KAI YRA PINIGŲ


Henrikas STUKAS

APIE MEDŲ IR BITES


Bičių medus - naudingas produktas. Jis ir vaistas, ir maistas, beveik panacėja. Medaus galima nusipirkti turgavietėse, specialiose parduotuvėse, iš žmonių. Kokį medų pirkti? Kaip atskirti kokybišką produktą nuo nekokybiško? Koks medus labiau gelbsti nuo ligų? Į visus šiuos klausimus padės atsakyti Vilniaus bitininkų sąjungos parduotuvės "Bitinėlis" darbuotoja.
    
Šiek tiek istorijos
     Medus valgomas seniai. Žinoma, kad faraonai taip pamėgo medų, kad pasiimdavo net į aną pasaulį - jų kapavietėse rasta sandariai uždarytų puodynių su medumi. Įdomiausia, kad medaus skonis per tūkstančius metų nedaug tepakito. Antikos laikais medumi gydydavo žaizdas, duodavo naujagimiams, kad greičiau augtų ir būtų sveikesni. Naujajame Testamente sakoma, kad Jonas Krikštytojas valgė ne tik žiogus, bet ir laukinį medų. Aristotelis žinojo - medų renka bitės, tačiau klydo manydamas, jog medus ant žiedų krenta iš dangaus. Net tikėta, kad bitės atsiranda iš pūvančios arklienos. Vienoje legendoje pasakojama, kad bitė išskrisdama iš rojaus gavo ypatingą palaiminimą būti "Viešpaties tarnaite". Jos gaminamas vaškas vadintas "skaisčiu" gaminiu, net buvo Kristaus kūno simbolis. Būtent iš tų laikų likęs paprotys per pamaldas deginti vaško žvakes.
     Bitės Žemėje egzistuoja apytikriai 13 milijonų metų. Tyrinėtojai nustatė, kad dauguma bičių yra ištikimos vienam augalui ir renka medų tik iš jo. Vietas, kur yra daugiausia medaus, bitės nurodo savo šokiu. Beje, medų renka 10 kilometrų spinduliu nuo avilio. Atėjus žiemai, kad į avilį neįeitų šaltis, bitės užkamšo skyles sakais, derva, pikiu. Neįtikėtina, bet, kai lauke nuo šalčio poška tvoros, avilyje būna 20-25 laipsniai šilumos.
     Senaisiais laikais buvo žinoma, kad bitės negelia mirusiųjų. Todėl jeigu kildavo neaiškumų, ar žmogus gyvas ar jau miręs, medikams prireikdavo bičių pagalbos.
    
Medaus sudėtis ir rūšys
     Meduje gausu mineralinių medžiagų: geležies, vario, fosforo, sieros, kalio, natrio, kalcio ir cinko. Taip pat B grupės vitaminų, folinės rūgšties, augimą skatinančių hormonų, fermentų, gliukozės ir fruktozės.
     100 g medaus maistingumu prilygsta 170 g mėsos arba 120 g graikiškų riešutų. Nepamirškite, kad medus labai kaloringas!
     Kiekvienas medus turi specifinį, tik jam būdingą skonį. Reikia būti tikru degustatoriumi, kad tinkamai įvertintumėte spalvą, kvapą ir skonį.
     Pagal tai, kokių žiedadulkių daugiausia, medus skirstomas į tam tikras rūšis. Kiekvienos rūšies medus gydo vis kitokius negalavimus. Pasak "Bitinėlio" pardavėjos, medus yra kelių spalvų: baltas, geltonas, rudas. Iš dobilų renkamas medus baltas, liepų - geltonas, rapsų, grikių - tamsiai rudas. Vienos rūšies šimtaprocentinio medaus nebūna. Štai kad ir liepų medus. Jo sudėtyje yra daugiausiai iš liepų surinkto medaus.
     LIEPŲ MEDUS - puikus antiseptikas, ramina nervus. Jeigu esate nervingas, kamuoja nerimas ir nemiga, gerkite liepžiedžių arbatą su liepų medumi. Liepų medaus galite nusipirkti ir vaistinėse, ir parduotuvėse. Vaistinėse medus šiek tiek brangesnis, parduotuvėse mokėsite pigiau.
     AKACIJŲ MEDUS labiausiai paplitęs Vokietijoje, Austrijoje ir Šveicarijoje. Jis valo kraują, reguliuoja rūgštingumą, gerina virškinimą. Už pusės litro stiklainį mokėsite 15 litų 99 centus. Šis medus dažniausiai yra atvežamas iš Vokietijos arba Ispanijos.
     VIRŽIŲ MEDUS vartojamas nuo inkstų, šlapimo pūslės negalavimų. Už pusės litro stiklinį indelį mokėsite 18 litų 99 centus. Šio medaus yra atvežtinio ir vietinio.
     ČIOBRELIŲ MEDUS varo kirminus, antiseptiškai veikia žarnyną, gydo plaučių bei infekcines ligas. Tai mūsų kraštuose renkamas medus. Juo dažniausiai prekiaujama vaistinėse. Ant etiketės parašyta "Čiobrelių medaus sirupas su vitaminu C". 200 mililitrų indelio kaina - 12 litų 58 centai.
     GUDOBELIŲ MEDUS gerai veikia širdį. Patariama valgyti po širdies infarkto, sutrikus širdies ritmui, sergant tachikardija. Jo galima nusipirkti vaistinėse, retkarčiais pasitaiko parduotuvėse. Tai pas mus surinktas medus. 200 mililitrų stiklainis kainuoja 13 litų.
     KAŠTONŲ MEDUS valo kraują, gydo išsiplėtusias venas ir mažakraujystę. Jeigu esate nusilpę, pavargę ir neturite apetito, vartokite šį medų. Jis yra importuojamas. Už pusės litro stiklainį mokėsite 15 litų 99 centus.
     GRIKIŲ MEDUS turi rutino, kuris stiprina kraujagyslių sienelių tamprumą - tai ypač svarbu insultų ir infarktų profilaktikai. Tai pas mus surinktas medus. Jo galima nusipirkti vaistinėse, parduotuvėse. Pusės litro stiklainio kaina - 13-16 litų.
     ROZMARINO MEDUS švelnina skausmus sergant kepenų ligomis. Vyrams kelia potenciją, stiprina organizmą. Tai atvežtinis medus. Jo galima nusipirkti parduotuvėse. Už pusės litro stiklainį mokėsite 15 litų 99 centus.
     MIŠRUS (POLIFONINIS) MEDUS surinktas iš įvairių pievų, laukų, miško augalų žiedų. Jis labai aromatingas, skanus, turtingas įvairiausių medžiagų. Tai pas mus surinktas medus. Jo galima nusipirkti vaistinėse, parduotuvėse, turguje. 1 kg kaina 18-20 litų.
     Medaus kaina priklauso nuo surinkimo laiko. Už pernykštį medų mokame pigiau. Anksčiau paminėtos šių metų derliaus kainos.
     Ne visoks medus sveika. Yra ir nuodingo, kurį bitės surenka iš azalijų, pelkinių gailių, rododendrų. Jis pažeidžia centrinę nervų sistemą, svaigsta galva, aptemsta sąmonė, pila šaltas prakaitas. Laimei, tokių apsinuodijimų pasitaiko retai.
     Medicinos tėvas Hipokratas medų vadino panacėja nuo visų ligų. Antikos ir viduramžių laikais medumi gydydavo žaizdas, vartodavo įvairiems kompresams. Medumi patepta žaizda tarsi pasidengia plėvele, kuri saugo nuo bakterijų, ir žaizda greičiau sugyja. Medus stiprina organizmą, padeda įveikti išsekimą ir nugalėti nuovargį. Per liežuvio gleivinę jis tiesiogiai veikia širdį. Labai tinka tiems, kurie dirba sėdimą darbą, nes skatina virškinamojo trakto veiklą. Meduje yra uždegimus stabdančių medžiagų, todėl jį patartina vartoti sergant gelta, gripu, kitomis užkrečiamomis ligomis.
     Mokslininkai ir medikai įrodė, kad medus ir jo produktai teigiamai veikia moteris: malšina menstruacijų skausmus, mažina klimakso sukeltus negalavimus, gydo ginekologines ligas. Žiedadulkėse yra visaverčių baltymų su amino rūgštimis, kurios labai reikalingos moters organizmui, taip pat ir nervinę bei hormoninę pusiausvyrą reguliuojančios folinės rūgšties.
    
Verta žinoti
     Medus jautrus šviesai, todėl jį laikykite tamsiuose stiklainiuose arba molinėse puodynėse. Ir būtinai uždenkite - medus sugeria drėgmę ir dėl to skystėja. Be to, laikomas atvirame inde kaip kempinė sugeria įvairiausius kvapus. Jeigu paviršiuje pastebėjote putų, gali būti, jog medus pradėjo rūgti. Svarbu nelaikyti jo labai šiltai. Netinka medui ir minusinė temperatūra. Nepilkite jo į neišplautą indą, kuriame jau buvo medus, - senas skatina šviežio rūgimą, keičia skonį ir kvapą.
     Nepilkite medaus į varinius ar metalinius indus - reaguoja su cheminiais junginiais.
     Medus turi augimą stimuliuojančių medžiagų. Jeigu norite, kad nuskinto augalo šakelė greičiau išleistų šaknis, pamerkite ją į vandenį su medumi.
     Pastebėta, jog bitininkai yra geros sveikatos ir ilgai gyvena. Mokslininkai tai aiškina tuo, kad bitininkas ne tik valgo daug medaus, bet ir dažnai bičių sugeliamas.
     Meduje yra medžiagų ir fermentų, kurie turi konservuojančių savybių. Tą žmonės pastebėjo jau gilioje senovėje. Ruošdami maisto atsargas žiemai, į puodynes dėdavo ir medaus.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]