SUKAKTYS

Gražina SIDEREVIČIENĖ

"SVEIKATA" ŠVENČIA DEŠIMTMETĮ


Švęsti pasirengę sportininkai saulėtą, šiltą balandžio 11 dienos popietę rinkosi į Kauno aklųjų ir silpnaregių kultūros namų salę. Proga tikrai neatsitiktinė - lygiai prieš dešimtmetį neregiai ir silpnaregiai susibūrė į sporto klubą "Sveikata". Pusiau juokais, pusiau rimtai klubo krikštamote vadinama Zita Klibavičienė, nes būtent ji pasiūlė klubo pavadinimą. Šiandien turi kuo pasigirti kauniečiai sportininkai. Parolimpinės žaidynės, Pasaulio ir Europos aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos čempionatai, į kuriuos nuo 1992 metų vyko sportininkai, atnešė gausų medalių derlių. Medaliai žėrėjo visomis spalvomis: 1992 m. parolimpinėse žaidynėse Barselonoje Vytautas Girnius laimėjo sidabrą, 1993 m. Europos čempionate Dubline Vytautas Girnius - auksą, Kęstutis Bartkėnas - bronzą, sidabrą. Kad nevargintume skaitytojų, pasakysime, kad nebuvo metų be medalių, ir apžvelgsime trejus paskutiniuosius. Taigi dirstelėkime. 1999 m. iš Čekijoje vykusio plaukimo čempionato Diana Bartkėnienė parsiveža 3 sidabro medalius, tais pačiais metais Lisabonoje vykęs Europos lengvosios atletikos čempionatas V. Girniui padovanojo sidabrą, K. Bartkėnui pažėrė net 3 aukso, Rolandui Urbonui aukso ir sidabro medalius, o D.Bartkėnienei - 2 bronzos medalius.

Ne tokia palanki fortūna buvo 2000 m. Sidnėjaus parolimpinėse žaidynėse, bet ne tuščiomis grįžo ir tąkart kauniečiai: Girniui atiteko 5-ji vieta, Bartkėnui - bronza ir 4-ji vieta, Urbonui pasisekė labiausiai - jis pasidabino sidabru. Ir pagaliau vieni sėkmingiausių - 2001 m., Bialystokas, Europos lengvosios atletikos čempionatas. Čia pasipylė tikras medalių lietus: Vytautas ir Diana grįžo su sidabru, Kęstutis tiesiog pribloškė savo gerbėjus dviem aukso ir vienu bronzos, o Rolandas dviem sidabro medaliais.

Mes, kultūros dirvonų artojai, atsidėkodami garsinantiems Lietuvą sportininkams, kaip įmanydami, stengiamės juos pristatyti Kauno visuomenei. Jų pagerbimo vakarai jau tapo tradicija, o skelbimai, kviečiantys į šias šventes, spausdinami ne tik mus remiančioje "Kauno dienoje", bet ir nuskamba per Kauno radijo stotis bei valstybinį radiją.

Dažni sėkmingi startai ir LASS sporto federacijos organizuojamuose čempionatuose. Kasmet sporto klubas "Sveikata" tampa rudens kroso nugalėtoju, nėra patyręs pralaimėjimo plaukimo čempionatuose. Jėgos trikovės varžybose kauniečiams taip pat nėra lygių. Daug nesigirdami pridursime, kad Lietuvos aklųjų federacijos nustatytuose reitinguose (jie skelbiami jau penkeri metai) keturis kartus aukščiausius balus gavo sporto klubas "Sveikata".

Atskirose sporto šakose Kauno aklieji ir silpnaregiai sportininkai kaip lygūs su lygiais rungiasi su sveikaisiais ir mieste, ir respublikoje ir netgi už jos ribų.

Šio dešimtmečio pabaigą vainikavo dar vienas reikšmingas įvykis - Edmundui Marčiulynui buvo suteiktas šaškių sporto meistro vardas.

Klubo senjorai - irgi ne iš kelmo spirti. Jie įvairiuose respublikos veteranų čempionatuose netgi įsigudrina užimti prizines vietas.

Visi šie faktai ir rezultatai buvo pateikti jubiliejinės šventės metu, "Sveikatos" klubo pirmininkas Vytautas Girnius įsitikinęs, kad pagrindiniai tikslai ir uždaviniai, žinant kokios šiandien finansinės galimybės, sėkmingai įgyvendinami.

Keletas smagiai nuteikiančių šventės momentų: Kauno sporto skyriaus diplomai buvo įteikti Alvydui Gvazdauskiui, aktyviausiems klubo nariams Danutei Giržadienei, Povilui Tumeliui ir visam sporto klubui "Sveikata". Neatsiliko ir išradingi klubo "Sveikata" vadovai, sukūrę savus diplomus. Garbingas sporto trenerio-profesoriaus diplomas atiteko Jonui Burakovui, sporto daktaro - Irenai Karsokaitei, Ilonai Mielkaitytei, Edmundui Marčiulynui, Broniui Giržadui, Raimondui Kniežai ir Jonui Grišiui, maršalkos - Juozui Miliauskui. Ateities sporto daktaro vardas atiteko jaunam perspektyviam šaškininkui Ramūnui Tamašiūnui. Spalvinga blizganti sporto karaliaus karūna papuošė Vytauto Girniaus galvą. Šventės vedėjos Roma Girnienė ir Danutė Giržadienė net suplukusios dalijo rėmėjų dovanas. Jų užteko kiekvienam sporto klubo nariui, todėl tądien šypsojosi visi. Visus linksmino seni draugai - popgrupė "16-ka Hz". Tai jau trečioji šių šaunių vaikinų dovana Kauno sportininkams. Trečiasis kartas nemelavo - grupė surengė ne šiaip sau koncertą, o tikrai šventinę, daugiau nei penkias valandas trukusią muzikos fiestą.

Organizatoriai taria ačiū gausiems rėmėjams, o jie buvo: UAB "Anvija", UAB "Nijolės pyragai", S. Užtupio firma "Eurealė", UAB "Kačergė", R.Gindriūno IĮ "Rolanta", UAB "Gintarinis amžius", Lietuvos ir Bulgarijos UAB "Filipopolis", AB "Ragutis", UAB "Gedvika", "Livita", Zakarausko firma "Severin", UAB "Užuovėja", "Stiklita", AB "Pakaita", Rugio IĮ, IĮ "Vėtrungė" ir UAB "Tarp gėlių ir Co".

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]