MUMS RAŠO

Algirdas ZIBOLIS

PAVEIKSLAI, PRIMENANTYS GOBELENĄ


Rokiškyje gyvenanti 72 metų Genovaitė Povilavičienė savo namo kambarių sienas puošia tik pačios siuvinėtais paveikslais. Jų turi ir Vilniuje gyvenančios dukros Vaida ir Virginija. Genovaitė ilgai sėdėti prie siuvinio negali, nes pavargsta abi operuotos akys. Invalidumas, silpnos ir silpstančios akys neleidžia intensyviai kurti. Jaunystėje mėgusi siuvinėti G. Povilavičienė prie šio meno grįžo tik prieš trejus metus. Ji prisipažino, kad be darbo negali sėdėti - po pertraukos, pailsėjus akims, vėl ima į rankas adatą, virbalus.

Anksčiau Genovaitė dukroms megzdavo kojines, šlepetes, tačiau, kai dukros paaiškino, jog namuose šilta ir jų nereikia, ėmėsi seniai palikto amato, sulaukė didelio artimųjų pritarimo.

Genovaitės ir Algio Povilavičių namuose dar tebėra keli senieji paveikslai, siuvinėti kryžiuku. Šeimininkė turi ir staltiesėlių, pagalvėlių, bet skalbiant išbluko siūlai. Geriausiai išlikę paveikslai, nes juos apsaugo nuo dulkių stiklai - nereikia skalbti.

"Siuvinėti pradėjau apie 1954 metus, kai ištekėjau. Tuomet gyvenome Kavoliškyje. Kadangi gerų siūlų nebuvo, ardžiau kojines, siūlus dažiau. Žurnalų su siuvinėjimo pavyzdžiais buvo, bet spalvas dažniausiai tekdavo pasirinkti pačiai", - pasakoja Genovaitė ir džiaugiasi, kad dabar dėvėtų drabužių parduotuvėse gali nusipirkti įvairiausių siūlų.

Pasikeitė technologija. Specialios medžiagos - kanvos - siuvinėtojai atveža dukros, nes jos galima nusipirkti tik Vilniuje. Dukros mamai parūpina ir žurnalų, o Vaida net iš vokiečių kalbos išverčia visus paaiškinimus.

Anksčiau G. Povilavičienė paveikslus siuvinėjo kryžiuku, o dabar - dygsneliais, nes pasikeitė kanvos struktūra - mažesnės skylutės. Siuvinėti paveikslai primena gobeleną, juose puikiai dera spalvos, atspalviai, šešėliai. Senolė siuvinėja vilnoniais siūlais, nes medvilniniai prastai dengia medžiagą. Kai Genovaitė nunešė į bažnyčią pašventinti šv. Marijos paveikslą, jos darbą pagyrė kunigas. Močiutės kūrybą vertina ir šešiolikmetė anūkė Šarūnė, kuriai išsiuvinėjo paveikslėlį. Siuvinėtojos darbus labai vertina ir rajono mero Vytauto Kanopos motina.

"Pokario metais retai kuri moteris nesiuvinėjo. Siuvinėtomis staltiesėmis, pagalvėlėmis, takeliais ir net paveikslais buvo puošiama buitis. Šiuo metu tautodailininkų parodose jau pradedama eksponuoti po kelis siuvinėtus darbus, tačiau daugelis rajono moterų vis dar siuvinėja tik sau", - pasakė G. Povilavičienė.

Ji, kiek leidžia jėgos, svarbiausia - regėjimas, kuria vis naujus paveikslus. Tik belieka palinkėti kuo tvirtesnės sveikatos ir kūrybinės sėkmės, džiaugsmo, kad žmonės vertina darbus.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]