TAI ĮDOMU

 

PRAREGĖJIMAS


Rusijos spauda nuolat rašo apie unikalias ekspedicijas į Tibetą ir į Himalajus, kurias organizuoja Rusijos akių ir plastinės chirurgijos centras, vadovaujamas Ernsto Muldaševo. Kelionės, pasak oftalmologo Muldaševo ir jo kolegų, itin padeda jų darbui: juk neseniai vykusiame pasauliniame oftalmologų kongrese buvo pripažinta, kad Muldaševo komandos išrasta biomedžiaga aloplantas faktiškai atvėrė naują chirurgijos kryptį - regeneratyvinę, kai žmogaus organizme "išauginami" prarasti audiniai.

Šansas

Prieš metus į Liudmilos Terentjevos namus pasibeldė nelaimė. Keturiolikmetė Liudmilos dukra, taip pat Liudmila, pribėgusi prie durų "akutės" pasižiūrėti, kas atėjo, tiesiog suriko iš išgąsčio: "Mama! Aš nieko nieko nematau!" Poliklinikoje iškart buvo nustatyta diagnozė - akies nervo uždegimas. Į ligoninę, kur buvo paguldyta mergaitė, susirinkę daktarai oftalmologai konstatavo: procesas pernelyg užsitęsęs ir išgelbėti akies jau neįmanoma. Be to, ir antrajai akiai grėsė uždegimas. Būtent tuo momentu motinos draugė patarė kreiptis į daktarą Muldaševą.

- Girdėjau, jog toks gydytojas yra, - pasakoja Liudmila Terentjeva, - bet nemaniau, kad jis priima visiškai nepažįstamus, nerekomenduotus žmones. Apžiūrėjęs Liudą, gydytojas pasakė, jog ji turinti šansą, bet būtina operacija. Štai žodis "šansas" ir tapo lemiamu. Operacija truko 30 minučių. Antrą dieną po jos Liudos regėjimas jau siekė 0,2 ir kasdien darėsi geresnis. Jai buvo taikomas kasdieninis intensyvios terapijos kursas ir leidžiamos aloplanto injekcijos. Šiandien galime pasakyti - mergaitės regėjimas toks, koks buvo. Oftalmologai teigia: nors akies nervo uždegimas - labai pavojinga liga, ją galima išgydyti naudojant aloplantą ir darant operaciją. Tokių operacijų šiame mieste padaryta jau keletas šimtų.

Gyvas iš negyvo

Žodis "aloplantas" verčiamas kaip "svetimas sodinukas". Beveik prieš 30 metų jaunas gydytojas Ernstas Muldaševas su bendraminčiais atrado būdą, kaip iš numirusio žmogaus audinių gauti medžiagą, kuri padėtų atkurti gyvo žmogaus audinius. Biomedžiaga valoma nuo visų priemaišų, po to itin sudėtingu biocheminiu būdu apdorojama - panaikinama jos "genetinė atmintis". Šiandien, panaudojant įvairiausias aloplanto rūšis, daroma per 100 įvairių žmogaus organų operacijų. Išgydomos perforacinės skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos, netgi kepenų cirozė, atnaujinama gleivinės danga. O prieš dvejus metus pirmąsyk pasaulyje Muldaševui pavyko sugrąžinti regėjimą dar jauname amžiuje apakusiai trisdešimt septynerių metų kijevietei Tamarai Gorbačiovai. Faktiškai jos akis buvo sukurta "iš nieko", t.y. naudojant biomedžiagą.

Parengė Dana KURMILAVIČIŪTĖ

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]