UŽSIENYJE

Julianas KOMANAS

NURIJA PATEKO Į TELEVIZIJOS ISTORIJĄ


Kai Nurija del Saz sėda prieš kamerą skaityti televizijos žinių, ji jaučia, kad išsipildė vaikystės svajonė. 25 metų amžiaus ispanė gali didžiuotis savo pasiekimais. Kiti televizijos pranešėjai naudojasi studijos "bėgančia eilute", bet Nurijai šis palengvinimas bevertis: ji visiškai akla.

Ispanijos antrajame valstybiniame Andalūzijos kanale panelė del Saz skaito vidurdienio žinias. Ji yra vienintelė pasaulyje akla televizijos pranešėja. Ryžtinga kova su negale, siekiant įgyvendinti vaikystės svajonę, ją išgarsino gimtojoje Sevilijoje ir padėjo tapti didvyre tarp Ispanijos neregių.

Nurija del Saz visada norėjo būti žiniasklaidos darbuotoja. Tuo metu, kai kitos mergaitės žaidė su lėlėmis, ji valandų valandas rašydavo įsivaizduojamus scenarijus ir skaitydavo juos tėvams. Kai jai sukako vienuolika, regėjimas pradėjo silpti dėl progresuojančio pigmentinio retinito. Trylikos metų jau buvo visiškai akla.

Užgriuvusiai nelaimei mergina nepasidavė. Ispanijos aklųjų sąjunga ONCE nupirko specialiai pritaikytą įrangą, kurios dėka ji galėjo studijuoti žurnalistiką. Dirbančią studentų radijuje Nuriją pastebėjo televizijos stoties direktorius ir pakvietė dirbti, nors jis galėjo rinktis darbuotoją ir iš reginčių kandidatų.

ONCE padedama ji surado būdą skaityti žinias taip pat greitai ir natūraliai kaip regintis pranešėjas.

- Kliudė mažas greitis, - sakė ji. - Aš brailio raštu parašydavau scenarijų, bet skaitydama užtrukdavau daug ilgiau, nei skaitytų regintis žmogus tekstą reginčiųjų raštu. Juk kiekvieną raidę reikia apčiuopti. Pradėjau įsiminti visą laidos tekstą, skaitydama daug kartų. Dabar perskaičiusi eilutės pradžią likusią dalį pasakau iš atminties. Per tą laiką pirštais surandu kitos eilutės pradžią.

Nurodymus ji gauna iš laidos prodiuserio per ausinę.

- Jis man pasako, kada pradėti, nors aš ir taip žinau, nes dirbu jau seniai. Jei kažkas per laidą sutrinka ir parodomas kitas vaizdo reportažas, jis mane įspėja, ir pradedu improvizuoti.

Laidoje Nurija nuolat keičia veido išraišką - tai ji sugeba, nes prisimena, kaip tai darydavo vaikystėje, kai dar matė. Nieko nežinantis žiūrovas net ir neįtaria, kad Nurija nemato.

Nurijos del Saz sėkmė labai išpopuliarino ir ONCE, kuri dar neseniai turėjo nuosavą radijo stotį, kad aklieji drąsiau rinktųsi žurnalisto profesiją.

- Tai yra geras pavyzdys ir padrąsinimas visiems akliesiems, - kalbėjo vienos televizijos laidos vedėjas. - Jei aklas žmogus gali tuo metu, kai daugiausia žiūrovų, skaityti žinias per televiziją, tai rodo, kad yra įmanoma viskas.

Panelė del Saz šioje laidoje sakė:

- Išmokau pamiršti nemalonias savo gyvenimo akimirkas. Norėčiau gyventi, kiek galima, normaliau. Tikiuosi, kad tai, kas man atsitiko, suteiks vilties kitiems neįgaliems žmonėms. Vienas pagyvenęs žmogus man atsiuntė eilėraštį, kuriame rašė, kad reikia būti stipriam. Senutė paskambino ir apsipylusi ašaromis pasakė, kad turi dvejų metukų aklą anūkėlį. Ji sakė, kad mano pavyzdys jai suteikė vilties, kad anūko laukia šviesi ateitis. Galite įsivaizduoti, kaip man patiko tokie žodžiai.

Išvertė Audronė Gendvilienė

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]