TAI ĮDOMU

 

Kamera pakeis rageną


Medicina žino daugybę atvejų, kai pacientai visam gyvenimui netenka galimybės matyti dėl akies ragenos pažeidimo. Jo priežastis dažniausiai būna cheminis arba terminis nudegimas. Nors tinklainė lieka nepažeista, tokie pacientai geriausiu atveju skiria tik šviesą nuo tamsos.

Grupė specialistų iš Vokietijos, Karlsrujės miesto Informacijos apdorojimo instituto, konstruoja techninį įrenginį, kuris atliks pažeistos regėjimo organo dalies funkcijas ir "pateiks" vaizdą tinklainei, esančiai galinėje akies dalyje. Kuriamą aparatą sudarys miniatiūrinė videokamera ir specialus ekranas, į kurį bus transliuojamas vaizdas. Šis ekranas pakeis lęšiuką, kurį vis dėlto reiks pašalinti, net jeigu jis bus nepažeistas. Ekrano vaizdas, saugomas tinklainės receptorių, toliau keliauja į smegenis.

Konstruktoriams dar teks išspręsti daugybę inžinerinių problemų. Pavyzdžiui, ekranas privalo užimti ne daugiau vietos negu žmogaus lęšiukas, tačiau turi būti galingas, kad būtų galima perteikti pakankamai detalų vaizdą. Pati kamera turi būti miniatiūrinė (juk ji bus sumontuota ant akinių). Jos "žvilgsnio" kryptis privalo keistis kartu su akies obuolio judesiais - kaip tai daro sveika akis. Įrenginys dabar bandomas su triušiais, o kiek vėliau bus pabandyta jį įmontuoti žmogui.

Parengė Dana Kurmilavičiūė

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]