MUMS RAŠO


Arūnas JUZUMAS

RŪGPIENIS AR PAPRASTAS PIENUKAS?


Vaikystėje persirgau vaikų paralyžiumi, ir liga pažeidė abiejų kojų ir kairės rankos funkcijas. Senatvėje nusilpo regėjimas. Pirmą sykį susidūriau su matymo problema ir pasijutau labai sukrėstas.
     Praėjusią savaitę įvyko toks atsitikimas, apie kurį norėčiau papasakoti kitiems žmonėms.
     Šeima pusiaudieniui išvažiavo į sodą. Man virtuvėje sudėjo produktus ir paprašė paruošti vakarienę. Galop perkėlė virtuvėn ir mane patį. Kol dairiausi, ką man reikės daryti, pastebėjau, kad nepasiėmiau iš kambario akinių. Deja, jau nebuvo kam jų atnešti.
     Baigė virti makaronai, ir reikėjo įpilti pienelio. Prieš mane gulėjo ant stalo pakelis su užrašu AB "Rokiškio sūris". Paspaudžiau pakelį - minkštas. Retai mane atbogina į virtuvę, todėl nesu prekių žinovas ir nesiimu iš pažiūros atskirti pieną nuo rūgpienio vien iš pačiupinėjimo. Visos kitos raidelės mano akyse liejosi ir neįstengiau perskaityti, kas yra viduje.
     Kasdien manoji eina į parduotuvę. Parsineša visko po pusę: pusę batono, duonos kepalėlio, pusę kilogramo kraujo dešros, pigesnės žuvies. Susėdame prie lempos ir bandome skaičiuoti, kiek kainuoja tų produktų kilogramas. Kasos kvitelis visada būna toks blankus, kad užrašai vos matomi. Mes kvitelius kabiname ant vinies. Kitą dieną perkant tas pačias prekes jau bendra suma kitokia. Bet manoji, parėjusi namo, visada padėkoja Dievuliui, kad ją apsaugojo nuo plėšikų, kad niekas neatėmė produktų, kad nesuvažinėjo pereinant gatvę. O kuo dar galim pasidžiaugti? Šiais laikais ne visi gali ir tuo pasidžiaugti.
     Tuo momentu manęs nedomino, kas supilstė į tuos maišelius karvės pienelį. Bijojau į sriubytę rūgpienio pripilti. Ar nebūtų geriau, kad ant maišelio būtų užrašyta "Pienas", o jau mažomis raidelėmis AB "Rokiškio sūris", generalinio direktoriaus pavardė ir receptas, kaip jį naudoti.
     Esu skaitęs, kad reklama yra progreso skatintoja, todėl nesistebiu, kad "Rokiškio sūris" ant pieno pakelio užrašė savo firmos pavadinimą, nupaišė tris karvutes saulėlydyje prie gėlių, leisdami suprasti, kad jų akcinė bendrovė tik karvių pienuką į pakelius pilsto. Bet man, pirkėjui, svarbiau būtų žinoti, kas viduje to pakelio - sūris, rūgpienis ar paprastas pienukas, kurį išpilsto ir kitos akcinės bendrovės. Ar nepabandyti paakinti prekių gamintojus pakoreguoti reklaminius užrašus ant prekių?
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]