KAI YRA PINIGŲ


 

APIE VANDENĮ IR FILTRUS


Kaip pasirinkti filtrą?

     Pirmiausia nuspręskite, kokį vandenį valysite. Geriamam vandeniui valyti pakaks ąsotėlio formos filtro su keičiamomis kasetėmis. Jei švaraus vandens reikia prausimuisi ir buities prietaisams, reikės rinktis automatinį, šalinantį geležį arba skaidrinamąjį filtrą. Pagalvokite, kokia filtravimo kasetė tinkamai išvalys vandenį. Vandentiekio vandeniui filtruoti pakanka filtro su mechanine anglies kasete, nes vandenį dažniausiai reikia valyti nuo chloro bei jo junginių ir sunkiųjų metalų. Gruntinis vanduo paprastai kietas arba turi per daug geležies. Tokiu atveju be mechaninio ir anglies įdėklo praverstų ir minkštinamasis arba šalinantis geležį, o jei vanduo mikrobiologiškai užterštas - ir dezinfekuojamasis filtras.
     Verta atkreipti dėmesį į filtro kainą, kasetės ilgaamžiškumą ir eksploatacijos kaštus, tai yra, kiek kainuoja įdėklas ir kaip dažnai jį reikės keisti. Brangesni filtrai paprastai yra efektyvesni, o jų įdėklai ilgiau tarnauja, todėl pigesnį filtrą ne visada pigiau eksploatuoti. Svarbu ir filtro tvirtinimo vieta - jis neturi kliudyti kasdieniams namų ruošos darbams.
     Patogiausia naudoti filtrus ąsotėlius. Stovinčius, tvirtinamus ant maišytuvo ir būsto išorėje filtravimo įrenginius gana paprasta sumontuoti patiems. Po kriaukle arba ant vandentiekio įvado į namą montuojamus filtrus geriau patikėkite įrengti specialistams.
     Dauguma filtrų skirti valyti šaltą arba šiltą vandenį, tačiau kai kurie, montuojami išorėje, gali filtruoti ir karštą vandenį. Tokie vandens filtrai kainuoja kelis šimtus litų.
    
Kur tvirtinti filtrus

     Vandens valymo filtrai gali būti montuojami įvairiose vandentiekio sistemos vietose. Esti stacionarūs filtrai (tvirtinami prie armatūros), montuojami ant maišytuvo, po kriaukle, ant vamzdžių ir prie konkrečių prietaisų. Labai populiarūs filtrai ąsočiai, neprijungti prie vandentiekio sistemos, pvz., "Brita", "Kenwood".
     Kartu su filtru parduodami ir įvairūs aksesuarai, reikalingi jam sumontuoti - riebokšliai, sklendės, vožtuvai ir kt. Jų kaina paprastai įskaičiuojama į prietaiso kainą.
     STACIONARŪS FILTRAI. Tai maži prietaisai, kurie yra pastatomi ant kriauklės arba stalviršio, tvirtinami ant sienos šalia maišytuvo ir jungiami prie jo paties arba prie vamzdžio, kuriuo atiteka vanduo. Šie filtrai turi atskirą vamzdelį, per kurį bėga išvalytas vanduo, o nefiltruotas susirenka prieš maišytuvo angą.
     TVIRTINAMI ANT MAIŠYTUVO. Jie yra pritaisomi visam laikui ant vandens maišytuvo galiuko arba įterpiami tarp maišytuvo korpuso ir vamzdžio. Turi jungiklį, kurį nuspaudus bėga ir nefiltruotas vanduo. Priklausomai nuo modelio gali išvalyti nuo pusės litro iki 2,8 l vandens per minutę. Paprastai į juos dedami mechaniniai anglies įdėklai, kai kada jie kombinuojami su mechaniniu-keraminiu įdėklu.
     MONTUOJAMI PO KRIAUKLE. Prijungiami prie vandens atitekamojo vamzdžio. Turi atskirą vamzdelį, kuris montuojamas prie kriauklės maišytuvo ir čiaupo.
     Šiuose filtruose dažniausiai naudojama trijų pakopų vandens valymo sistema: mechaninė, anglies ir, pavyzdžiui, vandenį minkštinamoji arba atvirkštinio osmoso. Visi filtrai, kurių įdėklai veikia atvirkštinio osmoso principu, turi būti prijungti prie nutekamojo vandens vamzdžio (kanalizacijos), kad neužsikimštų. Dauguma atvirkštinio osmoso filtrų turi 10-12 litrų talpą išvalytam vandeniui.
     Po kriaukle montuojami filtrai puikiai išvalo vandenį. Jų filtravimo greitis - nuo 20 iki 190 litrų per parą. Arba 1,2-9 litrai per minutę.
     MONTUOJAMI IŠORĖJE. Montuojami ant šalto arba karšto vandens vamzdžių ties vandentiekio "įėjimu" į namą arba gyvenamąsias patalpas (jei yra vandens skirstytuvas - tada ant jo). Filtro korpusas panašus į dailų gaubtą ir gali būti įvairaus dydžio. Montuojami išorėje filtrai gali aptarnauti vieną šeimą, daugiabutį namą ar miesto ir gyvenviečių vandentiekį.
     Išorėje nepatartina nuosekliai montuoti daugiau kaip du filtrus - jeigu jų bus daugiau, sumažės vandens slėgis vamzdyne. Be filtro, gyvenamųjų patalpų išorėje papildomai galima sumontuoti filtrą ant maišytuvo: tada vanduo be priemaišų atbėgs į visą namą, o geriamas bus papildomai išvalytas. Vandens filtravimo greitis priklauso nuo filtro modelio ir įdėklo.
     MONTUOJAMI PRIE BUITIES PRIETAISŲ. Tokie filtrai įrengiami prie vandens čiaupų, tiekiančių vandenį į tūrinius vandens šildytuvus, skalbimo mašinas arba indaploves. Jų dėka prietaisai geriau ir ilgiau veikia, ne taip greitai susidėvi. Naudojant filtruotą, minkštą vandenį, galima net 40 proc. sumažinti skalbimo miltelių ir kitų buitinės chemijos priemonių sunaudojimą.
     Specialistai sako, kad kietas vanduo kartais gali sugadinti buities prietaisus per pusmetį. Tiems, kurių namus pasiekia kietas vanduo, reiktų įsigyti specialų filtrą, montuojamą prie skalbimo mašinos ar indaplovės ir kainuojantį apie 40 litų. Kai filtro elemente lieka trečdalis užpildo, reikia jo įberti. Atskirai parduodamas užpildas kainuoja apie 13 litų.
     Perkantiems tokį filtrą reikia atkreipti dėmesį į tarpines: jų gali būti viena arba dvi. Kitaip filtrą bus sunku sumontuoti.

     Parengė Henrikas STUKAS
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]