MEDICINA

 

AKINIAI NUO SAULĖS VAIKAMS


Vyrauja klaidinga stereotipiška nuomonė, jog akiniai nuo saulės - tai madingų žmonių tualeto elementas. Įprastas vaizdas tarp poilsiaujančių: mama ir tėtis su akiniais nuo saulės, o vaikas prisimerkęs prieš saulę ar delniuku prisidengęs akis. Pastaruoju metu pasirodė akiniai nuo saulės vaikams. Yra modelių net 8-9 mėnesių kūdikiams.

Ar reikalingi akiniai nuo saulės vaikams?

Oftalmologai atsako teigiamai. Suprantama, aštuonių mėnesių kūdikiui šie akiniai visiškai nereikalingi, jie gali net pakenkti. Šio amžiaus vaikas dar neužtikrintai juda, dažnai griūva, ir akiniai gali jam tik kliudyti.

Akiniai ypač reikalingi poilsiaujant prie vandens. Specialistai seniai įrodė, kad akiniai nuo saulės vaikui reikalingi kaip ir galvos apdangalas, nes ultravioletiniai spinduliai neigiamai veikia akis. Teisingai parinkti tamsinantys akiniai sulaiko apie 97,8 proc. ultravioletinių spindulių. Tamsinantys akiniai apsaugo nuo:

- akies dangalų pakenkimų, kurie gali įtakoti kataraktos atsiradimą,

- tinklainės pakenkimų,

- nešvaros ir dulkių,

- pirmųjų raukšlių apie akis,

- alerginių reakcijų nuo žiedadulkių,

- per didelio akių raumenų krūvio.

Reikia pažymėti, kad buvimas 40 minučių skaisčioje saulėje prilygsta 2 valandų televizoriaus žiūrėjimui.

Kaip išrinkti vaikui tamsinančius akinius? Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į medžiagą, iš kurios pagaminti akinių lęšiai. Dažniausiai šiam tikslui naudojamas stiklas, polikarbonato arba akrilo plastikas.

Stiklas mažai susibraižo ir neiškreipia vaizdo. Suaugusiems stiklo akiniai tinka geriausiai. Tačiau vaikai dažnai griūna, o akiniai greitai dūžta. Be to, tokie akiniai brangesni už bet kokius kitus, o vaikui negalima pirkti vienerių akinių keleriems metams, nes vaikai greitai auga.

Polikarbonato plastikas - pakankamai tvirta, beveik nedūžtanti ir nesusibraižanti medžiaga. Akiniai iš šios medžiagos geriausiai tinka bet kokio amžiaus vaikams, nes yra lengvi ir neiškreipia vaizdo. Jų kaina - 60-80 litų. Brangiau dėl savo gamybos kaštų polikarbonato lęšiai kainuoti negali.

Akrilo plastikas - pati pigiausia medžiaga. Tokių akinių vaikams nevertėtų pirkti. Nors jie ir nedūžta, tačiau greit susibraižo ir beveik visada stipriai iškreipia vaizdą. Tai kenkia regėjimui.

Jei vaikas alergiškas, būtina atkreipti dėmesį į tai, iš ko pagaminti rėmeliai. Akinių forma gali būti pati įvairiausia. Parinkti galima tokius, kurie vaikui patiktų. Būtina įsitikinti, kad akiniai gerai laikosi, nespaudžia galvos, judant neslysta nuo nosies, nesudaro kitokių nepatogumų. Gerai parinkti akiniai tokie, apie kuriuos užmirštama jau po keliolikos minučių.

Nereikėtų rinkti rėmelių su įvairiausiais papuošalais: gėlytėmis, žvėreliais ir pan. Rėmeliai turi būti nepastebimi akinių savininkui, nes kitaip bus nuolat kreipiamas dėmesys į papuošimus, kurie gali sąlygoti žvairumą bei regėjimo susilpnėjimą.

Akiniai turi turėti etiketę, kurioje nurodomas gamintojas, lęšių medžiaga, o kartais prie vaikiškų akinių nurodoma ir medžiaga, iš kurios pagaminti rėmeliai. Firmos pavadinimas etiketėje ir ant rėmelių turi sutapti.

Vaikams geriausiai tinka akiniai su atžyma 95 proc. UVB, UVA. Tai bendros paskirties akiniai, tinkantys nešioti kasdien. Jie sulaiko 95 proc. ultravioletinių spindulių. Mažesnis procentas jau neužtikrina reikiamos apsaugos, o procentų daugiau (yra 99 proc. modelių) - skirti sportuojantiems.

Suaugusieji pirkdami vaikams akinius turėtų patys tikrinti vaizdo iškreiptumą. Šiuo tikslu per ištiestos rankos atstumą reikia žiūrėti į vitriną. Jei vaizdas nors menkiausiai yra iškreipiamas, jokiu būdu negalima pirkti vaikams tokių akinių.

Nupirkus vaikui tamsinančius akinius svarbu paaiškinti, kad juos nuolat reikia valyti, saugoti nuo subraižymo. Oftalmologų nuomone, nešvarūs, subraižyti akiniai gali akims pakenkti daugiau negu iš viso jų nenešiojant.

Akinių yra su įvairių spalvų lęšiais, tačiau ne visos spalvos tinka regėjimui.

Pilki ir žali lęšiai maksimaliai išsaugo natūralias spalvas ir nekenkia regėjimui. Pilkai žali lęšiai ramina ir mažina akių raumenų įtempimą. Tokie lęšiai rekomenduotini ir vaikams, ir suaugusiems.

Mėlyni lęšiai visiškai netinka vaikams. Ir suaugusiems negalima ilgą laiką būti su mėlynų lęšių akiniais. Jie nesulaiko saulės spindulių, atvirkščiai, daro juos ryškesnius - tai sukelia vyzdžių išsiplėtimą.

Raudonos ir oranžinės spalvos lęšiai neturi jokio neigiamo poveikio. Tokių lęšių raudoni ir oranžiniai vaizdai pakelia žmogui nuotaiką.

Juodi ir rudi lęšiai - labiausiai paplitęs spalvų variantas. Gerai sulaiko saulės spindulius ir nekenkia regėjimui.

Veidrodiniai lęšiai atspindi ryškią šviesą. Akiniai su tokiais lęšiais tinka sportuojantiems. Vaikams pirkti tokių akinių nepatartina. Akiniai su veidrodiniais lęšiais kenkia sergantiems glaukoma.

"Chameleono" lęšiai keičia šviesą priklausomai nuo šviesos šaltinio intensyvumo. Nutarus pirkti tokius akinius, būtina žiūrėti jų kokybės. Pagrindinis kokybės rodiklis - kaina. Kuo pigesni akiniai, tuo lėčiau jie reaguoja į apšvietimo pasikeitimus, o tai kenkia regėjimui.

Pagal užsienio spaudą parengė 
Vytautas GUDONIS

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]