MEDICINA

 

NEIŠNEŠIOTŲ NAUJAGIMIŲ RYKŠTĖ


Viena iš neseniai atrastų akių ligų yra neišnešiotų naujagimių retinopatija. Ji yra ir viena iš pagrindinių vaikų aklumo priežasčių visame pasaulyje. Šios ligos simptomus 1942 m. pirmasis aprašė JAV oftalmologas ir patologas Theodoras Terris. O mūsų oftalmologai apie šią neišnešiotų naujagimių ligą sužinojo tik Lietuvai atkūrus nepriklausomybę. Lietuvoje pirmosios retinopatijos operacijos buvo atliktos 1994 metais. Per devynerius metus išoperuota 290 neišnešiotų naujagimių. Jeigu 1994 m., tik pradėjus operuoti, ne visos operacijos pavykdavo, tai dabar nesėkmių beveik nėra. Apie neišnešiotų naujagimių retinopatiją "Mūsų žodžiui" sutiko papasakoti Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų gydytoja oftalmologė medicinos daktarė RASA SIRTAUTIENĖ.

Ligos simptomai

Retinopatija serga tik per anksti gimę naujagimiai. Normalus nėštumas trunka 40 savaičių. Vaikui gimus anksčiau, didelė rizika susirgti retinopatija. Gimus laiku mažyliai šia liga neserga. Retinopatija - tai akių kraujagyslių vystymosi patologija tinklainėje. Vaikui gimus per anksti, jo akių tinklainė nėra visiškai susiformavusi. Bet nė vienas tik ką gimęs naujagimis retinopatija neserga. Jos vystymuisi reikia laiko. Norint naujagimį apsaugoti nuo aklumo, būtina šią ligą laiku diagnozuoti ir gydyti. Retinopatijos gydymo laikas labai trumpas: nuo dviejų trijų dienų iki kelių savaičių. Suradus pakitimų akių dugne, toks mažylis gydytojų oftalmologų nuolat stebimas, kartą per savaitę būtinai apžiūrimas.

Šios ligos apogėjus - 34-37 savaitė. Jeigu vaikas gimė labai anksti, tai jo tikrai pirmomis savaitėmis neverta tikrinti ir ieškoti retinopatijos - jos vis tiek nerasime. Tyrimą būtina atlikti iki vadinamo normalaus gimimo laiko.

Retinopatijos gydymas

Retinopatija yra viena iš ligų, turinti griežtas vystymosi stadijas. Neišnešiotų naujagimių retinopatija gydoma ir išgydoma trečiojoje stadijoje. Ši liga yra diagnozuojama bikuliniu oftalmoskopu. Su šiuo aparatu apžiūrima akies tinklainės periferija. Nustačius ligą skiriamas gydymas - operacija. Gydoma lazeriu arba krioterapija (gydymas šalčiu). Gydymas šalčiu labai panašus į tinklainės atšokų gydymą. Operacijos atliekamos naudojant bendrą nejautrą. Trukmė - 1-2 valandos. Pažeistoji akies sritis kauguliuojama, t.y. prišaudoma. Lazeriu - nuo 1000 iki 15000 taškelių. Dėl šių taškų susidaro randai. Taip sunaikinamas nenatūralus, ligos pažeistas audinys. Po operacijos prabėgus dviem savaitėms, pažiūrėjus į mažylio akies dugną, matyti, kad jis labai randuotas. Nepatyręs specialistas išsigąsta. Jo manymu, akyje nėra sveikos vietos. Paprasta akimi šių randų nesimato. Betgi kas geriau: randai ir išsaugotas regėjimas ar iš pažiūros sveika akis, bet jokio regėjimo!

Kiekvieno neišnešioto naujagimio akys yra labiau pažeidžiamos. Toks vaikas tikrai neapsieis be akinių. Visiems neišnešiotiems vaikams būdingas vienas bruožas - jie judrūs, visada ką nors veikia.

Užrašė Henrikas STUKAS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]