RENGINIAI

Gražina SIDEREVIČIENĖ

FESTIVALIS ĮSIMINS ILGAM


Festivalio “Baltijos banga - 2002” laureataiLatvijoje, pačioje šiaurės Latgalijos širdyje, 1783 metais pradėjo savo gyvenimą Balvos miestelis. XIX amžiaus pradžioje pastačius katalikų bažnyčią bendruomenės būrimasis dar paspartėjo. Šiandien miestelyje, kurį perpus dalija Balvos ir Perkono ežerai ir jas jungiantis Balupės upelis, daugiau nei 9 tūkst. gyventojų. Mažame, bet labai jaukiame, nepakartojamo kraštovaizdžio Balvos miestelyje š. m. birželio 28-30 d. latviai surengė Xll-ąjį Baltijos šalių aklųjų draugijų estradinės muzikos festivalį "Baltijos banga - 2002".

Lietuvai šiame renginyje atstovavo retro ansamblis "Prisiminimas" (vadovas Pranas Mačernis), solistas gitaristas Anatolijus Neurovas iš Klaipėdos, kauniečių grupė "Meniu" (vadovas Audrius Lenkšas) bei Irenos ir Leono Paulių vokalinis duetas iš Mažeikių.

Maloniai nustebinta, labai pakilios nuotaikos iš festivalio grįžo vyriškoji kauniečių komanda: Stasys Babonas, Audrius ir Artūras Lenkšai, Lionginas Matusevičius, Ramūnas Dambrauskas ir Povilas Tumelis.

Naudojuosi proga išgirsti pačius šviežiausius įspūdžius ir šnekučiuojuosi su laimingais vyrais.

- Grįžote kaip reta patenkinti ir smagūs. Iš kur tos teigiamų emocijų versmės? Kuo nustebino latviai?

Pirmasis prakalbo Stasys:

- Viskuo. Latvijos aklųjų draugija padarė viską, kad festivalis "Baltijos banga - 2002" būtų šventė ir atlikėjams, ir žiūrovams: sugebėjo įtikinti Balvos miesto valdžios atstovus, koks svarbus ir reikalingas šis renginys. Pastarieji palaikė idėją ir patys ėmėsi iniciatyvos organizuodami festivalį. Tuo akivaizdžiai įsitikinome, kai buvome pakviesti į susitikimą Balvos Dūmoje, paties aukščiausio rango miesto ir apskrities vadovai laukė delegacijų atstovų ant laiptų, išpuoštų beržų šakomis ir gėlėmis. Pokalbio Dūmoje metu iš vadovų lūpų išgirdome mūsų širdims netikėtai neįprastus, šiltus, pagarbius žodžius: "Organizuodami šį festivalį, norime pasidžiaugti kartu su neįgaliais žmonėmis, kurie yra ir bus šalia mūsų".

Dalijosi įspūdžiais ir Audrius:

- Tik turint gerų rėmėjų, galima taip išreklamuoti renginį. Kur eisi, kur važiuosi - visur plakatai, afišos, kviečiančios į šventę.

Artūras kalbėjo:

- Jau įvažiuojant į Balvą, mus pasitiko nuorodos, informuojančios apie tarptautinį aklųjų estradinės muzikos festivalį.

Povilas kalbėjo daugiau:

- Susipažinimo vakaras vyko labai įdomiame Balvos parke-muziejuje. Parko puošmena - iš lauko akmenų sudėliotos išmoningos kompozicijos. Šioje gražioje aplinkoje prisistatė delegacijos: kas sveikinimu, kas muzikiniu kūriniu. Po to - smagi vakaronė prie didžiulio liepsnojančio laužo. Parko vidury akį patraukė nedidukas tvenkinys - jame medžių salelė, į ją - tiltelis su paaukštintais turėklais. Šią egzotišką aplinką pajuto ne tik matantis, bet ir neregys.

Ramūnas prisidėjo:

- Visur gėlės. Jų nepagailėta ir papuošimui: koncertų salei, lauko estradai ir atlikėjams. Daug lauko gėlių: buvo teikiamos ramunių, našlaičių puokštės. O festivalio nugalėtojai šalia diplomų ir prizų išvydo įvairiaspalves herberas.

- O kaip sekėsi lietuviams festivalyje? Kokių apdovanojimų parsivežėte?

Anot Audriaus, kauniečiai patenkinti savo pasirodymu. "Meniu" buvo pripažinta geriausia grupe, Ramūnas Dambrauskas gavo diplomą už geriausią improvizaciją.

Toliau pasakojo papildydami vienas kitą:

- Artūras ir Audrius buvo pripažinti geriausiu vyrų vokaliniu duetu, be to, grupė apdovanota diplomu už geriausią latviško kūrinio atlikimą. Bisui sudainavome latvių liaudies dainą "Puiši, puiši". Reikia pagirti puikų garso operatoriaus darbą. Buvo smagu ir groti, ir dainuoti. Mums niekuo rūpintis nereikėjo. Visą pluoštą apdovanojimų parsivežė ir klaipėdiečiai. Solistas vokalistas Jonas Drėgva tapo geriausiu, retro grupė "Prisiminimas" buvo apdovanota už geriausią latvių kūrinio aranžuotę, diplomas buvo įteiktas solistui gitaristui Anatolijui Neurovui. Diplomą taip pat gavo Irena ir Leonas Pauliai.

Tiesiog apstulbino scenos apšvietimas. Dirbo profesionalai. Šviesos, dūmų ir spalvų efektų fone ypač žaviai atrodė dainininkės Aredna Jokubauskienė ir Janina Monienė iš Klaipėdos. Jos kaip tikros scenos žvaigždės mainė rūbus ir jie žėrėjo visomis vaivorykštės spalvomis.

Visi pastebėjome, kad gerokai šoktelėjęs kolektyvų meninis lygis. Tokio masto renginiai nori nenori priverčia padirbėti iš peties. Tiesa, nebuvo kolektyvo, kuris ryškiai išsiskirtų iš kitų muzikinio stiliaus naujovėmis ar vokalo subtilybėmis. O ir pačių kolektyvų nepagausėjo. Girdėjome Tartu ir Saarema salų atlikėjus iš Estijos, Daugpilio ir Cesio estradines grupes bei atskirus atlikėjus.

Padaugėjo pažinčių, maloniai pabendravome su Latvijos muzikantais ir dainininkais, nebuvo oficialaus panašiems festivaliams būdingo nusiteikimo. Jautėme žiūrovų palaikymą. Ypač audringos ovacijos kilo atlikus latvių liaudies dainą.

Norėtume padėkoti optikai "Vision expres", kuri geriausiems atlikėjams įteikė vertingų prizų: Audrius, Artūras ir Ramūnas gavo po 250 litų sąskaitą apsipirkti minėtoje optikoje.

Kaip čia nepadėkosi organizatoriams už festivalį, kuris savo organizuotumu, pagarba atlikėjui ir žiūrovui įsimins ilgam. Pilnutėlė žiūrovų salė, šauniai pravesta koncerto programa, smagus neįkyrus bendravimas vakaronėse - tai buvo netgi daugiau, negu galėjome tikėtis. Renginiu rimtai susidomėjo, jį filmavo ir garsino valstybinė Latvijos televizija bei radijas.

Neliko pamiršti ir kitą fizinę negalią turintys žmonės. Atvežti specialiai pritaikytu automobiliu šventėje puikiai jautėsi neįgalieji su vežimėliais.

Kalbėjausi ir su Lietuvos delegacijos vadove klaipėdiete Aredna Jokubauskiene, kuri liko ne mažiau sužavėta jau tradicija tapusiu festivaliu "Baltijos banga - 2002", kuriam latviai davė šventės esmę atspindintį pavadinimą - "Regiu pasaulį per muziką". Aredna sakė: "Visi širdingiausiai dėkojame Balvos miesto Dūmai, festivalio koordinatorei Inarai Nikulinai, visiems, mus globojusiems ir sukūrusiems įsimintiną šventę žmonėms".

Kitąmet festivalio organizavimo našta guls ant Lietuvos pečių. Jau dabar reikia pradėti mąstyti, kaip ir kur mes sutiksime dainininkus ir muzikantus iš Latvijos bei Estijos. Įspūdis, kurį paliko latvių svetingumas, nepriekaištinga festivalio organizacija tikrai nebus išblėsęs.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]