pavyzdžiui, dolerio ženklu.

Nors tokie dalykai dabar ypač populiarūs Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau akių gydytojai jais nesižavi. "Kelioms valandoms, vakarėliui - prašom, bet ilgesniam laikui nepatarčiau", - dažnai sako gydytojai. Ant tokių kontaktinių lęšių paviršiaus yra dažų sluoksnis. Pro šį sluoksnį deguoniui sunkiau patekti į akį. Deguonies stygius sukelia ragenos pabrinkimą. O dėl to galima turėti rimtų regėjimo problemų.

Tokie įmantrūs kontaktiniai lęšiai turi būti ir geriau pritaikyti prie akies, kad ant jos neslankiotų, nes tada atsidengtų rainelė. O tai akiai nėra gerai.

Bėda ta, kad akių spalvą keičiančius kontaktinius lęšius perka gerai matantys žmonės. Jie nesilaiko akių gydytojų patarimų. Taip pat jie nėra susidūrę su kontaktiniais lęšiais ir nežino jų nešiojimo higienos. Todėl labai dažnai jie atsiduria akių gydytojo kabinete jau po fakto - su sužalota ragena arba užkrėstomis akimis.

Įdomu tai, kad spalvoti kontaktiniai lęšiai populiariausi arabų šalyse. Akys čia yra bene vienintelė matoma moters kūno dalis.

Formelės akims

Yra tam tikras procentas žmonių, kurie kontaktinių lęšių nešioti negali. Ar jie turi atsisakyti akinių?

Visai ne. Į pagalbą jiems gali ateiti ortokeratologija. Tai nauja oftalmologijos sritis. Regėjimo ydas ji šalina neoperaciniu būdu. Kaip tai daroma? Panašiai kaip ir ortodencijos metodais, kai bandoma ištiesinti dantis.

Norėdami pašalinti regėjimo ydą, nakčiai užsidedame ragenos formą keičiančius kontaktinius lęšius. Tai tokios formelės, kurios pakeičia ragenos kreivumą. Kiekvienam žmogui parenkamos individualios formelės. Ragenos atitiesinimas nėra ilgalaikis dalykas. Nusiėmęs formeles žmogus gerai mato apie 20 valandų. Po to palaipsniui grįžta buvęs blogas regėjimas. Ir nakčiai formeles tenka vėl užsidėti. Taip aiškina optometristas Džonas Šatchetas (John Schatchet).

Toks būdas ypač tinka tiems, kurie negali nešioti nei akinių, nei kontaktinių lęšių. Tai pasakytina apie ugniagesius, kuriems tenka dirbti su kaukėmis ir dūmuose, kai kuriuos sportininkus, laboratorijų darbuotojus. Savaime suprantama, kad ortokeratologijos vaisiais gali naudotis ne kiekvienas. Kol kas tai pasiekiama tik vakariečiams.

Lenkijoje kol kas nėra tokios laboratorijos, kuri galėtų pagaminti minėtus kontaktinius lęšius. Okulistai sako, kad tai kelių metų reikalas.

Itin geras regėjimas - tik išrinktiesiems

Šiuolaikinė okulistika - tai ne tik regėjimo ydų šalinimas. Tai kartu ir bandymai pamatyti tai, ko paprasta akis nemato. Pavyzdžiu galėtų būtų kontaktiniai lęšiai Super Vision, sukurti Rutgerso universitete.

Su jais regėjimas - keturis kartus geresnis. Geresnis ir kontrastas. Su jais galima gerai matyti ir prieblandoje. Juos sukūrė ragenos tyrimų lyderis Deividas Viljamsas (David Wiliams). Licenciją iš jo nusipirko garsi kontaktinių lęšių gamybos firma "Bausch & Lomb".

Su tokiais lęšiais galima matyti net ploniausius audinio siūlelius, odos poras, prieblandoje geriau matomi daiktų kontūrai. Nors šio išradimo detales gaubia paslaptis, tačiau gerai žinoma, kad ypač gero matymo kontaktinius lęšius įsigyti galės ne kiekvienas. Jie pravers kariuomenei, policijai, specialiosioms tarnyboms. Kriminalistams tokie lęšiai palengvins įkalčių ieškojimą nusikaltimo vietoje. Technikos gamintojams jie pravers ieškant, pavyzdžiui, mikroplyšių lėktuvo korpuse.

Sukurę ypatingą produktą mokslininkai kartu išsiaiškino ir žmogaus regėjimo ribas. Įkvėpti sėkmės jie pagamino dar stipresnius kontaktinius lęšius. Ir ką jie pro juos pamatė? Ogi nieko...

Ir vis per tas mūsų smegenis. Jos puikiai prisitaikė apdoroti tokį informacijos kiekį, kokį suteikia dabartinis matymas. Daug pagerėjus regėjimui smegenys nebesugeba apdoroti informacijos. Galima sakyti, kad jos "pakimba" kaip kompiuteris, kuriam yra liepta vienu metu padaryti per daug darbų. Bandymų pasekmės buvo tokios, kad regėjimas netgi suprastėdavo. Norėdami įveikti šį barjerą, turėtume į smegenis įsodinti specialų implantą. Tačiau ar verta?

Gal kada nors vėliau ir bus verta. O kol kas labiau verta siekti, kad visi, kuriems nusilpo regėjimas, pradėtų rimtai rūpintis savo akimis.

"Przekroj", 2003 Nr.8

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]