MEDICINA

 

NAUJA UNIKALI AKIŲ OPERACIJA


2001 metų gruodžio 11 dieną Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Akių ligų skyriuje pirmą kartą Lietuvos oftalmologijos istorijoje atlikta akių operacija, naudojant amniono membraną. Iki šiol yra išoperuoti 7 ligoniai. Visos operacijos sėkmingos. Ligonius operavo gydytoja Laura Butkienė ir Rimvydas Ašoklis. Šia proga "Mūsų žodis" kalbina Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Akių ligų skyriaus aukščiausią oftalmologo kategoriją turinčią gydytoją Laurą Butkienę.

Gydytoja Vilniaus universiteto medicinos fakultetą baigė 1973 metais. Vienerius metus dirbo Vilniaus "Raudonojo kryžiaus" ligoninėje ir trejus metus dirbo okuliste Kelmės rajono centrinėje ligoninėje. 1997 metais gydytoja sugrįžo gyventi į Vilnių, nuo to laiko dirba Santariškių ligoninės Akių ligų skyriuje. Be to, L. Butkienė jau ketveri metai dirba "Visio group" optikoje. Čia ji ne tik parenka dirbtinius ar kontaktinius lęšius, bet ir konsultuoja, o reikalui esant pataria operuotis.

Dar viena ir pagrindinė gydytojos darbo sritis - akies ragenos transplantacija, junginės ir vokų plastinės operacijos, t. y. vokų defektų taisymas, auglių šalinimas, junginės skliauto plastinės operacijos, kai yra problemų nešioti akies protezą.

Operacijai - jau 90 metų

Pirmą kartą pasaulyje amniono membrana odos nudegimams gydyti buvo panaudota 1910 metais. Praėjusio šimtmečio antroje pusėje amniono membrana pradėta naudoti oftalmologijoje. Deja, tuo metu rimtesnio dėmesio nesulaukta. Tik per trejus pastaruosius metus tai tapo įprastine operacija.

Lietuvos oftalmologai seniai svajojo apie tokią operaciją. Ji tapo įmanoma įteisinus donorystę. Paskutinius metus ruoštasi ir laukta donorės. Pasaulyje ši operacija atliekama dažnai. Štai Lenkijoje, Liublino akių klinikose, per mėnesį tokių operacijų padaroma apie 20. Estijoje, Talino klinikose, iš viso atlikta tik 11.

Amniono membrana akių operacijoms naudojama dvejopai:

1) akies kosmetiniam gydymui bei ruošiant pacientą kitai, sudėtingesnei, akies operacijai,

2) kai kuriais atvejais gerinant silpnai matančio žmogaus regėjimą - tada pacientas turi būtinai matyti nors šviesą.

Amniono membrana regėjimo nesugrąžina - tai tik gydomoji, gaivinamoji, drėkinamoji priemonė, padedanti ruošti akį tolimesnei, t.y. ragenos persodinimo, operacijai. Padengtas amniono membrana akies obuolys geriau gyja, tvirtėja. Ji gali būti panaudota uždengti ragenai, kai yra sunkiai gyjančių, gilių ragenos opų, kai gresia ragenos prakiurimas dėl opos bei visais atvejais, kai tirpsta ragena. Tai ypač svarbu esant sunkiems akių nudegimams. Amniono membrana naudojama cheminio pobūdžio nudegimams, po infekcijų, esant paralitiniam keratitui. Tai daroma siekiant išsaugoti akį. Po dengiamuoju sluoksniu, t. y. po amniono membrana, akis geriau gyja ir tvirtėja. Dažnai amniono membranos transplantacija tėra kitos operacijos pagrindas, arba kalbant paprasčiau, tai akies būklės gerinamoji priemonė. Membrana atlieka ir savotiško karkaso funkciją, nes naudojama junginių defektų padengimams, pašalinus akį bei kosmetinėms akių operacijoms. Anksčiau šiems tikslams buvo naudojama paciento lūpų gleivinė. Pacientui labai skaudėdavo - jis ilgą laiką negalėdavo valgyti kieto maisto. Dabar amniono membrana sėkmingai pakeitė lūpų gleivinę.

Naujajai operacijai būtina placenta

Norint atlikti šią operaciją būtina placenta. Amniono membrana yra pagimdžiusios moters placentos dalis, vidinis jos sluoksnis. Tai plonytė, beveik permatoma plėvelė. Įsivaizduokite, kokia vertinga ši membrana, kuri 9 mėnesius saugo apgaubusi kūdikį. Pagrindinės membranos savybės šios: antimikrobinis, antiuždegiminis, antialerginis poveikis. Amniono membrana niekada nesukelia organizmo atmetimo reakcijos - puikiai priauga prie reikiamo organo paviršiaus, jį užgydo pati ištirpdama.

Norint atlikti šią operaciją, būtinai reikia donorės, t. y. gimdyvės, sutinkančios atiduoti savo placentą kitiems žmonėms gydyti. Po gimdymo placenta tampa nereikalinga nei gimdyvei, nei kūdikiui. Donore gali būti moteris, kuriai dėl kokių nors priežasčių daromas Cezario pjūvis. Tai garantuoja placentos sterilumą. Tik gimus kūdikiui, placenta dedama į sterilų maišą ir vežama į Santariškių klinikų Akių skyriaus operacinę. Ten laukia keli pasirengę gydytojai oftalmologai. Placenta apdorojama sterilioje operacinėje. Iš pradžių nuo placentos atskiriama membrana, kuri yra vidinė placentos dalis. Toliau membrana valoma, mirkoma specialiame antibiotiniame skystyje vieną parą. Kitą dieną ji karpoma 2x3 cm dydžio gabaliukais, kurie dedami į indelius su specialiu konservavimo skysčiu. Vienos amniono membranos užtenka 50 operacijų. Metams pakaktų 2 placentų visiems numatomiems operuoti ligoniams. Įprastinio gimdymo placenta netinkama - ji nesterili.

Akių ligų skyriaus gydytojams ne iš karto pavyko gauti gimdyvės placentą. Viena moteris atsisakė. Sutiko duoti tik antroji. Mums labai pagelbėjo Vilniaus Antakalnio klinikų Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėjas Ričardas Daunoravičius. Padėjo ir Nacionalinis organų transplantacijos biuras, kuris įteisino ir paruošė visus būtiniausius dokumentus.

Operacija techniškai nesudėtinga

Operacijas su amniono membrana galėtų daryti ne vienas oftalmologas, nes techniškai jos nesudėtingos. Svarbiausias darbas - paruošti akį operacijai. Vidutiniškai pacientas operuojamas 1,5-2 valandas. Pooperacinis laikotarpis - 1 savaitė stacionare. Po to - gydymas namuose. Visi operuoti pacientai stebimi, atvyksta į skyrių pasitikrinti.

Ne visiems ligoniams šios operacijos padės. Bet yra vilties, kad kai kuriems pasaulis taps šviesesnis.

Užrašė Henrikas STUKAS

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]