TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PASIGAMINKIME PAČIOS


Dažnai peršalus ar lengvai sunegalavus, nenorime iš karto gerti stiprių vaistų. Juolab kad vartojant plataus spektro antibiotikus, gali kilti disbakteriozė: antibiotikai sunaikina ne tik ligą sukeliančius mikrobus, bet ir mūsų organizmui naudingus.

Kiekviena šeimininkė paprastai žino keletą būdų , kaip paruošti arbatą nuo kosulio, nemigos ir kt.

* * *

Pabandykime pasigaminti dar vieną liaudišką vaistą nuo peršalimo, gerklės uždegimo, savaime suprantama, kol liga tik prasideda. Reikės 1 kg petražolių ir 0,5 kg medaus.

Petražolių lapai turi karotino (provitamino A), šaknys - vitamino C. Petražolė - vertinga dietinė daržovė, naudojama įvairių patiekalų skoniui pagerinti, taip pat ji naudojama kosmetikoje ir medicinoje. Liaudies medicinoje petražolė naudojama apetitui žadinti, virškinimui gerinti.

Reikia petražolių lapus nuplauti, sudėti ant švaraus rankšluosčio ir nusausinti. Tada smulkiai supjaustyti, užpilti medumi, gerai išmaišyti. Sudedame į švarų stiklainį, suspaudžiame, ant viršaus užpilame šaukštą stiprios degtinės ar spirito, kad geriau stovėtų, dedame į šaldytuvą (daržovėms skirtoje vietoje laikyti). Peršalus, pajutus gerklės perštėjimą, valgome petražolių masę po vieną arbatinį šaukštelį po valgio. Galima vartoti kelis šaukštelius tarp valgymų.

* * *

Su petražolėmis galime pasigaminti ir lietuvišką prieskonių mišinį, kurį galime naudoti vietoje "Vegetos". Šis prieskoninių daržovių mišinys tinka mėsiškoms sriuboms, mėsos, žuvies patiekalams, įvairiems padažams pagardinti.

Reikės petražolių, paprikos, porų, česnakų, krapų lygiomis dalimis. Kiek mažiau morkų, salierų, vieną lapą gelsvės. Svogūno nedėti - jis skatina rūgimą! Jeigu kokių nors prieskoninių daržovių nemėgstate ar namie turite mažiau, - ne bėda, jų galite nedėti ar dėti mažiau: pvz., paprikos ar gelsvės. Nuo to šiek tiek pasikeis žalios masės skonis, prieskonių mišinys bus kitoks negu kaimynės. Paprastai šeimininkės, gamindamos šį prieskonių mišinį, deda viską, ką turi, ir kiek turi. Paeksperimentuokite.

Ruošiame taip: prieskonines daržoves nuvalome, nuplauname. Papriką perpjauname per pusę ir išimame sėklutes, morką nuplauname su šveitykle (metaline) puodams šveisti ir nelupame. Daržoves nusausinę, sumalame per mėsmalę ir dedame druskos. Litrui sumaltų prieskoninių daržovių - kupinas šaukštas druskos. Gautą tyrę išmaišome ir dedame į gerai išplautus užsukamus indelius. Kaitinti nereikia. Laikome šaldytuve. Į patiekalus dedame pagal skonį. Skanaus!

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]