SPORTAS

Alvydas VALENTA

BEVEIK ANGLIJOS LORDAI


Ar galima tapti Anglijos lordu žinant, kad tavo gyslomis neteka lordų kraujas, kad nevesi lordo dukters ir todėl niekada netapsi lordu? Matyt, kad negalima! Ar galima bent ketvirčiui valandos pasijusti kilmingu, nerūpestingai laiką leidžiančiu aristokratu - tikrai taip! Reikia tik atsistoti prie žaidimo "Show down" stalo, paimti į ranką raketę ir pirmą kartą ja smūgiuoti į kamuoliuką. Tai fantastiškas ir tikrai aristokratiškas žaidimas - netikite, pamėginkite patys ir, jeigu pasirodys, kad meluoju, galėsite niekada manimi daugiau netikėti! Papasakosiu, ką mačiau ir girdėjau nieko nuo savęs nepridėdamas, tik gal kiek pagražindamas. Bet gražinti - tai ne bjaurinti!

Show down žaidimo stalas, kanuoliukas su rakėteBalandžio 30 d. Vilniuje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, buvo pristatytas naujas aklųjų laisvalaikio žaidimas "Show down". "Show down" gimė Kanadoje apie 1960 m., ėmė populiarėti nuo 1980 m. Lietuvoje pirmieji "Show down" pradėjo žaisti "Šarūno" sporto klubo nariai. Pasaulyje oficialios "Show down" varžybos dar nevyksta, tačiau žaidimas sulaukia vis didesnio pripažinimo ir populiarumo: 1996 m. jis demonstruotas Atlantos, o 2000 m. - Sidnėjaus parolimpinėse žaidynėse.

"Show down" daug kuo primena stalo tenisą, bet tai ne tenisas, nes kamuoliukas, su kuriuo žaidžiama, turi ridentis stalo paviršiumi ir negali šokinėti. "Show down" žaidžia du žaidėjai prie specialaus 3,5 m ilgio ir 1,2 m pločio stalo. Medine rakete gainiodami skambantį plastmasinį kamuoliuką jie turi įmušti jį į priešininko "vartus" ir apsaugoti savuosius. Tie "vartai" - tai maždaug 30 cm ilgio ir 8-10 cm pločio įdubos abiejuose stalo galuose. Kad kamuoliukas nenuriedėtų žemėn, stalo kraštai apsaugoti 14 cm aukščio kraštais. Už kiekvieną įridentą į priešininko "vartus" kamuoliuką antrasis varžovas gauna 2 taškus, už kiekvieną padarytą klaidą, pavyzdžiui, kamuoliuko permetimą per kraštą ar rėmimąsi antrąja ranka į stalo paviršių, papildomas taškas uždirbamas varžovui. Žaidžiama iki 11 taškų, būtinai su dviejų taškų skirtumu (11-9). Jeigu rezultatas tampa 10 - 11, tada - iki 16 taškų. Norint žaisti "Show down" reikia turėti ne tik barškantį kamuoliuką, bet ir specialų šiam reikalui pagamintą stalą. Pirmąjį tokį stalą pagal iš Švedijos parsivežtus brėžinius pagamino LASUC profesijos mokytojas Stasys Urbanavičius. Šiaip pats stalas nėra kuo nors ypatingas ar pernelyg sudėtingas, todėl, kaip sakė, "Šarūno" sporto klubo vadovai, jį galėtų pagaminti kiekviena baldus gaminanti firma. Vidutinė stalo kaina neturėtų viršyti 1000 Lt, nors, kaip visiems suprantama, kiekvieno daikto kainą lemia visų pirma medžiagos, iš kurių jis pagamintas, o taip pat ir užsakovo bei gamintojo tarpusavio susitarimas.

"Show down" - dinamiškas žaidimas, reikalaujantis iš neregio greitos orientacijos ir pats ją ugdantis. Labai norėtųsi tikėtis, kad šis gražus aristokratiškas žaidimas taps ir Lietuvos neregių laisvalaikio dalimi ar net sportinio gyvenimo reiškiniu.

Redakcijos prierašas. "Show down" žaidimo taisykles ir stalo brėžinius jūs galite gauti:

- sporto klube "Šarūnas" (Ateities g.44, Vilnius 2057);

- Lietuvos aklųjų sporto federacijoje (Labdarių g.7/11, Vilnius 2600. Tel. 8-22 62 46 42);

- internete (www.ibsa.es).

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]