RENGINIAI

Odeta JUREVIČIENĖ

POPIETĖ ŠIAULIUOSE SERGANTIEMS DIABETU


Esu Odeta Jurevičienė - LASS Šiaulių miesto ir rajono organizacijos diabeto klubo pirmininkė. Pati sergu cukriniu diabetu nuo vaikystės, turiu ir regėjimo negalią, todėl šių žmonių problemos man nesvetimos.

Prieš ketverius metus pati buvau netekusi regėjimo. Sėkminga operacija padaryta Danijoje išgelbėjo man vieną akį. Po šio išgyvenimo labai gerai suprantu, su kokiomis problemomis susiduria regėjimo netekę žmonės. Man labai norėtųsi šiems žmonėms padėti. Apie tai galvodama stojau mokytis į Šiaulių aukštesniąją medicinos mokyklą, norėdama įsigyti socialinio darbuotojo specialybę. Kadangi mokausi neakivaizdiniu būdu, niekur nedirbu, turiu laisvo laiko, todėl esu savanorė LASS Šiaulių miesto ir rajono organizacijoje. Šios organizacijos iniciatyva lankau savanorių kursus Šiaulių miesto Raudonojo Kryžiaus organizacijoje. Rašinio autorė Paryžiuje Kad galėčiau dar geriau susipažinti su savanorišku darbu, 2001 metų vasarą praktikos ėmiausi Prancūzijoje, dirbau savanore Arkoje. Tai vieta, kur gyvena žmonės, turintys įvairių negalių. Čia teko neįgaliesiems padėti namų ruošos darbuose, stebėti šiuos žmones jų darbo vietose, dalyvauti kartu įvairiuose renginiuose. Kadangi Prancūzijoje gyvenau net tris mėnesius, apkeliavau didelę šios šalies dalį kartu su žmonėmis, turinčiais negalią. Kartu patyriau jų sėkmes ir nesėkmes, kartu visa tai išgyvenau.

Šią patirtį labai norėčiau panaudoti savo darbe. Kaip man tai pavyks, parodys laikas.

LASS Šiaulių miesto ir rajono organizacijoje yra apie 500 narių. Iš jų net 30 žmonių serga I bei II tipo cukriniu diabetu. Norėdami palengvinti šios klastingos ligos pasekmes ir pasidalinti patirtimi, kaip gyventi, susirgus cukriniu diabetu, šiauliečiai aklieji ir silpnaregiai susibūrė į klubą. Sergančiųjų šia nepagydoma ir itin klastinga liga, kad ir kaip būtų gaila, vis daugėja ir pasaulyje, ir Lietuvoje. Todėl vis daugiau literatūros sergančiojo savišvietai bei visuomenės supažindinimui su cukriniu diabetu. Tačiau žmogui, turinčiam regėjimo negalią, perskaityti šią medžiagą sudėtinga fiziškai ir finansiškai.

Norėdami kuo daugiau naujo sužinoti bei prisiminti ir pakartoti žinias apie diabetą, 2001 metų gruodžio 18 dieną į svečius pasikvietėme Lietuvos aklųjų ir silpnaregių diabetikų bendrijos pirmininkę Ireną Matulienę bei medicinos mokslų daktarę, docentę Janiną Editą Janulionytę, aukščiausios kategorijos endokrinologę. Daktarė paskaitė paskaitą apie cukrinio diabeto komplikacijas ir paaiškino, kaip jų galima išvengti, išaiškino, kaip svarbu taisyklingai maitintis, nes šios ligos galia, kurią mes patys sergantieji galime valdyti, - tai mityba. Daktarė J. E. Janulionytė plačiai ir išsamiai atsakinėjo į kiekvieno kiausimus. Po šios labai reikalingos ir naudingos paskaitos daktarė maloniai konsultavo kiekvieną norintį paskaitos dalyvį asmeniškai.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių diabetikų bendrijos pirmininkė Irena Matulienė, kurios iniciatyva kuriasi diabeto klubai, padovanojo šiauliečiams diabetikams aparatėlių ir juostelių gliukozės kiekiui kraujyje nustatyti. Dabar norintieji išsitirti gliukozės kiekį kraujyje galės tai padaryti klube, o ne laukdami už poliklinikos kabinetų durų. Žinodama apie sergančiųjų diabetu pėdų problemas Irena Matulienė pasirūpino ir dovanojo pėdas minkštinantį tepalą.

Į mūsų renginį buvo atvykusi Šiaulių miesto sergančiųjų cukriniu diabetu pirmininkė Laima Mikaliūnienė. Prieš paskaitą visiems norintiems sužinoti gliukozės kiekį kraujyje savo klubo aparatėliu ir juostelėmis atliko tyrimus. Daug informacijos pateikė apie Šiaulių miesto diabeto klubo "Lemtis" veiklą. Visus sergančiuosius diabetu paragino tapti Šiaulių miesto sergančiųjų cukriniu diabetu klubo nariais. Tapę nariais sergantieji galėtų pasinaudoti kai kuriomis klubo sudarytomis galimybėmis: nemokamai aplankyti dramos teatrą kartu su savo šeimos nariais, nemokamai paplaukioti baseine, pirkti "Vokiečių vaistinėje" ir iš jos gauti dovanų, aplankyti su nario pažymėjimu kino teatrus "Saulę" bei "Laiką" už minimalią kainą.

Per renginį visi dalyviai vaišinosi kava, arbata, sausainiais bei specialiai diabetikams gaminamais saldainiais, kuriuos šiam renginiui dovanojo A. Gricevičiaus fabriko vadovai. Renginyje vyravo nuoširdi atmosfera, vienas su kitu dalijomės sėkmėmis ir nesėkmėmis, kurias išgyventi kartu lengviau.

Žmonės liko labai patenkinti, karštai dėkojo ir vylėsi dažnesnių susitikimų, tikėjosi gausią daugiau informacijos apie cukrinį diabetą.

Nuoširdžiai dėkojame svečiams iš Vilniaus: mokslų daktarei, docentei Janinai Editai Janulionytei, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių diabetikų bendrijos pirmininkei Irenai Matulienei bei Šiaulių miesto sergančiųjų diabetu klubo "Lemtis" pirmininkei Laimai Mikaliūnienei ir visiems kitiems, padėjusiems man surengti šį reikalingą ir labai įdomų renginį.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]