TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŠVENTINIS STALAS


Nuo to, koks mūsų šventinis stalas, priklauso ir svečių, ir šeimininkų nuotaika, ir, nors ir keista, apetitas.

Šventiniams pietums ar vakarienei stalas paprastai dengiamas balta staltiese. Jeigu indai ryškūs, galima tiesti vienspalvę, derančią su indais, staltiesę. Stalui puošti tinka įvairios vazelės (paprastai parenkamos žemos ir plačios vazelės su nedidelėmis puokštelėmis, kad neužstotų patiekalų ir žmonių veidų), žvakidės, servetėlių dėklai. Šventiniam iškilmių stalui puošti netinka dirbtinės gėlės.

Ypač gražiai stalą galime papuošti spalvotomis ir vienspalvėmis servetėlėmis. Neretai būna problemiška gražiai sulankstyti popieriaus ar medžiagos servetėles, kurios būtinos serviruojant stalą. Paprastai ant vaišių stalo kiekvienam asmeniui į negilią lėkštę turi būti įdėta servetėlė.

Kaip gražiai sudėti servetėles?

Paprasčiausias būdas - suvynioti į ritinėlį ir įmauti į dekoratyvinį žiedą, kurį pasiūlysiu pasigaminti pačioms. Tai labai paprasta ir patogu.

Tam reikia pasiruošti storesnio kartono juostelių (ilgis - 10 cm, plotis - 3-3,5 cm). Suklijavę jų galus padarome plačius žiedus. Mezgėjos gali naudoti likusius nuo nėrimo siūlų tuščius ritinėlius.

Susirandame storo (paltinio) ryškaus audinio. Parenkam dviejų spalvų.

Pasiruošiam karoliukų ar spalvotų sagučių.

Iš vieno audinio išsikerpam dvigubai platesnę negu kartoninė ( plius 1 cm) ir 2 cm ilgesnę juostelę. Iš kito audinio - vieną mažesnį, kitą - truputį didesnį apskritimą. Pvz., apversta stiklinė - 7 cm, stiklinės dugnas - 5 cm. Apskritimus galime kirpti figūrinėmis žirklėmis, arba paprastomis, bet vingiuota linija. Tai bus gėlės žiedas ir visai nesvarbu, kokios formos jis išeis. Turimus kartoninius ar plastmasinius žiedus aplenkiame medžiaga, kartoninis žiedas lieka viduje medžiagos. Sudėjus lygiai audinio kraštus, jie susiuvami aplinkui paprastu apmėtymo dygsniu. Kad siūlės nebūtų matomos, pirštais jas nustumiam į žiedo vidinę pusę. Prie apvilkto žiedo, audinio sudūrimo vietoje, prisiuvam per centrą vienas ant kito (didesnis, mažesnis) sudėtus apskritimus. Siūdamos prisiūkime kelis karoliukus arba sagutę. Bus gėlės viduriukas. Sėkmės!

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]