TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

IŠMĖGINKIM SAVO JĖGAS


Kiekvienos šeimininkės spintoje galime rasti gražių, bet nenešiojamų drabužių, kurių dėl audinio spalvingumo ar audinio faktūros dar vis gaila išmesti. Peržiūrėkime spintas ir, kaip liaudyje sakoma, jei neprisireikė trejus metus - drąsiai galime atsisveikinti. Išmesti lyg ir gaila, tad panaudokime rankdarbiams. Mūsų rankdarbiams tiks visokių storių, visų spalvų natūralūs ir sintetiniai audiniai. Jeigu tai atraižos nuo kažkada pasiūtos ir jau nenešiojamos palaidinės - nedvejodamos paskirkime rankdarbiams. Tik naujas medžiagas, prieš pradedant dirbti, būtina išmirkyti šiltame vandenyje. Būsim ramios, kad mūsų medžiaga nesitrauks ir sudrėkusi nedažys kitų audinių.

Pabandykime pasigaminti paveikslą ar suvenyrą - dovanėlę. Pasiruošiame kelių spalvų audinių, siuvimo siūlų, adatą, žirkles, sagučių, karoliukų.

Rankų darbo pagalvėlėAudinio skiautes išlyginame, iš storesnio kartono pasigaminame lekalą apskritimą. Tam tinka apibrėžti puodelį, stiklinę ar mažą kavos lėkštutę. Pagal lekalą susikerpam 10 - 20 apskritimų. Kad lengviau būtu kirpti, lekalą prismeigiam segtukais prie audinio. Tamsų ar šviesų audinį galima žymėti ryškiais flomasteriais. Iškirptus apskritimus sudaigstom apie 0,5 cm nuo audinio krašto vidutiniu dygsniu. Kad žinotume, nuo kurios vietos pradėjome dygsniuoti, užmezgam ir paliekam didelį mazgą. Apdygsniavę ratu, pajusime, kur dygsniavimo pradžia. Tada siūlo galus patraukiame ir suraukiame apskritimą, gaunasi maišelis. Siūlo galus tvirtai surišame ir maišelį suplojame taip, kad suraukimas atsidurtų viduryje. Išeina suplotos simpatiškos gėlytės, iš kurių galime pagaminti įvairių darbelių ir dabar jau mūsų fantazija ir mūsų noras diktuos, kaip išdėliosime puokštę ar pagaminsime suvenyrą. Paveikslui pagaminti pasiruoškime geriau vienspalvio audinio atraižą: gali būti sijono dalis ar palaidinės (palto) nugara ir t.t.

Detales - gėlytes suvėrus ant siūlo vieną po kitos, įsiuvus paskutiniam skritulėliui dvi sagutes ar karoliukus, prisiuvus sagutę - burnytę, galima pasigaminti suvenyrą "kirmelytę". Sėkmės!

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]