RENGINIAI

Inga KORNIKAITĖ

IEŠKOJOME, SUŽINOJOME IR PASKLEIDĖME


Šių metų rugsėjo 6 dieną Kauno aklųjų kultūros namuose įvyko Valstybinės jaunimo reikalų tarybos bei Lietuvos retinitis pigmentosa sąjungos remiamo projekto "Ieškokime! Žinokime! Skleiskime" renginys.

Šiame renginyje dalyvavo jauni žmonės, turintys įvairių tinklainės sutrikimų, bei keletas žmonių, kuriems tiesiog įdomu arba kurie nori prie mūsų prisidėti ar mums padėti. Kvietėme žmones iš įvairių Lietuvos miestų ir rajonų, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių svečių sulaukėme tik iš Panevėžio, Jurbarko bei Marijampolės rajono. Džiaugėmės kiekvienu atvykusiu ir stebėjomės, kas sutrukdė atvykti kitiems. Labai smagu, kad turėjome vieną savanorę. Ji tikrai daug mums padėjo ir prieš renginį, ir jo metu. Esame be galo jai dėkingi.

Projektu "Ieškokime! Žinokime! Skleiskime!" bei šiuo susitikimu norėjome, jog įvairiausia informacija apie mūsų ligą, tyrimus, kompensacinę techniką ir kt. pasiektų ne tik mus, mažą jaunimo būrelį, susibūrusį Kaune, bet ir visus tuos, kuriems ši informacija būtų įdomi ir naudinga. Pakviesti visų neturėjom galimybių. Deja, ir pakviestieji atvyko ne visi. Be to, turėjome norą bei galimybę pasidalinti tuo, kas mums rūpi, išklausyti kitus bei išsakyti savo nuomonę, smagiai pabendrauti atviroje ir šiltoje atmosferoje.

Renginyje buvo pristatytas leidinys "Retina naujienos", kuriame pateikiama įvairi užsienio šaltinių literatūra. Buvo pasakojama apie naujausius užsienio šalių tyrimus, svarbius tinklainės ligomis sergantiems žmonėms - ir ne tik jiems - gydyti. Buvo paminėti svarbūs ląstelių transplantacijos ir implantų srities laimėjimai medicinoje. Kalbėta ir apie įvairią kompensacinę techniką, skirtą silpnaregiams bei akliesiems: lupas, akinius, akinius nuo saulės, monokuliarus, skaitymo aparatus su ekranu, kompiuterinę techniką.

Turėjome Suomijos retina sąjungos padovanotą filmą apie mūsų ligą, kurį išsivertėme į lietuvių kalbą. Taigi galėjome jį kas pamatyti, kas išgirsti. Daugumai filmas labai patiko, nes jame akivaizdžiai parodyta, kaip mato žmogus, turintis tinklainės sutrikimų. Supratome, jog šis trumpas filmukas tikrai gali padėti mūsų artimiesiems ir aplinkiniams geriau mus suprasti.

Nusprendėme, jog labai svarbu ir toliau dalintis mus pasiekiančia informacija. Svarstėme, kaip pasitelkti daugiau žmonių, kurie aktyviai dalyvautų ir padėtų mums šioje veikloje. Vieni iš kitų išgirdome daug įdomių ir naudingų patarimų. Jais pasinaudodami stengsimės tęsti šią veiklą.

Susidomėjusius mūsų literatūra, norinčius pasakyti savo nuomonę ar tiesiog su mumis pabendrauti, mielai kviečiame pas mus. Rašykite mums adresu: LRPS jaunimo grupei, Savanorių pr.206, Kaunas. El. paštas: [email protected].

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]