LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Regina VAIČEKONIENĖ

PARAMA, KURI LABAI REIKALINGA


Biržų diabeto klubo nariai su lauknešėliaisLietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Biržų rajono organizacija vienintelė Utenos ir Panevėžio apskrityse turi diabeto klubą. Jau šeštuosius veiklos metus pradėjęs klubas apie save byloja konkrečiais darbais. Ne vien savo naudai. Kai į rengiamą seminarą aktualiais klausimais atvyksta žymus lektorius, klubo pirmininkė Angelė Dovydėnienė stengiasi, kad garbaus lektoriaus naudingas mintis, patarimus išgirstų ne tik šio klubo, rajono organizacijos žmonės, bet kuo daugiau biržiečių.

Iš devynių diabeto klubo narių - penki pirmos grupės invalidai. Liga ir negalė sunki, nepagydoma, bet... Kiek kartų su šiais žmonėmis susitinku, jie niekada nesiskundžia. Gera nuotaika neapleido jų ir šių metų pradžioje. Pagal kasmetinę tradiciją, prasidedant Naujiems metams, rajono organizacijos pirmininkė Angelė Dovydėnienė visus klubo narius sukviečia prie bendro stalo. Pirmininkė labai laiminga, kad pagal tradiciją šiems savo draugijos žmonėms, keliems diabeto klubo nariams, gali palinkėti sveikatos ne vien žodžiais, bet pradžiuginti jų sveikatai būtinų reikmenų ar vaistų lauknešėliu. Dosniausias šis lauknešėlis buvo šiemet. Kiekvienas klubo narys gavo vitaminų, binto, reikalingų valstybės nekompensuojamų vaistų daugiau kaip už 150 litų. Žmonės buvo dėkingi už šią paramą. Jie sakė, kad ta parama juos lydi nuo pat klubo įsikūrimo pradžios. Kiekvienas klubo narys buvo aprūpintas aparatu cukraus kiekiui kraujyje nustatyti (vieno tokio aparato kaina - 300 litų). Labai praverčia ir papildomai gaunamos juostelės diabeto savikontrolei, nes sergantieji jų sunaudoja daugiau nei ligonių kasos kompensuoja (kompensuojama 150 vienetų).

Pirmos grupės invalidas, šio klubo narys Jonas Samulionis iš Germaniškio, jau dvidešimt vienerius metus sergantis diabetu, suskaičiavo, už kiek litų 2000 metais suvartojęs vaistų. Tų, kuriuos kompensuoja ligonių kasos, - už 3571 Lt. Nuo kovo mėnesio pagal įsigaliojusį naują Vyriausybės įstatymą už kompensuojamus vaistus jam pačiam jau reikėjo primokėti 187 Lt. Nekompensuojamų, bet būtinų vaistų dar reikėję pirkti ir iš savo kišenės išleisti 974 Lt. Jo pašnekovai, klubo nariai, juokavo skaudžiai, bet gyvenimiškai - vaistai jiems svarbiau už duoną. Tas laukia daugelio iš mūsų, jeigu ir toliau neišsprendžiama problema liks, kaip ligą pažaboti pradinėje stadijoje, o ne tada, kai žmogų pradeda varginti komplikacijos.

Pasak rajono organizacijos ir diabeto klubo pirmininkės Angelės Dovydėnienės, ši parama labai reikalinga ir naudinga visiems, kurie serga cukriniu diabetu. Didžiausios padėkos už tai nusipelnė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių diabetikų bendrijos pirmininkė Irena Matulienė. Pirmininkė nepamiršta šio klubo nuo pat įsikūrimo. Visos lėšos šiems jau tradiciniams vaistų lauknešėliams atkeliauja per bendrijos pirmininkės Irenos Matulienės asmenines pažintis, pareigingumą ir atsakomybę už paties atokiausio Lietuvos kampelio neįgaliuosius.


* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklalapis]