NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Augustinas ROTUNDAS

APIE DELNINĮ KOMPIUTERĮ IR KITUS "NIEKUČIUS"


Jaroslavas Urbanskis pristato tiflotechnikos naujovesKovo 4 - 6 dieną Lietuvoje lankėsi Lenkijos firmos "Harpo" atstovas Jaroslavas Urbanskis. Kompanija dirba pritaikydama akliesiems naujausias informacines technologijas.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, Lietuvos aklųjų bibliotekoje bei LASS centro tarybos nariams svečias demonstravo keletą kompanijos produktų: elektroninę brailio mašinėlę, "biznio knygelę", delninį kompiuterį, elektroninę lupą.

Vieni šių prietaisų, pavyzdžiui, rašomoji mašinėlė, yra specialiai sukurti akliesiems, kiti - pavyzdžiui, delninis kompiuteris, - gaminami visiems vartotojams, tačiau instaliavus specialias programas, prijungus pagalbines priemones (pvz., brailio klaviatūrą), jais gali naudotis ir regėjimo negalią turintys žmonės.

J. Urbanskio kelionės tikslas nebuvo vien "Harpo" produktų reklama - su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro kompiuterių technikos taikymo skyriaus darbuotojais jis aptarė 8 taškų - kompiuterinio brailio - pritaikymą lietuvių kalbai, kai kuriuos kitus konkrečius dalykus. Tačiau mums, kompiuterių vartotojams, įdomiausia buvo tai, ką svečias turėjo savo lagamine.

Vienas iš J. Urbanskio demonstruotų "Harpo" produktų buvo elektroninė brailio mašinėlė "Mountbatten brailler". Vieną tokią mašinėlę šių metų pradžioje jau įsigijo ir LASUC kompiuterių technikos taikymo skyrius. Mašinėlės privalumas, kad ja gali rašyti ir brailio raštą mokantis, ir visiškai jo nemokantis žmogus. Pati mašinėlė savo dydžiu primena nedidelę nešiojamą reginčiųjų rašomąją mašinėlę, turinčią brailio klaviatūrą. Ji skirta žmogui, mokančiam brailio raštą. Prie mašinėlės galima prijungti standartinę kompiuterio klaviatūrą - tai galimybė brailio raštu spausdinti jo nemokančiam žmogui. Žmogus tekstą renka naudodamasis įprasta klaviatūra, o mašinėlė spausdina brailio raštu. Prie "Mountbatten" galima prijungti nedidelį ekranėlį, kuriame matyti, kas rašoma brailio raštu. Mašinėlę galima prijungti prie kompiuterio ir naudoti kaip nešiojamą brailio spausdintuvą. Galima ir atvirkštinė kombinacija: prie brailio mašinėlės prijungti įprastą spausdintuvą - tada tekstą atsispausdinsime reginčiųjų raštu. "Mountbatten" turi kalbos sintezatorių.

Naujoji elektroninė mašinėlė skirta visų pirma nematantiems žmonėms mokyti ir mokytis. Ji gali tapti nepakeičiama pagalbininke integruotai besimokantiems ir brailio raštu besinaudojantiems vaikams. Mokytojas brailio raštu mokiniui galėtų atspausdinti užduotį, o mokinys reginčiųjų raštu - jos sprendimą ar rašinį. Mašinėlę galima naudoti ir kitiems tikslams: pavyzdžiui, spausdinti natas ar tiflografiką.

Apie "Mountbatten" taip išsamiai pasakojame todėl, kad ją jau turime. Kitų pagalbinių priemonių dar neturime, tačiau galbūt netrukus turėsime: jos sparčiai pinga, todėl tampa vis labiau "įkandamos" paprastiems vartotojams. Viena jų - "delninis kompiuteris". Tai tikrai kompiuteris (ne koks nors kalkuliatorius) ir tikrai telpa ant delno. Sakydami "dar neturime", kalbame apie neregius - šiaip tokiais kompiuterių pasaulio "nykštukais" jau ir Lietuvoje prekiauja visos save gerbiančios kompiuterių parduotuvės. J. Urbanskis demonstravo "delninio kompiuterio" galimybes: pavyzdžiui, galimybę prijungti sulankstomą (kišeninę) klaviatūrą, skaityti knygas, įrašytas MP3 formatu.

J. Urbanskis parodė ir daugiau įdomių "niekučių": biznio knygelę, į kurią balsu galima užrašyti 40 minučių informacijos ir 300 reikalingų telefonų, prie televizoriaus jungiamą elektroninę lupą, labai praverčiančią silpnaregiams. Daugelis naujausių informacinių technologijų veikia atpažindamos žmogaus kalbą, t.y. įrenginį galima valdyti balsu. Šias funkcijas jau turi ir svečio demonstruota "biznio knygelė" bei delninis kompiuteris. Užtenka tokiam "protingam" prietaisui pasakyti, pavyzdžiui, "Jonas" - ir turi Jono telefoną. Čia nesusilaikysime nuo nedidelio komentaro: pasaulis sparčiai tobulėja arba kraustosi iš proto... Greitai kompiuterio ar kokio kito buitinio prietaiso nereikės nei įjungti, nei išjungti, o tik ištarti stebuklingąjį "Sezamai, atsiverk" arba "Sezamai, užsiverk". Kaip palengvės gyvenimas, tačiau kokio malonumo neteksime: valdingam šeimininko gestui paklūstančio ir po jo delnu pradedančio nuolankiai vibruoti kompiuterio ar televizoriaus. Bet neužbėkime įvykiams už akių. J. Urbanskis papasakojo apie naujausius darbus pritaikant akliesiems reginčiųjų pasaulyje plačiai naudojamas informacines technologijas. Viena jų - mobilusis telefonas. Regintiesiems šis prietaisas jau seniai tapo daugiau nei telefonu: juo galima siųsti ir gauti žinutes, bendrauti su kompiuteriu, naršyti po internetą. Akliesiems visos šios naujovės iki šiol neprieinamos, nes jie nemato telefono ekrane esančios informacijos. J. Urbanskio teigimu, šiuo metu kuriamas specialus mobilusis telefonas, balsu teiksiantis neregiui reikalingą informaciją. Buityje naudojama vis daugiau prietaisų - mikrobangų krosnelių, šaldytuvų, skalbimo mašinų, turinčių nedidelius ekranus. Kitaip sakant, norint šiuos prietaisus valdyti, vis dažniau neapsieinama be regėjimo. Kad nereikėtų į kiekvieną jų įmontuoti kalbos sintezatoriaus, kuriamas kompaktiškas (maždaug mobiliojo telefono dydžio) aparatas, nuskaitysiantis informaciją nuo buitinių prietaisų ekranų ir ją pateiksiantis balsu.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]