GYVENIMO AKTUALIJOS


 

APIE SAVE IR POLITIKĄ


Edvardas ŽakarisĮ Lietuvos Respublikos Seimą su Lietuvos socialdemokratų partija bandys patekti ir neregys, LASS Šiaulių įmonės direktorius, Šiaulių miesto savivaldybės narys Edvardas Žakaris. E. Žakaris apie politiką ir save:
     "Esu keliamas 23-oje "Aušros" vienmandatėje rinkiminėje apygardoje ir daugiamandatėje pagal sąrašą. Sprendimas, ko gero, pirmiausia buvo ne mano, o Lietuvos socialdemokratų partijos Šiaulių miesto skyriaus. Kai skyriuje svarstė, kas galėtų atstovauti mūsų partijai Seimo rinkimuose, tuomet ir buvo pasiūlyta mano pavardė. Iš karto pasakiau: "Galite įtraukti į reitingo sąrašą, bet atsakymą duosiu vėliau". Po reitingo paaiškėjo - gavau daugiausia balsų. Tai buvo liepos pradžioje. Liepos 9 d. Jonavoje vyko socialdemokratų konferencija - čia irgi sulaukiau palaikymo. Tai, matyt, ir buvo paskutinis akstinas, paskatinęs apsispręsti. Jonavoje mano kandidatūrą įtraukė į rinkiminį socialdemokratų sąrašą. Kol kas dar nežinau savo numerio tame sąraše, bet jis turėtų būti tarp keturiasdešimto ir penkiasdešimto.
     Seimo rinkimuose vyks kandidatų reitingas. Visi rinkėjai gaus du biuletenius: viename bus rinkiminės apygardos, o kitas bus partijos narių sąrašas su dešimčia pirmųjų kandidatų. Apačioje bus penki tušti langeliai ir likusių narių sąrašas. Į tuos langelius ir reikės įrašyti, rinkėjų nuomone, tinkamiausius kandidatus. Taigi vienuoliktas ir šimtas keturiasdešimt pirmas kandidatas turi praktiškai vienodus šansus.
     Yra daugybė problemų, tačiau kai esi vietoje, kai pats jas įrodinėji, galima šį tą padaryti. Tris mėnesius vargau, kol įrodžiau, kad akliesiems reikia papildomų važiavimo lengvatų. Pagaliau rugpjūčio viduryje Šiaulių miesto taryba skyrė pinigų ir nuo rugsėjo 1 d. I ir II regėjimo invalidams ir I gr. invalidų palydovams Šiauliuose bus nuperkami nuolatiniai bilietai. Negali sakyti, kad savivaldybėje ar kitose valdžios struktūrose žmonės yra piktavaliai, bet reikia, kad kažkas eitų, primintų, įrodinėtų. Kuo toliau, tuo labiau įsitikinu, kad savi žmonės reikalingi visose valstybės institucijose.
     Mano rinkiminės nuostatos negali kaip nors ypatingai skirtis nuo pagrindinių partijos nuostatų. Mes gavome partijos programą - jos turėsime ir laikytis. Svarbiausia socialdemokratų nuostata - socialinės garantijos visiems. Turėtų mažėti skirtumas tarp turtingųjų ir neturtingųjų. Galintys dirbti turi turėti darbą, o negalintys - kiek įmanoma didesnes socialines garantijas. Į pastarąją grupę įeina ir aklieji. Yra grynai šiaulietiškų problemų, bet, kita vertus, jos aktualios ir kitiems miestams. Šiauliuose yra pati didžiausia bedarbystė. Per 5 mėnesius nuo savivaldybių rinkimų bedarbystė didėja toliau. Bedarbystė yra svarbiausia, o gal net vienintelė tikra Lietuvos problema. Jeigu žmogus dirbtų, tai ir mokesčius mokėtų, o tada biudžete ir kitoms reikmėms pinigų atsirastų. Kaip beapsuksi, grįžti prie to paties - žmonėms reikia darbo. Jeigu kalbėsime apie neregius, tai jiems dar reikia ir socialinių garantijų.
     Aklieji neturėtų labai gailėtis, kad už mane balsavo per savivaldybių rinkimus. Šiais metais buvo subraškėję mūsų kultūros namai, "Gubernijos" ambulatorija, bet vis dėlto išliko. Jeigu nemindžiotum savivaldybės slenksčio, kažin kaip būtų buvę. Kai žmonės pamato, kad yra rezultatas, kad galima kažką padaryti, tai ir į priėmimus ateina, ir dažniau kreipiasi. Jeigu būsiu išrinktas į Seimą, daugiausia dėmesio skirsiu socialiniams reikalams - jie man artimiausi."

     Rinkimai, aišku, - rimtas dalykas. Toks rimtas, kad niekas nesileidžia nei mokomas, nei patariamas. Ir vis dėlto: jeigu jau tikrai nežinote, už ką balsuoti, jeigu vienodai pasitikite arba, priešingai, nepasitikite visomis partijomis ir visais jų keliamais kandidatais, tada balsuokite už savus!

Užrašė Alvydas VALENTA

* * *
[Turinys] | [Grįžti]